Akik már kibújtak az adó alól

Pénzcentrum
2006. június 13. 14:00

Alig jelentette be a kormány a banki különadóról szóló javaslatát, a pénzügyi szektor rögtön támadásba is lendült. A siker nem is maradt el, ugyanis a kamattámogatás utáni 20 százalékos járulék lesz a bankadó. A pénzintézeti pluszterhet ezzel megfelezi a kormány, és kihagyja a biztosítókat is. Az új adó a lakáshitelezésben nagy bankokra utazik, tehát még várható, hogy a bankok újabb rohamot indítanak.

Alig jelentette be a kormány a banki különadóról szóló javaslatát, a pénzügyi szektor rögtön támadásba is lendült. A siker nem is maradt el, ugyanis a kamattámogatás utáni 20 százalékos járulék lesz a bankadó. A pénzintézeti pluszterhet ezzel megfelezi a kormány, és kihagyja a biztosítókat is. Az új adó a lakáshitelezésben nagy bankokra utazik, tehát még várható, hogy a bankok újabb rohamot indítanak.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy az év végével megszűnjön a bankadó, ennek érdekében minden jogi és egyéb lépést meg fogunk tenni - nyilatkozta a Népszabadságnak Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke, az MKB vezérigazgatója a szombaton bejelentett kormányzati tervvel kapcsolatban. Nem kellett sokat várniuk: a kormány tegnap délutánra már visszavonult. Például az eredeti bejelentéssel szemben mégiscsak megszüntetik a két évre behozott különadót. A kabinet szombaton még 50 milliárdot várt egy a biztosítókra is kiterjesztett és a korábbi ígéret ellenére fenntartott pénzintézeti adótól. Gál J. Zoltán tegnap már új terhet jelentett be: az állami kamattámogatás utáni 20 százalékos járulékot. Ebből már csak 25 milliárd forint lesz a bevétel, és a biztosítók ismét megússzák a pluszterhet.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a másfél évvel ezelőtti kormányalakítás utánira. Akkor tíz nap alatt vonult vissza a kormány, most kettő volt elég ehhez. A biztosítók különadóztatását az eredeti, két évvel ezelőtti ötlet is tartalmazta - de azt, ahogyan akkor, már másnap sikeresen ki is vették a javaslatból

Jövőre 50 milliárd forint többletet vár a kormány a banki különadóból, 2005-ben ezen a címem közel 36 milliárdot fizettek be a pénzügyi vállalkozások. A PSZÁF jelentése szerint a pénzügyi szektor 2005-ben 319,6 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el, ez 16,2 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi. Az idén a bankadó megállította a profit emelkedését: az első negyedévben a bankok 100,36 milliárd forint összesített adózott nyereséget könyveltek el, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint 2005 első negyedévében. A biztosítótársaságok tavaly az előzetes adatok szerint összesen 63 milliárd forint adózás előtti eredményt számoltak el, ez 56 százalékkal több, mint 2004-ben.
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 4. 07:02
A török líra öt év alatt 77 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárral szemben írta hétfőn...
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?