11 °C Budapest

OTP, Telekom, Richter, MOL: vegyük vagy ne vegyük most a magyar részvényeket?

2020. augusztus 16. 09:01

Csökkenő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 36 591,83 ponton zárt pénteken, 639,30 ponttal, 1,78 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél. A részvénypiac forgalma 40,50 milliárd forint volt az előző heti 51,95 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama a Mol kivételével emelkedett.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében kiemeli: kis mértékű emelkedés volt látható a hazai tőzsdeindex grafikonján ezen a héten. A vezető részvények közül az OTP emelkedett jelentős mértékben, több mint 4 százalékkal; a pénzintézet folytatta a saját részvény visszavásárlását, mintegy 180 ezer darabot vett. A blue chipek közül a Richter és a Magyar Telekom árfolyamában érdemi változás nem történt a héten, a Mol részvények azonban közel 4 százalékot veszítettek az értékükből. A héten céláremelés érkezett a Richterre: a Jefferies elemzői 8150 forintra emelték a hazai gyógyszergyártó vállalat 12 havi célárát a korábbi 8 ezer forintos szintről, továbbra is vételre ajánlják a részvényt.

Az elemzés kiemeli, hogy jelentősen megugrott az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint júliusban 3,8 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison, az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. A maginflációs mutató 4,5 százalékon alakult, a jegybank által számított, indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 4,1 százalékon. Az emelkedés összefüggésben van a forint korábbi gyengülésével is, de amennyiben az élelmiszerárak emelkedése folytatódik, hamarosan nehéz helyzetbe kerülhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - vélik az elemzők.

Pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's. A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, "BBB" szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket.

  • A vezető részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 6,14 százalékkal az OTP erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 11 070 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 23,25 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom részvények ára a héten 0,79 százalékkal emelkedett, pénteki záróára 383 forint volt, heti forgalma 487,12 millió forintot tett ki.
  • A Richter árfolyama 0,70 százalékkal nőtt a héten, pénteken 7200 forinton zárt, heti forgalma több mint 8,67 milliárd forint volt.
  • Az Mol-részvények 3,80 százalékkal gyengültek a héten, pénteken 1770 forinton zártak, heti forgalmuk meghaladta a 4,86 milliárd forintot.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3592,00 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 110,28 ponttal, 3,17 százalékkal magasabban.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm