1 °C Budapest

Ezért beszélnek le már a bankok is a bankbetétről

Pénzcentrum
2016. június 9. 05:49

Úgy néz ki, hogy a jegybanki alapkamat nem lesz 0,9 százalék alatt, így a bankbetétek kamatai sem csökkennek tovább. Ennek ellenére már annyira alacsony a kamat, hogy gyakran a bank javasolja, hogy ne kössük le betétbe a pénzünket. Ennek ellenére egyes bankok akár az alapkamat többszörösét is megadhatják, ehhez azonban jól kell kiválasztanunk a pénzintézetet.

A jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintre csökkenése a bankbetétek kamatának sem kedvezett. Ugyan további csökkenésre egyelőre nem lehet számítani, azonban így is előfordulhat, hogy a betétként lekötött pénzünkért szinte semmit sem kapunk.

Az egy éves betétek kora leáldozott

Ha betétbe helyeznénk a pénzünket, akkor eltérő futamidőkkel találkozhatunk, mostanra a bankok ajánlatai eltérőek, így nehéz összehasonlítani őket. Ennek ellenére megnéztük, mennyit fizetnek az egy éves konstrukciók 1 millió forint lekötött összeg mellett. A legmagasabb kamatot a BNP Paribas adja, itt az alapkamat többszörösét, mintegy 2,2 százalékos kamatot is kaphatunk. Ebben a kategóriában egyébként az alapkamattal megegyező, vagy felette fizetett jónak számít, 0,9 százalékot két bank is ad (FHB, UniCredit). Van azonban olyan bank Magyarországon, amelyik nem is kínál erre a futamidőre minden ügyfele által elérhető terméket, az OTP válaszában ezt írta a Pénzcentrumnak:

12 hónapos futamidőre bankunk nem rendelkezik akciós betétlekötési ajánlattal.

Ezzel összhangban egyébként a honlapon sem találtunk ilyen konkrét ajánlatot. Ez egyébként nem meglepő, mivel a legtöbb pénzintézet mostanra az akciós termékekre összpontosít, amelyek futamideje általában nem 12 hónap. A "standard" 1 éves betétek ugyanis jellemzően (a fent kiemelt példákon kívül) nem kedvezőek az ügyfeleknek. Az Erste például válaszában egyenesen le akar minket beszélni a betétekről:

A jelenlegi piaci környezetben a lakossági betéti kamatok nem túl impozánsak. Javasoljuk, hogy az ügyfelek fontolják meg megtakarításuknál az egyéb lehetőségeket is.


Vannak azonban olyan akciós betétek, amelyek a jegybanki alapkamat többszörösét kínálják, ezek azonban jellemzően feltételekhez kötöttek:

  • Friss, a bankhoz beérkező pénzt kell lekötni,
  • Más befektetéssel kombinálva kapjuk meg az extra kamatot vagy
  • A fenti két elemnek együtt kell teljesülnie.

Ezekkel viszont évesített kamatlábbal számolva akár 3 százalékos kamatot is kaphatunk, viszont a futamidő nem egy év. A legmagasabb évesített kamata a CIB betétének van, amely fél éves lekötés után 15 ezer forintot ad 1 millió forint lekötésével. Ebből a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (eho) levonása után 11 850 forint marad. Ehhez egyébként a friss pénz és a kombinált betét feltételeket is teljesíteni kell.

Érdekes a BNP Paribas ajánlata, amely szembemegy a rövid futamidejű betéti trenddel és két éves lekötésre ad 2,4 százalékos évesített kamatot, vagyis 48 ezer forint kamatot kapunk a második év végére, ha 1 millió forintot kötünk le, ebből adózás után 37 920 forint marad. Lényeges, hogy ehhez elég a friss pénz feltételét teljesíteni.

Érdemes megemlíteni az OTP (2 hónapos) és az FHB (3 hónapos) betétjét is, ezek 1,7, illetve 1,1 százalékos kamatot adnak. Az előbbihez mindkét fent említett feltételt kell teljesíteni, míg az utóbbihoz elég, ha frissen beérkező pénzt kötünk le.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hova tegyük a megtakarított pénzünket?

Ha mindenképpen betétben szeretnénk tartani a pénzünket, akkor legfeljebb rövid távon számoljunk alapkamatot meghaladó hozammal, utána ugyanis könnyen lehet, hogy másik bankhoz kell átvinni a pénzünket a kedvező hozamhoz. Gyakran egyébként kombinált termékkel is kaphatunk alapkamatot meghaladó kamatot, azonban ilyenkor a többi, banknál tartott befektetésünk hosszabb távon is az adott bankhoz köt. A legjellemzőbb, hogy állampapírral, befektetési alappal, vagy esetleg mindkettővel kombinálják a betétet.

Ha nem ragaszkodunk a betéthez, akkor többféle lehetőségből választhatunk:

  • A lakossági állampapírok fél évtől 10 évig terjedő időszakra nyújthatnak magasabb kamatozású alternatívát. Több típus is létezik ezekből, a Féléves Kincstárjegy és a Kamatozó Kincstárjegy (1 éves futamidejű) például jó alternatíva lehet a betét helyett.
  • A befektetési alapokat egy évnél hosszabb futamidőre érdemes megvásárolni, jellemzően ezen az időtávon hozzák be az árukat. Persze találhatunk nagyobb kockázatú alapot is, amely akár pár hónap alatt magasabb hozamot ad, mint egy betét egy év alatt, azonban ezeknél a befektetett tőkénk elbukása sem kizárt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?