Ezért beszélnek le már a bankok is a bankbetétről

Ezért beszélnek le már a bankok is a bankbetétről

Pénzcentrum
2016. június 9. 05:49

Úgy néz ki, hogy a jegybanki alapkamat nem lesz 0,9 százalék alatt, így a bankbetétek kamatai sem csökkennek tovább. Ennek ellenére már annyira alacsony a kamat, hogy gyakran a bank javasolja, hogy ne kössük le betétbe a pénzünket. Ennek ellenére egyes bankok akár az alapkamat többszörösét is megadhatják, ehhez azonban jól kell kiválasztanunk a pénzintézetet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintre csökkenése a bankbetétek kamatának sem kedvezett. Ugyan további csökkenésre egyelőre nem lehet számítani, azonban így is előfordulhat, hogy a betétként lekötött pénzünkért szinte semmit sem kapunk.

Az egy éves betétek kora leáldozott

Ha betétbe helyeznénk a pénzünket, akkor eltérő futamidőkkel találkozhatunk, mostanra a bankok ajánlatai eltérőek, így nehéz összehasonlítani őket. Ennek ellenére megnéztük, mennyit fizetnek az egy éves konstrukciók 1 millió forint lekötött összeg mellett. A legmagasabb kamatot a BNP Paribas adja, itt az alapkamat többszörösét, mintegy 2,2 százalékos kamatot is kaphatunk. Ebben a kategóriában egyébként az alapkamattal megegyező, vagy felette fizetett jónak számít, 0,9 százalékot két bank is ad (FHB, UniCredit). Van azonban olyan bank Magyarországon, amelyik nem is kínál erre a futamidőre minden ügyfele által elérhető terméket, az OTP válaszában ezt írta a Pénzcentrumnak:

12 hónapos futamidőre bankunk nem rendelkezik akciós betétlekötési ajánlattal.

Ezzel összhangban egyébként a honlapon sem találtunk ilyen konkrét ajánlatot. Ez egyébként nem meglepő, mivel a legtöbb pénzintézet mostanra az akciós termékekre összpontosít, amelyek futamideje általában nem 12 hónap. A "standard" 1 éves betétek ugyanis jellemzően (a fent kiemelt példákon kívül) nem kedvezőek az ügyfeleknek. Az Erste például válaszában egyenesen le akar minket beszélni a betétekről:

A jelenlegi piaci környezetben a lakossági betéti kamatok nem túl impozánsak. Javasoljuk, hogy az ügyfelek fontolják meg megtakarításuknál az egyéb lehetőségeket is.


Vannak azonban olyan akciós betétek, amelyek a jegybanki alapkamat többszörösét kínálják, ezek azonban jellemzően feltételekhez kötöttek:

  • Friss, a bankhoz beérkező pénzt kell lekötni,
  • Más befektetéssel kombinálva kapjuk meg az extra kamatot vagy
  • A fenti két elemnek együtt kell teljesülnie.

Ezekkel viszont évesített kamatlábbal számolva akár 3 százalékos kamatot is kaphatunk, viszont a futamidő nem egy év. A legmagasabb évesített kamata a CIB betétének van, amely fél éves lekötés után 15 ezer forintot ad 1 millió forint lekötésével. Ebből a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (eho) levonása után 11 850 forint marad. Ehhez egyébként a friss pénz és a kombinált betét feltételeket is teljesíteni kell.

Érdekes a BNP Paribas ajánlata, amely szembemegy a rövid futamidejű betéti trenddel és két éves lekötésre ad 2,4 százalékos évesített kamatot, vagyis 48 ezer forint kamatot kapunk a második év végére, ha 1 millió forintot kötünk le, ebből adózás után 37 920 forint marad. Lényeges, hogy ehhez elég a friss pénz feltételét teljesíteni.

Érdemes megemlíteni az OTP (2 hónapos) és az FHB (3 hónapos) betétjét is, ezek 1,7, illetve 1,1 százalékos kamatot adnak. Az előbbihez mindkét fent említett feltételt kell teljesíteni, míg az utóbbihoz elég, ha frissen beérkező pénzt kötünk le.

Hova tegyük a megtakarított pénzünket?

Ha mindenképpen betétben szeretnénk tartani a pénzünket, akkor legfeljebb rövid távon számoljunk alapkamatot meghaladó hozammal, utána ugyanis könnyen lehet, hogy másik bankhoz kell átvinni a pénzünket a kedvező hozamhoz. Gyakran egyébként kombinált termékkel is kaphatunk alapkamatot meghaladó kamatot, azonban ilyenkor a többi, banknál tartott befektetésünk hosszabb távon is az adott bankhoz köt. A legjellemzőbb, hogy állampapírral, befektetési alappal, vagy esetleg mindkettővel kombinálják a betétet.

Ha nem ragaszkodunk a betéthez, akkor többféle lehetőségből választhatunk:

  • A lakossági állampapírok fél évtől 10 évig terjedő időszakra nyújthatnak magasabb kamatozású alternatívát. Több típus is létezik ezekből, a Féléves Kincstárjegy és a Kamatozó Kincstárjegy (1 éves futamidejű) például jó alternatíva lehet a betét helyett.
  • A befektetési alapokat egy évnél hosszabb futamidőre érdemes megvásárolni, jellemzően ezen az időtávon hozzák be az árukat. Persze találhatunk nagyobb kockázatú alapot is, amely akár pár hónap alatt magasabb hozamot ad, mint egy betét egy év alatt, azonban ezeknél a befektetett tőkénk elbukása sem kizárt.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?