8 °C Budapest
Hungarian people map. Detailed vector silhouette. Mixed crowd of men and women icons. Population infographic elements. Vector illustration isolated on white.

Hány fő Magyarország lakossága 2022 évében? Mit érdemes tudni a népességünkről?

2022. március 20. 20:02

Magyarország lakossága évek óta csökkenő tendenciát mutat: a kivándorlás mellett szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a magyar lakosság elöregedőben van, a gyermekvállalási kedv alacsony, Magyarország népessége pedig évről évre kevesebb vidéken és a fővárosban egyaránt. Mennyi Magyarország lakossága 2022 évében, mennyi volt az előző évek során? Felzárkózik Magyarország gyermek lakossága a családtámogatásoknak köszönhetően?

Mennyi volt Magyarország lakossága 2021 évében és Magyarország lakossága hány fő 2022-ben? Cikkünkben eláruljuk, hogy hány fő Magyarország lakossága jelenleg, mik a jövőbeli kilátások és hogy mikor fog megmutatkozni Magyarország lakossága terén a CSOK és más családtámogatások hatása. Mennyi Magyarország gyermek lakossága 2022-ben, mennyi Magyarország cigány lakossága? Mennyi Budapest lakossága kerületenként, mennyien laknak vidéken?

A csökkenő népesség problémái

Magyarország lakossága 1981 óta csökkenő tendenciát mutat, ráadásul olyan mértékben, ami korábban csak a világháborúval sújtott évekre volt jellemző (1918; 1945) – a KSH adatai szerint 1981 óta körülbelül 737.000 fővel kevesebb az ország becsült népessége. A Ratkó-korszak alatt (1949-1953) az európai tendenciákhoz képest magas volt Magyarországon a születések száma (természetes szaporodás: 12%), azonban a szigorú intézkedések (gyermektelenségi adó, abortusztilalom) eltörlése után újra visszaesett a gyermekvállalási kedv. A demográfiai értékek zuhanásához hozzájárult az 1956-os kivándorlási hullám, illetve az is, hogy 1960 és 1973 között több volt a terhesség-megszakítás, mint az élveszülés.

Amikor a „Ratkó-gyerekek” szülőképes korba érkeztek (1970-es évek), illetve szigorították a terhesség-megszakítás szabályait, újra növekedett a népesség, ám a pozitív hullám óta a lakosságunk újra csak fogyatkozik, ráadásul a rendszerváltás után újra nagyobb kivándorlási hullám indult útnak. Jelenleg az ország népessége már nem éri el a 10 millió főt, a lakosság elöregedőben van, a gyermekvállalási kedv pedig alacsony – mindez már a közeljövőben a fennálló nyugdíjrendszerrel kapcsolatban problémákhoz vezethet, ugyanis a dolgozóképes korú fiatalok aránya nem elég magas az idősekéhez képest.

  • A jelenlegi becslések szerint Magyarország lakossága 2022-ben 9.711.688 fő

Jövőbeli kilátások: mennyi lesz Magyarország lakossága a jövőben?

A probléma nem csak Magyarország lakossága, hanem számos európai ország esetében aggasztó, azonban a csökkenő népességű országok között az egyik legelőkelőbb helyet mi foglaljuk el. A demográfiakutatással foglalkozó szervezetek ijesztő jóslatokat fogalmaztak meg az EU-s és a magyar lakosság becsült értékeivel kapcsolatban – ha nem történik változás, Magyarország lakossága a következő évtizedekben rohamosan fogyni fog.

Nő az időskorúak aránya Európában (forrás: Eurostat)
Nő az időskorúak aránya Európában (forrás: Eurostat)
Továbbra is fogyni fog a magyar lakosság (forrás: Population City)
Továbbra is fogyni fog a magyar lakosság (forrás: Population City)
Magyarország lakossága: becsült fogyás megyénként (forrás: Növekedés.hu)
Magyarország lakossága: becsült fogyás megyénként (forrás: Növekedés.hu)

Családtámogatások: mikor mutatkozik meg az eredményük?

A magyar családpolitika kiemelt kérdésként foglalkozik azzal, hogy Magyarország lakossága fogyatkozik, aminek a legnagyobb kárát a vidéki települések, különösen a városoktól távoli, kisebb falvak látják. Az olyan támogatások, mint a vidéki CSOK, CSOK, vagy kamattámogatott babaváró hitel, mind arra ösztönzik a magyar fiatalokat, hogy vállaljanak több gyermeket és hogy könnyebben hozzájuthassanak ingatlanjaikhoz, főleg vidéken. Az elmúlt években rengeteg magyar házaspár élt a lehetőséggel, a következő 5-10 év pedig, amikor megmutatkozik, hogy milyen hatással bírnak a családtámogatások a népességre, meghatározóak lehetnek az ország életében.

Mennyi Magyarország lakossága 2022 évében?

Magyarország lakossága 2022 évében (forrás: KSH)
Magyarország lakossága 2022 évében (forrás: KSH)
  • A jelenlegi becslések szerint Magyarország lakossága 2022-ben 9.711.688 fő

Magyarország lakossága a korábbi években

A népességváltozást a következő KSH diagrammal illusztrálhatjuk a legegyszerűbben, amelyen az 1980-as évek után szembetűnő a népességfogyás. A legutolsó hivatalos népszámlálás Magyarországon 2011-ben volt, amely szerint bő tíz évvel ez előtt még ~9.938.000 fő élt Magyarországon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország népességének változása 2011-ig (forrás: KSH)
Magyarország népességének változása 2011-ig (forrás: KSH)

Budapest lakossága

Érdekes információ, hogy míg korábban megszokhattuk, hogy a vidék elnéptelenedik, ám a főváros növekedik, ma már ez sem igaz, ugyanis a főváros lakossága is csökken. Budapest térségének a demográfiai átrendeződésének számos oka van: az egyik ezek közül az, hogy a kormány családpolitikája kifejezetten támogatja a vidéki életet és a vidéki gyermekvállalást. Mindemellett azt is megfigyelhettük, hogy a fővárosi lakásárak sosem látott magasságokba szökkentek.

Másik meghatározó ok, hogy a koronavírus válság során behozott megszorítások rendkívül kellemetlenül érintették a lakáslakókat: Budapest lakossága jelentős részben udvar, kert nélküli ingatlanokban kellett, hogy eltöltse a karantén hónapjait – éppen ezért, a bizonytalan helyzetben érthető, hogy Budapest lakossága számra népszerűbbé vált a kiköltözés vidékre.

Budapest lakossága kerületenként (forrás: KSH)
Budapest lakossága kerületenként (forrás: KSH)

Magyarország felnőtt lakossága VS Magyarország gyermek lakossága

Gyermekkorúak, aktív korúak és időskorúak (forrás: KSH)
Gyermekkorúak, aktív korúak és időskorúak (forrás: KSH)

Magyarország cigány lakossága

Gyakori kérdés, hogy mennyi Magyarország cigány lakossága (például Magyarország cigány lakossága 2018, Magyarország cigány lakossága 2019, illetve mennyit változtak a statisztikák az elmúlt évtizedek során). A téma kutatása nehéz, hiszen számos esetben a kutatások önbevallásos alapon számlálnak; a legtöbb, hiteles adatokat szolgáltató kutatást szociális alapon végzik. Magyarország roma lakossága valószínűsíthetően a következő ábra alapján oszlik el:

Magyarország cigány lakossága - területi eloszlás
Magyarország cigány lakossága - területi eloszlás (forrás: A roma népesség területi megoszlásának változása
Magyarországon az elmúlt évtizedekben; Pénzes János, Tátrai Patrik, Pásztor István Zoltán)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem