20 °C Budapest
Komoly árat fog fizetni Magyarország a vendémunkás-törvény elhalasztásáért: ez fájni fog

Komoly árat fog fizetni Magyarország a vendémunkás-törvény elhalasztásáért: ez fájni fog

2023. október 9. 13:01

Négy nappal ezelőtt, október 5-én délután a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte, hogy a kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslatot készít. Hogy ez mennyire volt váratlan lépés a minősített munkaerő-kölcsönzők számára, mi állhat a háttérben, és mik lesznek ennek a döntésnek a várható következményei, arról Dr. Hadházy Tamás, Pensum Group Nyrt., Igazgatóság tagja beszélt a Pénzcentrumnak.

Pénzcentrum: A kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, új törvényjavaslatot készül. Ez mennyire volt váratlan lépés a minősített munkaerő-kölcsönzők számára?

Dr. Hadházy Tamás: A döntés váratlansága meglepett minket, de a most visszavont törvényt eddig is sok kritika érte szakmai részről. Mind a foglalkoztatás, mind az engedélyeztetési folyamat szabályai a már meglévő joganyagba nem kellőképpen illeszkednek, olykor kimondottan hiányosan vagy ellentmondó módon kerültek megfogalmazásra.

Szakmai szempontból mindenképpen jó döntés egy teljesen új jogszabály megalkotása.

Ön szerint mi állhat a döntés hátterében, köze lehet esetleg a "vietnámiak esetéhez"? Tapasztaltak már olyan problémát, hogy a hazánkba érkező vendégmunkások azon nyomba továbbáltak?

Hallottunk olyan híreket, miszerint a harmadik országbeli munkavállalók engedély nélkül távoznak a munkahelyről, sok esetben az országból. Le kell szögeznünk azt, hogy

ez jelenleg is jogellenes, a harmadik országbeli munkavállalók a most hatályos jogszabályok szerint megkapott engedéllyel sem vállalhatnak máshol legálisan munkát, sőt tartósan nem is tartózkodhatnak más EU-s országokban jogszerűen.

Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy megfelelő toborzással, helyszíni támogatással és korrekt munkafeltételek biztosításával ez a fluktuáció lecsökkenthető. Társaságunknál eddig megközelítőleg 7%-os volt a fluktuáció a harmadik országbeli munkavállalók körében.

Mire számítanak, mi lesz az új törvényben?

Várakozásaink szerint az új törvény nagyobb hangsúlyt fog fektetni az belső munkaerőpiac védelmére. Ez természetesen akceptálható cél, hiszen meg kell találni azt a középutat, amely alapján a gazdaság munkaerőszükséglete kielégítésre kerül, ugyanakkor kellőképpen védi a belső munkaerőpiacot is. Az új szabályozásnál azt várjuk, hogy megnyugtatóan szabályozza, hogy a vendégmunkások foglalkoztatására bizonyíthatóan csak a belső munkaerőszükséglet kimerítését követően, olyan munkakörökben kerüljön sor, amelyekben nem áll rendelkezésre kellő számú vagy megfelelő végzettségű magyar munkaerő. A Pensum elkötelezett a magyar munkavállalók foglalkoztatása iránt, jelenleg is magyar munkavállalókat foglalkoztatunk döntő többségében, és bár a harmadik országbeli munkavállalókat foglalkoztató üzletágunk rendkívül gyorsan növekszik, folyamatosan figyelünk arra, hogy a magyar munkavállalók foglalkoztatásának aránya ne csökkenjen számottevően.

A Pénzcentrumnak adott májusi interjúban így fogalmazott: Németországba egyelőre sokkal nehezebb bejutniuk, ott jobban védik még a munkaerőpiacokat. Olvastam olyan tervezetet, ami megkönnyíti majd ott is a harmadik országbelieknek a munkavállalását, de ők elsősorban a 35 év alattiakat szeretnék becsábítani. Várhatóan ez év decemberében lép hatályba, és úgy tudom, hogy már Dánia is lépett ebben a kérdésben. Ha ott is kinyílnak a kapuk, akkor versenyhátrányba kerülhet Magyarország. Ezzel a mostani lépéssel, a szigorítással nem kerülünk máris versenyhátrányba?

Fenti értesülést kiegészíteném azzal, hogy időközben Ausztria is készül könnyítéséket adni, főképpen a Fülöp-szigetekről származó munkavállalók részére. Fenti intézkedések valóban versenyhelyzetet teremtenek majd ezen a téren is, de ismerve a fenti országok gyakorlatát, nem gondolom, hogy a hazainál jelentősen enyhébb szabályokat fogalmaznak meg a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatosan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arra azonban számítani lehet, hogy a külföldi toborzások során majd a magyar ajánlatoknak – mind fizetés, mind munkafeltételek esetén – versenyezni kell más EU-s országok ajánlataival, ami különösen a nyelvtudással rendelkező, képzettebb munkaerő vonatkozásában kihívásokat fog jelenteni.

Elképzelhető, hogy a kormány túl óvatos, és visszakozni fog? Milyen következménye lenne annak, ha visszavonulót fújnának és gyakorlatilag ellehetetlenítené a vendégmunkások behozatalát?

Ezt nem tartjuk elképzelhetőnek. Magyarországon jelenleg is munkaerőhiány van és szinte teljes a foglalkoztatás. Ehhez párosul az Európai Uniós tagságunkból következően a munkaerő szabad áramlása miatt tapasztalható külföldön munkát vállaló honfitársaink magas száma, egy folyamatosan csökkenő munkavállalási korú populációval párosulva. Ugyanakkor a belföldi iparfejlesztés kimondottan munkaerőigényes, így rövid távon bizonyosan szükség lesz növekvő számú munkavállalóra.

Inkább azt tartjuk elképzelhetőnek, hogy a vendégmunkások biztosítása előtt mindent meg kell tenni a belső munkaerő-tartalék mobilizásálására, és csak ennek bizonyítását követően kerülhet sor a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatására.

A címlapképet Mónus Márton késztette

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm