2 °C Budapest
Szülési szabadság 2023: mennyi a szülési szabadság időtartama, mikor kezdődik, ki fizeti?

Szülési szabadság 2023: mennyi a szülési szabadság időtartama, mikor kezdődik, ki fizeti?

2023. február 4. 17:10

Minden dolgozó nő életében előbb-utóbb eljön a gyermekvállalás ideje, ami a családi örömök mellett sajnos együtt jár az anya karrierjének szüneteltetésével is, és habár nem kötelező, ilyenkor ajánlott a szülési szabadság igénylése. Mutatjuk, mi az a szülési szabadság, mi a szülési szabadság lényege és mennyi ideig tart a szülési szabadság időtartama. Tudd meg, milyen juttatásokat vehet igénybe az anya a szülési szabadság 2023 évi időtartama alatt!

Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a szülési szabadság igénylése kapcsán: mi az a szülési szabadság, a szülési szabadság hány nap alatt telik le, a szülési szabadság a fizetés hány százaléka? Amellett, hogy megtudhatod, mikor kezdődik a szülési szabadság és mikor végződik a szülési szabadság, azt is eláruljuk, a szülési szabadság ki fizeti, milyen családtámogatásokat vehet igénybe az anya és mikor igényelhető apa szülési szabadság!

Szülési szabadság 2023: mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság, ahogy a nevében is benne van, a munkahelyükről szülés céljából távozó nők hosszabb ideig tartó, egybefüggő szabadsága, ami minden anyának (és bizonyos esetekben az apának) alanyi jogon jár, hogy kipihenhesse a szülés fáradalmait és legyen ideje az újszülöttel foglalkozni. Magyarországon nincs szigorú értelemben vett kötelező szülési szabadság, az anyának mindössze csak 2 hétig kell távol maradnia a munkájától, ezen felül a szülési szabadság igénylése opcionális.

A szülési szabadság mennyi idő?

A leggyakoribb kérdés a szülési szabadság igénylése kapcsán, hogy mennyi a szülési szabadság időtartama, mikor kezdődik a szülési szabadság, illetve, hogy mikor jár le a szülési szabadság időtartama. Nos, a szülési szabadság időtartama összesen 168 nap, azaz 24 hét (a szülési szabadság időtartama fél év), amelyet az anya egyhuzamban vehet ki, nem oszthat darabokra. A szülési szabadság ideje alatt a szabadságon lévő anya nem folytathat kereső tevékenységet (ezt a szülési szabadság alatt járó CSED 2023 szabályai is tiltják).

A szülési szabadság mikor kezdődik?

A szülési szabadság 2023 évi szabályai változatlanul lehetővé teszik a szülési szabadság megkezdését a baba várható születési időpontja előtti 28. naptól (4 héttel a szülés várható időpontja előtt), vagyis a kismamáknak a terhesség utolsó, egyben legnehezebb hónapját már nem kell munkavégzéssel tölteniük. A szülési szabadság kalkulátor segítségével akár előre meg is tervezhetjük a szülési szabadság eltöltését: kivehetjük már a szülési szabadság megkezdésének legkorábbi idejétől, de akár meg is várhatjuk a szülés tényleges napját is.

Szülési szabadság kalkulátor 2023: milyen támogatások vonatkoznak a szülésre?

Így, hogy tudjuk, a szülési szabadság hány nap, érdemes annak is utánajárnunk, hogy milyen lehetőségei vannak az anyának a szülés után, milyen családtámogatások igényelhetők a babák születésére (szintén gyakori kérdés, hogy a szülési szabadság a fizetés hány százaléka). Nézzük, milyen juttatások közül válogathatnak az anyák a szülési szabadság esetén, feltéve, ha jogosultak rá!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • CSED 2023: a csecsemőgondozási díj kifejezetten az anyák részére, a szülési szabadság időtartama alatt járó, TB-jogviszonyhoz kötött, magasabb összegű ellátás. A CSED szabályairól korábbi cikkünkben írtunk részletesen, azonban érdemes a juttatásról tudnunk, hogy a féléves jogosultsági időben az anya bruttó bérének 100%-át veszik a CSED alapjául.
  • GYED 2023: a gyermekgondozási díj a gyermek 6 hónapos korától 2. életévének betöltéséig jár, szintén biztosítási jogviszonyhoz köthető, azonban – mivel a szülő korlátlan időtartamban folytathat mellette kereső tevékenységet – a GYED összege a mindenkori minimálbér duplájának a 70%-ában van maximalizálva (lásd: GYED kalkulátor 2023). A hallgatói GYED-re, nagyszülői GYED-re speciális szabályok vonatkoznak.
  • GYES 2023: a gyermekgondozást segítő ellátás, azaz a GYES összege a gyermek születésétől 3. életévének betöltéséig járó, szociális alapú, fix összegű ellátás – a dolgozó anyák rendszerint a gyermek 2-3 éves kora között igénylik, illetve akkor jár, ha egyéb, biztosítási jogviszonyon alapuló ellátás nem folyósítható az anyának.
  • 30 év alatti, gyermeket vállaló nők szja-mentessége: egy újdonság 2023 évére vonatkozólag a 30 év alatt szülő nők 15%-os jövedelemadókötelezettségének eltörlése. Az szja-mentesség a CSED-re, GYED-re is érvényes, így ettől az évtől a fiatal, dolgozó anyák kimagasló juttatásokban részesülhetnek.

Szülési szabadság ki fizeti?

A szülési szabadság ideje alatt járó CSED-et a munkáltatón keresztül kell megigényelni. Ők intézik az adminisztrációt és a folyósítást, azonban a támogatás összegét egyszerűen visszaigényelhetik az egészségpénztártól (vagyis az állam költsége a CSED; ha az anya a szülési szabadság alatt csak GYES-en van, szintén az állam fizet).

Apa szülési szabadság

A szülési szabadság alapvetően az anya juttatása, azonban, ha az anya egészségügyi állapota vagy halála indokolja, az apa is a szülési szabadság igénylés jogosultja lehet. Ha a szüléssel minden rendben történik, az anya marad a szülési szabadság 2023 évi szabályai szerint a jogosult, de az apa is kap egy kis extra szabadságot, hogy időt tölthessen az újszülöttel: a szülést követő 2 hónapon belül 5 napot (ikrek esetén 7 napot) vehet ki alapszabadságán felül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm