OTP, Telekom, Richter, MOL: vegyük vagy ne vegyük most a magyar részvényeket?

2020. augusztus 16. 09:01

Csökkenő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 36 591,83 ponton zárt pénteken, 639,30 ponttal, 1,78 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél. A részvénypiac forgalma 40,50 milliárd forint volt az előző heti 51,95 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama a Mol kivételével emelkedett.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében kiemeli: kis mértékű emelkedés volt látható a hazai tőzsdeindex grafikonján ezen a héten. A vezető részvények közül az OTP emelkedett jelentős mértékben, több mint 4 százalékkal; a pénzintézet folytatta a saját részvény visszavásárlását, mintegy 180 ezer darabot vett. A blue chipek közül a Richter és a Magyar Telekom árfolyamában érdemi változás nem történt a héten, a Mol részvények azonban közel 4 százalékot veszítettek az értékükből. A héten céláremelés érkezett a Richterre: a Jefferies elemzői 8150 forintra emelték a hazai gyógyszergyártó vállalat 12 havi célárát a korábbi 8 ezer forintos szintről, továbbra is vételre ajánlják a részvényt.

Az elemzés kiemeli, hogy jelentősen megugrott az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint júliusban 3,8 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison, az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. A maginflációs mutató 4,5 százalékon alakult, a jegybank által számított, indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 4,1 százalékon. Az emelkedés összefüggésben van a forint korábbi gyengülésével is, de amennyiben az élelmiszerárak emelkedése folytatódik, hamarosan nehéz helyzetbe kerülhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - vélik az elemzők.

Pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's. A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, "BBB" szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket.

  • A vezető részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 6,14 százalékkal az OTP erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 11 070 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 23,25 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom részvények ára a héten 0,79 százalékkal emelkedett, pénteki záróára 383 forint volt, heti forgalma 487,12 millió forintot tett ki.
  • A Richter árfolyama 0,70 százalékkal nőtt a héten, pénteken 7200 forinton zárt, heti forgalma több mint 8,67 milliárd forint volt.
  • Az Mol-részvények 3,80 százalékkal gyengültek a héten, pénteken 1770 forinton zártak, heti forgalmuk meghaladta a 4,86 milliárd forintot.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3592,00 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 110,28 ponttal, 3,17 százalékkal magasabban.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem