Itt áll feketén-fehéren: tömegével hagyják el Angliát a kint dolgozó magyarok

MTI
2020. május 21. 17:06

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb összesítése szerint a közép- és kelet-európai EU-országok állampolgárai közül többen távoztak tavaly Nagy-Britanniából, mint ahányan tartós letelepedés céljából érkeztek. A kimutatás alapján a folyamat egyértelműen a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) négy éve tartott népszavazáshoz köthető.

A csütörtökön ismertetett éves becslés szerint az ONS által EU8-csoportként jelölt országok - vagyis az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország - nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül egyedüliként negatív: ezekből az országokból 2019-ben 33 ezren érkeztek, viszont 44 ezren távoztak Nagy-Britanniából, vagyis az EU8-ak nettó bevándorlási egyenlege mínusz 11 ezer volt a decemberrel zárult naptári évben.

Az Európai Unió egészéből még mindig többen települnek le Nagy-Britanniában, mint ahányan elköltöznek: az ONS csütörtöki ismertetése szerint tavaly 196 ezer EU-állampolgár érkezett egy évnél hosszabb idejű tartózkodás céljából, 147 ezren távoztak, vagyis a teljes nagy-britanniai uniós bevándorlás nettó egyenlege plusz 49 ezer volt 2019 egészében. A közvetlenül munkavállaláshoz kötődő okokból Nagy-Britanniába áttelepült EU-állampolgárok száma azonban mindössze 76 ezer volt tavaly, 2004 óta a legalacsonyabb.

A statisztikai hivatal az uniós bevándorlás markáns visszaesésének okai között nem említi kifejezetten, hogy Nagy-Britannia januárban kilépett az Európai Unióból, de a csütörtökön ismertetett összesítésben számos helyen hangsúlyozza, hogy az EU-tagállamokból tartós letelepedési és munkavállalási céllal érkezők száma a 2016-os népszavazás óta folyamatosan csökken. Az ONS külön kiemeli, hogy

az unió egészén belül a nyolc közép- és kelet-európai EU-tagországból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás esett vissza a legnagyobb mértékben a referendum óta.

A statisztikai hivatal grafikus kimutatása szerint ennek az országcsoportnak a bevándorlási egyenlege már két éve negatív, vagyis 2018 első fele óta több közép- és kelet-európai EU-állampolgár távozik, mint ahányan a térségből érkeznek. A statisztikai kimutatásban szereplő grafikus ábrák is egyértelműen mutatják, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után - amelyen a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt - éles töréssel meredek ívben csökkenni kezdett a Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás az Európai Unió társállamaiból, különösen az EU8-csoportból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Európai Unión kívüli országok nagy-britanniai bevándorlási egyenlege ugyanakkor minden eddig rekordot megdöntött tavaly: az ONS csütörtöki kimutatása szerint 2019-ben 282 ezerrel többen érkeztek a nem uniós országokból, mint ahányan távoztak. A statisztikai hivatal kiemeli: az unión kívüli országok nettó bevándorlási egyenlege soha nem volt ilyen magas azóta, hogy ennek az adatnak a rendszeres ismertetése 1975-ben elkezdődött.

Az ONS szerint ennek elsődleges oka az, hogy folyamatosan emelkedik a brit egyetemeken tanuló kínai és indiai hallgatók száma.
A konzervatív párti brit kormány az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes, pontozásos elbírálásra alapuló bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a Brexit pillanatában kezdődött, december végéig tartó átmeneti időszak lejárta után.

A tervezett új szabályozási rendszer előnyben részesíti az angolul jól beszélő, magas szakképzettségű munkavállalókat, és sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia a jövő évtől nem kívánja érvényesíteni az unión belüli szabad mozgás alapelvét.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem