5 °C Budapest

Ne ess kísértésbe: el a kezekkel az áruktól!

2009. április 3. 16:55

Az érintés bűvölete elvarázsol minket: egy felmérés szerint azok, akik szeretik megfogdosni az árut vásárlás előtt, sokkal többet hajlandóak fizetni egy-egy áruért, mint azok, akik a zsebükben tartják a kezüket.

A hatás sajnos rendkívül egyszerű pszichológián alapszik. Ha valaki birtokol egy tárgyat, sokkal többre értékeli azt, mintha nem, márpedig azzal, hogy megfogja, egy kicsit elhiszi, hogy az már az övé. Ha már a kezében van, meg kell szereznie.

Egyszerűen érezzük a kötődést, érzelmileg belekavarodunk a vásárlásba. Hogy az állítást bebizonyítsák, a UCLA-hez tartozó Anderson School of Management kutatói egy kávésbögrét és egy Slinky-t helyeztek egymás mellé (tudják, ez az a fémspirál, amivel Jim Carrey bohóckodik a buddhista kolostor lépcsőjén az Ace Ventura második részében).


A 231 diák felét megkérték, hogy érintsék meg a tárgyakat, aztán mondják meg, mennyire kötődnek hozzájuk és mennyit is adnának értük egyenként. A csoport másik felének tilos volt fogdosni. Az eredmények magukért beszéltek: azok, akik megfoghatták őket, jóval inkább kötődtek hozzájuk és magasabb összeget is lettek volna hajlandóak fizetni érte.

Míg a vásárlók tehát jobban teszik, ha hátrakötik a kezüket, ha nem akarnak elszállni a költekezéssel, a kereskedők legjobb jelmondata, a "Fogj meg és érezz!" lehetne. Jó példát nyújt erre az Apple szaküzlete, melyben minden arra bíztat, hogy kipróbálják. Márpedig ha az ember egyszer elkezd játszani egy iPhone-nal, nem lesz könnyű otthagynia.

A teszt során újracsoportosítva a jelentkezőket arra is megkérték a csapat egyik felét, hogy képzelje el, amint becsomagolja és hazaviszi a két tárgyat. A másik felének csak simán újra fel kellett becsülnie a tárgyak értékét. A válaszok során nyilvánvalóvá vált, hogy a birtoklás képzelete is ugyanolyan hatásokat vált ki, mint a fogdosás, azok ugyanis, akik elképzelték otthonukban a tárgyakat, ugyanúgy túlértékelték azokat, mint azok, akik ténylegesen meg is fogták őket. Az üzenet egyértelmű az online áruházak számára: ha el tudják érni, hogy a vásárlók megpróbálják elképzelni, milyen is birtokolni a tárgyakat, minden bizonnyal megdobják a forgalmat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?