15 °C Budapest
Súlyos látlelet érkezett: szisztematikusan megsértik a melósok jogait a legtöbb magyar munkahelyen

Súlyos látlelet érkezett: szisztematikusan megsértik a melósok jogait a legtöbb magyar munkahelyen

2023. április 29. 12:59

Az elmúlt években a koronavírus, illetve az orosz-ukrán háború hatására egyre nagyobb pénzügyi válság alakult ki szerte a világon. Ennek egyik velejárója az, hogy egyre többen emelték fel a hangjukat a munkahelyi egyenlőtlenségekkel szemben. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy melyek azok az országok, ahol a legrosszabbak a munkahelyi körülmények, illetve azt is megnéztük, hogy ezen a listán Magyarország pontosan hol is helyezkedik el.

Az elmúlt években egyre inkább felbomlani látszik a munkavállalók, a kormány és a vállalkozások közötti társadalmi szerződés, aminek következtében több munkavállalót is megfosztottak a letelepedési jogától, vagy egyszerűen attól, hogy csatlakozhasson egy szakszervezethez. Ez történt többek között Afganisztánban, Burkina Fasóban, Mianmarban, Tunéziában és Szíriában is, ahol egyre gyakoribb az erőszakos fellépés a munkavállalókkal szemben.

De nem kell ennyire messze néznünk ahhoz, hogy hasonló, bár kevésbé súlyos problémákkal szembesüljünk: Európában azoknak az országoknak a száma, ahol a munkavállalóknak erőszakkal kellett szembesülniük 2021-ről 2022-re több mint megduplázódott. A Global Rights Index most azalapján vizsgálta meg az országokat, hogy a munkavállalók mennyire gyakorolhatják a jogaikat, azaz a sztrájkhoz, a szakszervezetek alapításához és csatlakozásához való jogukat, illetve mennyire gyakoriak az önkényes letartóztatások és őrizetbe vételek.

A világ országainak 87 százalékában megsértették az elmúlt egy évben a lakosok sztrájkhoz való jogát. Ez az arány a legrosszabb Fehéroroszországban, Egyiptomban és a Fülöp-szigeteken volt, ahol mind szakszervezeti vezetők ellen indított a kormány eljárást. Ezzel párhuzamosan Szudánban és Mianmarban a sztrájkolók egyenesen katonai elnyomással szembesültek. Mindeközben az országok 79 százaléka megsértette az alkuhoz való jogát a munkásoknak: Tunéziában például a kormányfő tárgyalás és felhatalmazás nélkül rendelkezhet a szakszervezetek sorsa fölött.

A fentiek alapján pedig már koránt sem meglepő, hogy 2022-ben a munkavállalás szempontjából a 10 legrosszabb ország Banglades, Brazília, Kolumbia, Egyiptom, Eswatini, Guatemala, Mianmar, a Fülöp-szigetek és Törökország. De nézzük meg, hogy mi a helyzet a közvetlen közelünkben, Európában.

Itt ne vállalj munkát Európában

A Global Rights Index egy egytől ötös skálán értékelte a kontinenseket, ahol messze a Közép-Kelet és Észak-Afrika (4,53 pont) végzett a legrosszabbul. Őt követte Ázsia (4,22 pont), Afrika (3,76 pont), majd Amerika (3,52 pont). Ezzel pedig Európa végzett a legjobb helyen, a maga 2,49 pontjával még úgyis, hogy 2014-ben még 2 pont alatti értéket sikerült elérnie az általános regionális minősítésben. Azokban az országokban, ahol 5-nél több pontot értek el (mint például Mianmar, vagy Szomália) már egyáltalán nincsen joggarancia a jogállamiság bomlása miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 4-5 pont közötti országok esetében szintén nincs garancia arra, hogy jogszerűen járnak majd el: ilyen ország Guatemala, Brazília, vagy Egyiptom is többek között. A harmadik kategóriába esik Ausztrália, Magyarország, Angola, Románia és Nigéria is például. Ezek az országok 3-4 pont között végeztek, ami alapján itt (köztük hazánkban is) szisztematikusan megsértik a munkavállalók jogait.

A kollektív szerződéssel van Európában eszerint a legtöbb probléma, míg a keleti országokban jelentősen rosszabb helyzetben vannak a szakszervezetek, mint nyugati társaiknál. Európában az országok 26 százalékában előfordult erőszakos fellépés a munkavállalókkal szemben, ráadásul Olaszországban ez odáig fajult, hogy haláleset lett a vége.

A felmérés szerint az európai országok 72 százalékában sértették meg a sztrájkjogot és 41 százalékukban korlátozzák a dolgozókat, hogy szakszervezetet alapíthassanak. Mindezek mellett 54 százaléka az országoknak akadályozta a munkavállalók tárgyaláshoz való jogát, miközben 38 százalékuk akadályozta a szakszervezetekbe való regisztráció lehetőségét. De a legsokkolóbb, hogy 10 országban is erőszakot tapasztaltak a dolgozók, ezen felül pedig 13 országban vettek őrizetbe embereket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem