6 °C Budapest
Aerial view Of Christmas fair in Budapest

Hivatalos! Mégis lehet karácsonyi vásár a Vörösmarty téren: meg is van, ki rendezheti meg

2022. szeptember 30. 16:21

Az Advent Bazilika esemény szervezői kaptak az idei esztendőre elvi hozzájárulást a Vörösmarty téri vásár szervezésére - áll a Belváros Önkormányzatának sajtóközleményében.

Az előzmények fényében Belváros Önkormányzata elkötelezett a Vörösmarty tér színvonalas, gondos és mindenekelőtt a lakossági igényeket szolgáló üzemeltetése és az ezzel harmonizáló közterület-használat megvalósítása mellett, így a karácsonyi vásár megrendezése ügyében is ezeket a szempontokat tartja szem előtt.

A vásár szervezésében olyan partnerrel kívántak együttműködésre lépni, aki kellő szakmai tapasztalattal, helyismerettel rendelkezik és a fenti elvek érvényesülése mellett tudja vállalni a vásár megvalósítását. Így kezdett tárgyalásba Belváros Önkormányzata a Budapest Branddel, amely során a felek között korrekt, többszöri, partneri egyeztetés zajlott a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megszervezése ügyében. A Budapest Brand – a saját szempontjából érthető okokból – csak 2 évre szóló együttműködés esetén tudta volna a vásár szervezését elvállalni. Belváros Önkormányzata a Vörösmarty tér üzemeltetéséért, valamint az itt élőkért vállalt felelősségére tekintettel olyan együttműködést szeretett volna kialakítani, amely a kölcsönös elégedettségen, a remélt közös sikereken és mindenekelőtt a lakosság igényeinek való megfelelésen alapszik, nem pedig egy előre kialkudott időtartamon. Mindezekre tekintettel nem jött létre megállapodás a Budapest Brand és Belváros Önkormányzata között az idei vásár megvalósítására vonatkozóan.

Belváros Önkormányzata kormányzati támogatással 2019-re teljes körűen felújította a Vörösmarty teret. A sűrű közműhelyzet és az alatta futó kisföldalatti alagút ellenére is közel tíz százalékkal növelték a zöldfelület nagyságát. A korábban is ott álló 10 fa mellé 15 új fát telepítettek, a Harmincad utcába 8 planténeres fát is kihelyeztek. Ezt követően a tér kezelése – mind a zöldfelületek, mind a köztisztasági és karbantartási teendők tekintetében – a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat feladata lett volna.

A terek elhanyagoltsága, gondozatlansága miatt 2021. július 12-én Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere nyílt levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez az V. Kerület Önkormányzata által megújított terek belvárosiakhoz, Belvároshoz méltó üzemeltetése érdekében. A Főváros 2021. október 12-én aláírt együttműködési megállapodásban deklarálta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a terület zöldfelület üzemeltetetési és tisztántartási feladatai kikerüljenek a feladatkörükből. Majd a Főváros saját karbantartási hiányosságait látva 2022. április 28-án megkötött megállapodásban a zöldterületek fenntartásával és tisztántartásával járó feladatokat mindenféle anyagi forrás nélkül inkább átadta Belváros Önkormányzatának. Végül a 2022. július 27-én kihirdetett Kormányrendelet hozta meg a Vörösmarty térrel kapcsolatos feladatkör és hatáskör rendezését, biztosítva a közérdeket szolgáló, megfelelő üzemeltetést és rendezve a közfeladatok ellátásához szükséges anyagi forrás kérdését is.

Az V. kerület hagyományosan nemcsak a Vörösmarty téri, hanem a Szent István téri karácsonyi vásárnak is otthont ad. A Szent István-bazilika előtti téren 2011 óta megrendezésre kerülő vásárt 2019-ben és 2021-ben is Európa legjobb karácsonyi vásárának választották. A rendezvény évek óta jelentős szerepet vállal a belvárosiak közösségének ünnepében, hiszen hagyományosan itt kerül megrendezésére az V. kerületiek adventi gyertyagyújtó ünnepsége és évről évre külön fogadás keretében vendégül látják a belvárosi gyermekeket mézeskaláccsal, forró teával, karácsonyi ajándékokkal. A társadalmi szerepvállalás jegyében az esemény rendszeresen támogatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtését is. Miután a Vörösmarty téri vásár ügyében a Budapest Branddel nem sikerült megállapodásra jutni, Belváros Önkormányzata az Advent Bazilika esemény szervezőivel zajlott tárgyalások eredményeképpen az idei esztendőre elvi hozzájárulását adta a Vörösmarty téri vásár általuk történő megvalósításához. A hozzájárulás feltétele, hogy a szervezők eleget tegyenek a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által – közterület-használati határozatban – előírt kötelezettségeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?