One man, delivery boy on bicycle, delivering pizza in city.

Itt a bizonyíték: 1,3 millió forintot is lehet keresni bringás futárként Pesten

2022. december 5. 16:04

A bringás futárok idén már többször tettek fel videót arról, mennyit lehet keresni egy hónap alatt a nagy hazai ételszállító cégeknél. Most így akadt a Pénzcentrum szerkesztősége egy TikTok videóra, amiben három biciklis futár mondja el, mennyit keresett egy hónap alatt: a legmagasabb fizetés bruttó 1 millió 350 ezer forint volt, de a legalacsonyabb is csak éppen, hogy nem volt hét számjegyű. Megnéztük, hány óra munka mellett kaphat ekkora bért egy bringás futár, és mennyit kell valójában dolgozni ahhoz, hogy valaki futárként ilyen sztárgázsit keressen.

Talán elsőre nem gondolnánk, hogy megéri futárnak állni itthon, azonban Budapesten akár pár hét alatt több mint egy millió forintot is össze lehet szedni, ha ételkiszállítóként dolgozik valaki. Gyakran előfordul, hogy a futárok a közösségi médián posztolnak arról, mennyit lehet keresni a legnagyobb ételszállító cégeknél itthon.

Most így akadt a Pénzcentrum szerkesztősége egy TikTokos videóra, amiben három futár mondja el, mennyit keresett az utóbbi egy hónapban, és ehhez hány órát kellett dolgoznia. Ebből pedig az derül ki, hogy a legjobban kereső bringás étlkiszállító bruttó 1 millió 350 ezret forintot szedett össze.

Topfizetés a futároknak?

@bringasfutar

♬ original sound - Full Metal Dojo

Az ételfutárok a videóban arról beszélnek, hogy a nemrég megrendezett futárkupa három nyertese a verseny ideje alatt mennyit dolgozott a Foodpandánál, és ezért mekkora fizetést kaptak. Ez alapján majdnem mind bőven milliós bruttó béreket kaptak a következő munkaóraszámok mellett:

  • 1 millió 350 ezer forint (385 óra, 1100 cím)
  • 1 millió 150 ezer forint (300 óra)
  • 930 ezer (270 óra)

Ebből jól kitűnik, hogy a legalacsonyabb fizetés is majdnem elérte az egymillió forintot, a legtöbbet dolgozó futár pedig közel másfél milliót szedett össze. Ezeket egyébként mind bruttó fizetések, melyek után a futároknak még vállalkozóként kell adózni. Ha ezeket órabérre lebontjuk, akkor a legjobban kereső futár 3 500 forintot kapott óránként, a második 3 833 forintot, míg a harmadik pedig 3 444 forintot.

Ez alapján egyébként érdekes módon azt láthatjuk, hogy a legjobb órabért a második legtöbbet kereső futár kapta, és nem az első.

Tényleg álomfizetés?

Fontos figyelembe venni, hogy itt bruttó bérekről van szó, ami egyébként a videó feliratában is szerepel. Emellett azt is megtudjuk, hogy ezek a sztárgázsik nem csak a címek utáni fizetésből állnak össze, hanem szintén benne van a futárkupáért kapott díj összege.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel csak a bruttó bérekről van szó a videóban, ezért azt nem tudjuk meg, hogy valójában mennyit kap kézhez egy futár például az egymillió feletti fizetés után. Ugyan idén szeptemberig a futároknak csak havi 50 ezer forintot kellett adózni, a kata módosítása miatt már jóval magasabbak az ételkiszállítókra vonatkozó adóterhek, így a valóságban bizonyára lényegesebben alacsonyabbak ennél a nettó bérek.

Brutális tempó

Szintén érdemes figyelembe venni, hogy milyen őrületesen sok órát dolgoztak a bringás futárok azért, hogy ennyi pénzt szedjenek össze. Egy teljes állásban lévő munkavállaló havonta 160 órát dolgozik. Ehhez képest a harmadik futár ennek majdnem 1,7-szeresét dolgozta, a második durván az 1,9-szeresét, míg a legelső futár majdnem két és félszer annyi időt töltött munkával egy napi 8 órás munkához képest.

A videóban az is szóba kerül, hogy mindegyik futár biciklivel szállít ki ételt, úgyhogy különösen nagy fizikai megterhelést jelenthet kétszer-két és félszer annyi órát dolgozni, mind egy hétköznapi, irodai munkában. Ráadásul az egyikük megemlíti, hogy az óriási óraszám mellett még másodállásra is jutott ideje. Ugyan sokan arra használják a futárkodást, hogy kiegészítsék vele az alacsony fizetésüket, és jól láthatóan akár milliókat is lehet keresni vele, ehhez ezért dupla annyit kell dolgozni, mint egy sima állásban, ráadásul a biciklis futároknak fizikailag is nehéz a munkája.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18