13 °C Budapest
GYES kalkulátor 2023: így számol a CSED GYES GYED kalkulátor 2023 évében

GYES kalkulátor 2023: így számol a CSED GYES GYED kalkulátor 2023 évében

2023. január 21. 12:29

Magyar családok ezreit tartja lázban a kérdés, miszerint mekkora anyagi támogatást jelentenek az olyan szociális juttatások, mint a GYES, illetve az olyan TB-jogviszonyhoz kötött családtámogatások, mint a GYED és a CSED. Mutatjuk, a GYES GYED kalkulátor szerint mennyi extra jövedelemmel számolhatnak a kisgyermekes családok 2023 januárjától, a GYES kalkulátor 2023 szerint mennyi ezeknek a juttatásoknak a nettó összege!

Tudd meg, mennyi a GYES, a GYED és a CSED összege 2023 januárjától, befolyásolja-e a minimálbér és a garantált bérminimum emelés a családtámogatások összegét! Cikkünkben utánajárunk, mit mond a GYES kalkulátor és a GYES utáni szabadság kalkulátor 2023 évéről, mekkora a családtámogatások összege, melyeket lehet párhuzamosan folyósítani, milyen feltételekhez vannak kötve!

A családtámogatások folyósításáról

Magyarországon a kisgyermekes családoknak járó havi rendszerességgel folyósított ellátások közé soroljuk a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES), a csecsemőgondozási díjat (CSED) és a gyermekgondozási díjat (GYED). Míg a GYES egy fix összegű, szociális alapú juttatás, ami alanyi jogon jár mindenkinek, addig a CSED és a GYED összege TB- jogviszonyhoz van kötve, összegüket befolyásolja a juttatást igénylő szülő, illetve a GYED esetében más igénylő személy jövedelme. 2023-tól a 30 év alatti, gyermeket vállaló nők SZJA-mentessége a GYED-re és a CSED-re is vonatkozik. Több, különböző korú gyermek esetén lehet az ellátásokat egyidejűleg folyósítani, azonban csak az egyik szülő veheti igénybe azokat. 

A GYES nevű szociális juttatás akkor jár az igénylőnek, ha más, biztosítási jogviszonyon alapuló ellátásra nem jogosult (ez alatt jelen esetben a CSED-re, GYED-re gondolunk). A GYES összege alapesetben a gyermek 3 éves koráig (ikreknél a tankötelessé válásukig) jár. A CSED a szülési szabadság időtartama alatt vehető igénybe, kifejezetten a gyermekével otthon maradó anyáknak találták ki (CSED mellett nem lehet keresőtevékenységet folytatni), ezt váltja le a gyermek 6 hónapos korától 2 éves koráig (ikreknél a gyerekek 3. évének betöltéséig) a GYED. Nézzük, mit mond a GYES GYED kalkulátor a CSED, a GYES és a GYED összege kapcsán, milyen feltételekkel kell számolnunk!

GYES kalkulátor 2023

A szülő mellett a GYES igénylője lehet a nagyszülő, örökbefogadó szülő, nevelőszülő is. A családtámogatásokat igénylő jogosult a gyermek féléves koráig, a GYES mellett folyósított CSED alatt nem dolgozhat, azonban az azt követő GYED alatt már korlátlanul végezhet munkát (tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermek mellett 1 év után lehet időkorlátozás nélkül dolgozni, ikreknél szintén 1 év után lehet korlátozás nélkül dolgozni, azzal a megkötéssel, hogy az igénylő egy gyermek után lesz jogosult az ellátásra).

További megkötésekkel is kell számolnunk, amennyiben a vér szerinti szülő helyett más személy veszi igénybe a juttatást: nagyszülői GYES esetén a gyermek 3 éves koráig nem dolgozhat az igénylő, utána a munka maximum heti 30 órában engedélyezett (kivéve abban az esetben, ha otthoni munkavégzésről van szó: ekkor nincs korlátozás). Az örökbefogadó szülő a gyermek 3. (súlyosan beteg vagy fogyatékos gyermeknél 10.) évéig a GYES összege mellett maximum 30 órát dolgozhat.

GYES CSED kalkulátor 2023

A CSED egy nem szociális alapú, keresetfüggő juttatás, amit a szülő a szülési szabadság időtartama alatt (összesen 168 nap) vehet igénybe, legkorábban a szülés várható időpontját megelőző 28. naptól, legkésőbb a gyermek születésének napjától. A CSED alapfeltétele, hogy a szülés előtti 2 évben az anyának rendelkeznie kell minimum 365 napnyi TB-jogviszonnyal. A CSED alapvetően kimondottan a szülőanya juttatása (az apának csak akkor jár, ha az anya egészségügyi okból nem tud velük élni vagy életét veszti), a juttatás folyósítása alatt tilos más kereső tevékenység végzése (lévén a legmagasabb összegű juttatásról van szó).

A CSED jogosultja a juttatás fél éves időtartama alatt a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 100%-át kapja (a kalkulátor 2023 évében is az anya utolsó 180 napi átlagkeresetét veszi alapul - ha ebben az időszakban volt 30 napnál nagyobb TB-biztosítási megszakítása, akkor 120 nappal számolnak, ha az anyának nincs 120 napnyi jövedelme sem, akkor a minimálbér kétszeresének a 30-ad részét veszik alapul). A CSED összege után 15% személyi jövedelemadót kell fizetni, egyéb járulék nincs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

GYES GYED kalkulátor 2023

2014-ben lépett életbe a GYED extra intézkedéscsomag, melynek értelmében a juttatás nem csak a szülőanya részére folyósítható, felveheti azt az apa, az örökbefogadó szülő, a gyám és az az egyedülálló férfi is, aki CSED-ben részesült. A GYED 2023 évében szintén a hallgatóknak is jár, ha rendelkeznek legalább két aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal (akkor is jár a GYED, ha fennáll a hallgatói jogviszony a gyermek születésekor, vagy ha a szülést megelőző 1 éven belül szűnt meg). Feltétel, hogy az igénylőnek magyar vagy EGT állampolgárnak kell lennie.

A GYED 2023 évi alapfeltétele továbbá, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 évre visszamenőleg rendelkeznie kell minimum 365 napnyi TB-jogviszonnyal (ennek nem kell folyamatosnak lennie), illetve saját háztartásában kell nevelnie a gyermeket. A GYED a szülési szabadság, egyben a CSED letelte után jár, a gyermek 0,5 éves korától 2. életévének betöltéséig (ikrek esetében a 3. év betöltéséig). A GYED igazodik az igénylő keresetéhez, azonban – mivel teljes munkaidőben is lehet dolgozni mellette – van maximumösszege.

GYES utáni szabadság kalkulátor 2023

Gyakori kérdés a GYES-en lévő anyák részéről, hogy mi történik a GYES alatt felhalmozódott szabadsággal, ami a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alatt képződik (munkában töltött időnek minősül a munka mellett a szabadság, a keresőképtelenség időtartama, illetve a szülési szabadság és a gyermek gondozására fordított fizetés nélküli szabadság). A GYES utáni szabadság kalkulátor 2023 évében szintén kimondja, hogy a felgyülemlett szabadságot a munkáltató köteles kiadni – arról, hogy mennyi alap- és pótszabadság jár, korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 15:43
Milák Kristóf hiába zárta öt arany- és egy ezüstéremmel a Duna Arénában rendezett 126. országos úszó...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem