7 °C Budapest
Aerial view Of Christmas fair in Budapest

Hivatalos! Mégis lehet karácsonyi vásár a Vörösmarty téren: meg is van, ki rendezheti meg

2022. szeptember 30. 16:21

Az Advent Bazilika esemény szervezői kaptak az idei esztendőre elvi hozzájárulást a Vörösmarty téri vásár szervezésére - áll a Belváros Önkormányzatának sajtóközleményében.

Az előzmények fényében Belváros Önkormányzata elkötelezett a Vörösmarty tér színvonalas, gondos és mindenekelőtt a lakossági igényeket szolgáló üzemeltetése és az ezzel harmonizáló közterület-használat megvalósítása mellett, így a karácsonyi vásár megrendezése ügyében is ezeket a szempontokat tartja szem előtt.

A vásár szervezésében olyan partnerrel kívántak együttműködésre lépni, aki kellő szakmai tapasztalattal, helyismerettel rendelkezik és a fenti elvek érvényesülése mellett tudja vállalni a vásár megvalósítását. Így kezdett tárgyalásba Belváros Önkormányzata a Budapest Branddel, amely során a felek között korrekt, többszöri, partneri egyeztetés zajlott a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megszervezése ügyében. A Budapest Brand – a saját szempontjából érthető okokból – csak 2 évre szóló együttműködés esetén tudta volna a vásár szervezését elvállalni. Belváros Önkormányzata a Vörösmarty tér üzemeltetéséért, valamint az itt élőkért vállalt felelősségére tekintettel olyan együttműködést szeretett volna kialakítani, amely a kölcsönös elégedettségen, a remélt közös sikereken és mindenekelőtt a lakosság igényeinek való megfelelésen alapszik, nem pedig egy előre kialkudott időtartamon. Mindezekre tekintettel nem jött létre megállapodás a Budapest Brand és Belváros Önkormányzata között az idei vásár megvalósítására vonatkozóan.

Belváros Önkormányzata kormányzati támogatással 2019-re teljes körűen felújította a Vörösmarty teret. A sűrű közműhelyzet és az alatta futó kisföldalatti alagút ellenére is közel tíz százalékkal növelték a zöldfelület nagyságát. A korábban is ott álló 10 fa mellé 15 új fát telepítettek, a Harmincad utcába 8 planténeres fát is kihelyeztek. Ezt követően a tér kezelése – mind a zöldfelületek, mind a köztisztasági és karbantartási teendők tekintetében – a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat feladata lett volna.

A terek elhanyagoltsága, gondozatlansága miatt 2021. július 12-én Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere nyílt levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez az V. Kerület Önkormányzata által megújított terek belvárosiakhoz, Belvároshoz méltó üzemeltetése érdekében. A Főváros 2021. október 12-én aláírt együttműködési megállapodásban deklarálta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a terület zöldfelület üzemeltetetési és tisztántartási feladatai kikerüljenek a feladatkörükből. Majd a Főváros saját karbantartási hiányosságait látva 2022. április 28-án megkötött megállapodásban a zöldterületek fenntartásával és tisztántartásával járó feladatokat mindenféle anyagi forrás nélkül inkább átadta Belváros Önkormányzatának. Végül a 2022. július 27-én kihirdetett Kormányrendelet hozta meg a Vörösmarty térrel kapcsolatos feladatkör és hatáskör rendezését, biztosítva a közérdeket szolgáló, megfelelő üzemeltetést és rendezve a közfeladatok ellátásához szükséges anyagi forrás kérdését is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az V. kerület hagyományosan nemcsak a Vörösmarty téri, hanem a Szent István téri karácsonyi vásárnak is otthont ad. A Szent István-bazilika előtti téren 2011 óta megrendezésre kerülő vásárt 2019-ben és 2021-ben is Európa legjobb karácsonyi vásárának választották. A rendezvény évek óta jelentős szerepet vállal a belvárosiak közösségének ünnepében, hiszen hagyományosan itt kerül megrendezésére az V. kerületiek adventi gyertyagyújtó ünnepsége és évről évre külön fogadás keretében vendégül látják a belvárosi gyermekeket mézeskaláccsal, forró teával, karácsonyi ajándékokkal. A társadalmi szerepvállalás jegyében az esemény rendszeresen támogatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtését is. Miután a Vörösmarty téri vásár ügyében a Budapest Branddel nem sikerült megállapodásra jutni, Belváros Önkormányzata az Advent Bazilika esemény szervezőivel zajlott tárgyalások eredményeképpen az idei esztendőre elvi hozzájárulását adta a Vörösmarty téri vásár általuk történő megvalósításához. A hozzájárulás feltétele, hogy a szervezők eleget tegyenek a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által – közterület-használati határozatban – előírt kötelezettségeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem