5 °C Budapest
Business people discussing over plan on glass wall in office

Óriási fegyvert adott a magyar dolgozók kezébe a járvány: fordult a kocka, már ők diktálnak

2021. október 27. 16:47

Egyre több helyre gyűrűzik be a világjárványt követő felmondási hullám, ugyanis több dolgozó már nem a fizetés miatt mond fel. A jó fizetés még mindig nagyon fontos, viszont ahogy az növekszik, úgy egyre nagyobb szerepet kapnak a többi juttatások is. Most, hogy jobban átlátják a munkakeresők, hogy vannak jobb lehetőségeik, teljesen más dolgok képezik az alkudozások tárgyát.

Míg korábban főleg a fizetés volt a fő motiváció, mostanra a távmunka, és hibrid munkavégzés mellett a dolgozók egyéni juttatásokat is kiharcolnának magukat. Persze a versenyképes fizetés még most is nagyon fontos egy munkahelyen, azonban ez mellett a többi juttatások minősége is sokat nyom latban. Amennyiben pedig szeretnék a cégek megtartani legjobb munkaerejüket, úgy kénytelenek lesznek kicsit többet ajánlani, mint egy kiemelt fizetés, és egy egészségügyi csomag.

Olyan egyéni igények is megjelenhetnek a juttatási csomagokban, mint a mentális egészségre vonatkozó szolgáltatások és a különböző fizetett szabadságok. A tendencia is változik, hiszen a munkavállalók már nyíltan beszélnek főnökeikkel arról, hogy milyen juttatásra lenne szükségük.

Éveken át a juttatások az egész csapatnak szóltak, nem tértek ki egyéni kérésekre, igényekre. Azonban eljött az idő, hogy a dolgozók egyénileg is felszólaljanak, és jelezzék, hogy mire van szükségük.

- mondta Tim Allen a Care,com CEO-ja a BBC- nek, majd hozzátette azt is, hogy a fizetett szabadság, egészségügyi csomagok, és a fogorvos már egyáltalán nem plusz, hanem alapkövetelmény.

A dolgozók jólléte mindenek előtt

A pandémia alatt egyre többen folyamodtak szaksegítséghez mentális problémáikkal, így nem csoda, hogy a pszichológus jelenléte teljesen elfogadott a vállalatoknál is.

Az egyre több mentálhigiénés juttatás, mint a terápia, pszichológus jelenléte is azt mutatja, hogy a cégek az egyéni igényekre is reagálnak

- tette hozzá Alex Alonso, a Society for Human Resource Management munkatársa, aki arról is beszélt, hogy mostanra nem elég az egészségügyi biztosítás felkínálása a dolgozóknak, sokkal többrétű juttatásokkal kell előrukkolniuk azoknak, akik valóban meg akarják tartani a munkavállalóikat.

A rugalmasság a jövő

A mentális, pszichológiai segítség, juttatás mellett nagyon népszerű kérés még a több rugalmasság, flexibilitás munkavégzés helye szempontjából is. Ezen kívül a dolgozók rugalmasságot várnak abban is, hogy milyen jellegű fizetett szabadnapokat használhatnak, hiszen a szabadság/betegszabadság alap, azonban több dolgozónak szüksége van időre arra, hogy a gyermekét, párját esetleg egy beteg hozzátartozót ápoljon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a juttatások, előnyök csak akkor számítanak, ha a dolgozó is úgy érzi, hogy szabadon használhatja őket. Sokan ugyanis haboznak, ha arról van szó, mikor használnák fel a fizetett szabadnapjukat, ezért fontos, hogy a vállalati kultúra is változzon.Természetesen, az emberek elsősorban továbbra is a fizetés miatt dolgoznak, azonban ahogy változnak az idők, úgy változik az is, hogy mi az igazán fontos.

Ebben a mostani felmondási hullámban az emberek azért váltanak munkát, mert tudják, hogy van más, jobb opciójuk, lehetőségük. Ezért ha a vállalatok ezt felismerik, és együttműködnek az alkalmazottaikkal, úgy hozzájárulhatnak ahhoz, hogy őket elkerülje ez a hullám.

- mondta Allen, aki hozzátette, hogy azzal, ha egy vállalat hajlandó széleskörű, egyénre szabott juttatásokat felajánlani, azzal azt bizonyítják, hogy amennyiben őket választod, úgy ők majd gondoskodnak rólad.

Hazánkat is utolérte ez a trend

Már a magyar munkavállalók is kétszer meggondolják megéri e a fizetés az egészségüket. A fizikai dolgozók számára fontosabbak lettek a pluszjuttatások. Egyre tudatosabban figyelnek a testi és lelki egészségükre a kékgallérosok is, nem szívesen vállalnak már olyan műszakrendes munkát, ami hosszú távon egészségügyi károkat okozhat. Ezt fejtette ki lapunknak Csikós-Nagy Katalin, fluktuációkezelés-szakértő, aki azt is kiemelte, hogy

nagyon fontos ugyanakkor foglalkozni a koronavírus-járvány hatására megváltozott munkavállalói igényekkel. Ilyen például a munkába járással töltött idő, mely a szellemi dolgozóknál kardinális kérdés lett. Megtapasztalva az otthoni munka kényelmét, nem szívesen utaznak sokat a munkahelyre, egyre gyakoribb elvárás a home office. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.08 14:11
A cikksorozat második részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre köte...
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?