Smoker is holding a pack of cigarettes. Harm to health from smoking

Súlyos vétséget követett el a hatóság: emberéletekbe kerülhet a mulasztás

2024. április 4. 14:15

Polgárjogi és orvosi szervezetek koalíciója az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ellen indított pert, mivel az hivatal elmulasztotta a mentolos cigaretták betiltásának határidejét betartani. Pedig ezzel életeket menthettek volna és jelentős egészségügyi költségeket takaríthattak volna meg.

Polgárjogi és orvosi szervezetek egy csoportja beperelte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalt (FDA), mivel az nem tartotta be a mentolos cigaretták betiltására vonatkozó saját határidejét. A koalíció szerint az FDA késedelme az emberek egészségét helyezi veszélybe a profit érdekében. A felperesek között szerepel az Országos Orvosszövetség, az Afroamerikai Dohányzásellenőrzési Vezetői Tanács és az Action on Smoking and Health.

Az FDA tavaly tervezte a mentolos cigaretták és ízesített szivarok betiltását, de a határidőt márciusra halasztották. A késedelem mögött álló okokat politikainak nevezték a peres felek. Az FDA már 2009-ben betiltotta a cigaretták ízesítéseit, kivéve a mentolt, amelynek tiltását több mint egy évtizede fontolgatja - írja a CNN

A mentolos cigaretták betiltása jelentős közegészségügyi előnyökkel járna. Kutatások szerint 20 év alatt 1,62 milliárd dollár egészségügyi költségmegtakarítást eredményezhetne, és 40 éven belül akár 654 ezer életet is megmenthetne az Egyesült Államokban. Különösen nagy előnyökkel járna a fekete és LMBTQ+ közösségek számára, amelyeket régóta célba vettek már a dohányipari vállalatok mentolos marketingkampányai.

A CDC szerint a dohányzó gyerekek több mint fele mentolos cigarettát szív az Egyesült Államokban, ami növeli annak valószínűségét, hogy rendszeres dohányosokká váljanak. Más országokban tapasztaltak tapasztaltak alapján a mentolos cigaretták betiltása után sokan teljesen leszoknak a dohányzásról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FDA azt nyilatkozta, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy minél gyorsabban kiadják a mentolra vonatkozó dohánytermék-szabványokat, azonban ezeknek a szabályoknak még át kell menniük egy bonyolult szabályalkotási folyamaton.

A kezdeményezés mögött álló csoportok szerint ezeknek a termékeknek a piacról való eltávolítása jelentős közegészségügyi előnyökkel járna. Az Amerikai Rákellenes Társaság Cancer Action Network hangsúlyozta, hogy nehéz lenne elérni a rák megszüntetésére irányuló célkitűzéseket anélkül, hogy betiltanák a mentolt. Az Amerikai Tüdőszövetség is támogatja ezt az álláspontot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm