2021. január 21. csütörtök Ágnes
HR Centrum

Háború indult több magyar munkahelyen: két nagy tábor esett egymásnak


A járványhelyzet enyhülésével párhuzamosan a home office-ba száműzött irodisták lassan visszatérnek eredeti munkakörnyezetükbe. De mégis mire számítsanak? Minden olyan lesz mint ezelőtt? Vagy egy teljesen új világba csöppennek bele, ahol mindenki maga döntheti el, bent akar-e dolgozni vagy inkább mégis otthonról? Kadala Miklós, a Hr School alapítója vázolta fel a jövő munkahelyét a Pénzcentrum olvasóinak. De beszélt arról is, egyes magyar cégek miért nem engedték az otthoni munkavégzést a járvány alatt, komoly feszültségeket generálva ezzel.

Pénzcentrum:Gyakorlatilag a járvány európai elterjedésének 0. percétől azt halljuk mindenhonnan, hogy meg fog változni az egész társadalmunk, és a munka világa sem lesz már ugyanolyan, mint ezelőtt. Önnek mi a véleménye?

Kadala Miklós: Én azt gondolom, hogy ez egy hullámvasút lesz, amire hamarosan felülünk. A home office intézményét a munkavállalók csikarták ki a munkáltatóktól, akik ezzel versenyeztek a jó munkaerőért, de érzékelhető volt, hogy a legtöbb helyen azért nem voltak ebben a kérdésben eltökéltek.

A Covid alatt aztán ez megfordult, és a cégvezetők belátták, hogy úgy is lehet hatékonyan dolgozni, ha nincs szem előtt munkavállaló - ez mindenképpen pozitívum. Ám a munkavállalói oldalon a szociális érintkezés hiánya elég jelentősen megnőtt, így ők is megtapasztalták a home office-nak azt a hátrányát, ami miatt ezt nem feltétlenül fogja mindenki mindenáron erőltetni. 

Volt egy olyan időszak, amikor mindenki, aki tehette, home office-ban volt, most pedig van egy olyan munkavállalói nyomás, hogy minél előbb vissza tudjanak menni az irodai környezetbe. A legtöbb cég éppen ezért csinált A és B hetet, megosztotta, hogy mikor ki dolgozik bent, megadta a lehetőséget a visszatérésre. 

Azt gondolom, hogy ezt követően, hosszú távon egyfajta egyensúly fog létrejönni, ám itt megint a munkáltatóknak lesz szerepük: el kell dönteniük, hogy visszatérnek-e abba a rendszerbe, hogy nem csinálnak semmit, és munkavállalói nyomásra elkezdenek kicsit reaktívan intézkedni, és lesznek azok a cégek, (nem árulok el nagy titkot: ők fognak nyerni), amelyek a foglalkoztatás legszélesebb körű formáját biztosítják majd, ahol nemcsak a munkakör, hanem az egyéni ambíciók alapján is dönthetnek a munkavállalók, hogyan akarnak dolgozni. 

De egy ilyen jövőben, mi lesz a munkahelyi kohézióval, a csapatmunkával?

Semmi olyan rendszer nincs pillanatnyilag, ami ezt támogatni tudja. Hogy a vezetők hogyan fognak feladatot kiosztani, értékelni, honnan fogják tudni, ki hogyan teljesít, hogyan fogják figyelembe venni karrierszempontból azokat, akik home office-ban dolgoznak?

Rengeteg a kérdés.

Sokféle rendszert kell kialakítani a HR-nek, amik segítenek abban, hogy ne veszítsék el azokat a hagyományokat, értékeket, amiket fontosnak tartanak a cégen belül. Ezt mind ki kell dolgozni, át kell gondolni a munkaköröket és a foglalkoztatást, hogy hol milyen verzióban lehet megvalósítani, és felkínálni a munkavállalóknak. De erre fel kell készíteni a vezetést, a számonkérési és egyéb rendszereket. Végig kell gondolni, hogyan fognak egy olyan környezetben működni, ahol adott esetben nem minden munkavállaló találkozik rendszeresen. 

De persze vannak, és lesznek is olyan munkakörök is, ahol egész egyszerűen nem megoldható a home office. Sok cég azért nem merte bevállalni ezt, mert tudta jól, hogy a dolgozók felénél nem lehet bevezetni, és félt attól, hogy zúgolódás lesz. 

Így is nehéz fizikai dolgozót találni, mit fognak szólni ahhoz, hogy ők bent vannak nyolc órakor, más meg otthonról dolgozik? Sok tabu ledőlt, viszont nem szabad még hátradőlni, mivel ez most egy kőkemény feladat lesz a cégeknek, a HR-eseknek: hagyni kell magukat visszafolyni a mederbe, és majd meglátják, mit akar a piac, mit akarnak a munkavállalók. 

Vannak olyan munkakörök, ahol az együttlét alapfeltétel, hiszen a közös kreativitásnak iszonyatos nagy ereje van. Ha ők is home office-ba vonulnak, akkor nem vész el ez az energia?

Így van. Bár ott is szét lehet szedni a folyamatokat, mert vannak a kreatív részek, és van az önálló megvalósítás része, ami nem feltétlenül kötött, nem igényli a fizikai együttlétet. Most jön az a hullám, hogy a dolgozók be akarnak menni, és a munkáltatóknak kell ezeknek a folyamatoknak az élére állni, nekik kell egy egyértelmű irányt mutatni, hogy az ő vállalati kultúrájában mely munkakörökben, hogyan lehet dolgozni.

Le kell ülni, meg kell beszélni, hogy kiderüljön, ki hogyan gondolja saját készségei, kompetenciái, élethelyzete alapján. 

Elképzelhető, hogy egy jogi területen home office-ban is végezhető a munka 50-70 százaléka, de akkor sem kell feltétlenül minden jogászt home offica-ba tenni, mert lehet, hogy van olyan, aki szeretne az irodában ülni. Viszont itt olyan rendszereket kel kidolgozni, hogy valakinek ne legyen előnye abból, hogy bent ül, hallja az infókat, részt vesz a döntésekben stb. Itt a HR-nek lesz döntő feladata, hogy aki home office-ban van, ne tűnjön el. Ez sokszor nem könnyű, mert nem értik az emberek, miért kell bemenni egy-egy meetingre. De ha a cégek ezt tudatosabban kezdik felismerni, azzal mindenki nyerhet. Nemcsak az a feladata a HR-nek, hogy minden le legyen papírozva, hanem hogy mennyire tudja integrálni a csapatát ilyen többféle foglalkoztatási formában, mennyire tudja teljesíteni az üzleti céljait, melyik kollégát terheli, melyiket nem. Aki szem előtt van? 

Az ínséges munkaerő-kínálat miatt nagyon sok recruter pozíció nyílt, ezeknek kell most HR business partnerré válniuk. Nem feltétlenül az emberek megtalálása lesz a fontos, hanem a rendszerek átalakítása, integrálása és a vezetők támogatása ebben. A HR-nek az üzleti célokat kell támogatni, az túl általános, hogy meg kell tartanom az embereket. Azokat az embereket kell megtartanom, akik az üzleti célok megvalósítása szempontjából kulcspozícióban vannak. A többinél meg egyensúlyra kell törekednem. De nem szabad túlzásba esni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked