8 °C Budapest
Midsection of female entrepreneur shaking hands with coworker at workplace cimlapi

Kőkemény diszkrimináció a munkahelyeken: ezek a dolgozók csak leshetik a fizetésemelést?

2021. október 11. 14:08

Annak ellenére, hogy egyre többen vannak gyermektelen felnőttek, és nyilvánvaló előnyük, hogy több időt tudnak a karrierjükre fordítani, sok esetben úgy érzik, hogy méltatlan akadályokkal kell szembenézniük a munkahelyükön helyzetüknél fogva.

Világszerte, főként a fejlett országokban egyre nagyobb a gyermektelenek aránya: Angliában és Walesben például a 2018-ban 45. életévüket betöltő nők kétszer akkora valószínűséggel nem neveltek gyermeket, mint anyáik generációja (19% vs. 9%). Az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet.

Magyarországon a 35-39 éves korosztálynak majdnem a negyede még gyermekvállalás előtt állt, miközben két évtizeddel ezelőtt a hasonló korú nőknek csak a tizede volt gyermektelen.

De mit jelentenek ők a munkaerőpiacon? Annak ellenére, hogy egyre többen vannak a gyermektelen felnőttek, és nyilvánvaló előnyük, hogy több időt tudnak a karrierjükre fordítani,

sok esetben úgy érzik, hogy méltatlan akadályokkal kell szembenézniük a munkahelyükön helyzetüknél fogva.

Sokan közülük arról számoltak be, hogy lassabban léptetik elő őket, vagy megtagadják az emelést, mert a vezetőik úgy gondolják, hogy csak a dolgozó szülőknek van szükségük pluszpénzre – írja a BBC egy friss elemzésében.

A rugalmas munkavégzés gyakorlatát sok esetben elsősorban a szülőkre alkalmazzák.  "Az összes ilyen rendelkezés eredetileg a szülőkre, gyermekeket gondozókra vonatkozott, és sok cég nem foglalkozik vele, hogy ez a trendmegváltozott" - mondja Krystal Wilkinson, az angliai Manchester Metropolitan Egyetem humánerőforrás-menedzsment előadója, aki a családdal és a munkahelyi jóléttel foglalkozik, egyedül élő munkavállalók helyzetét kutatva. Elmondta azt is, hogy sok gyermektelen munkavállalótól elvárják, hogy lehetetlen műszakokban és ünnepnapokon is ők dolgozzanak, többet utazzanak, túlórázzanak, mivel azt feltételezik, hogy nekik kevesebb, és kevésbé fontos személyes kötelezettségeik vannak.

Néha ez az elvárás egyértelmű, máskor azonban az üzenetek és a munkaterhek átcsoportosítása sokkal finomabb, szinte észrevehetetlen.

Előfordulnak olyan finom elfogultságok, mint például, hogy a megbeszélés időben véget ért, ha egy szülőnek el kellett hoznia a gyermekét az iskolából, de túllépte a munkaidőt, ha egy gyermektelen alkalmazottnak kötelezettsége volt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek az apróságok, a kisebb dolgok megviselhetik a gyerekteleneket, akiket gyakran úgy kezelnek, mintha hobbijaik, kapcsolataik és kötelezettségeik jelentéktelenek lennének a szülői léthez képest.

Sokakat közülük mindez arra késztethet, hogy elrejtsék vagy szégyelljék a munkán kívüli életüket - annak ellenére, hogy különösen sok gyermek nélküli nő szabadidejét önkéntes munkára vagy másokkal való törődésre fordítja. Még azok az egyszerű megjegyzések is, amelyek azt feltételezik, hogy a legtöbb embernek családja van, fájdalmasak lehetnek nekik, és láthatatlannak érezhetik magukat. Ironikus, hogy tőlük több munkát várnak el, azt, hogy sokáig dolgozzanak, mindez azonban gátolja őket abban, hogy családot alapítsanak, ha ezt szeretnék.

A gyermektelenek meghallgatása

A munkáltatók számára kihívást jelenthet közvetíteni a szülők és a nem szülők között felmerülő eltérő méltányossági felfogások között. Az egyik lehetőség az, hogy a dolgozókra nehezedő nyomás megszüntetésével indokolják a szabadidő igényét.

Vannak ma már olyan cégek, melyek figyelembe veszik ezt a problémát és igyekeznek megoldást találni rájuk. Egyre több helyen vezették be, hogy minden munkavállaló kényelmesen, ésszerű időben távozhat a munkahelyéről anélkül, hogy elrejtené szülői státuszát vagy mondjuk edzésprogramját.A jó vezetők nem dolgoztatják túl a munkatársaikat, függetlenül a családi körülményeiktől. Alternatívákat találnak arra, hogy ne a magányosan élő alkalmazottakra halmozzák a munkát. Tulajdonképpen az feszültség a gyerektelenek és a munkáltatójuk között van, nem pedig a gyerek nélküliek és a szülők között, tehát nem egymásra neheztelnek, hanem a vállalat által megteremtett körülményekre.

Talán túl egyszerű a megoldás, de csupán annyit kell tenni, hogy meg kell hallgatni a feleket, mindkét fél nagyon hálás lesz, a kifejtheti nézőpontját, elmondhatja sérelmeit.

Így nyerészkednek a szingliken a magyar munkahelyek

A jelenséget az angolszász szakirodalom munkahelyi szinglizmusnak hívja, a szeximus mintájára, de ez nem a legszerencsésebb elnevezés, hiszen azt sugallja, hogy csak a szinglik tapasztalják, pedig valójában mindenki, akinek nincsen gyermeke. Az viszont igaz, hogy a szinglik sokkal gyakrabban tapasztalják, hogy a munkahely rugalmatlanabb velük szemben, mint családos kollégáikkal, hiszen feltételezik, hogy nekik nincsen olyan fontosságú teendőjük, mint a gyermek. A psychologytoday.com összegyűjtött néhány példát szingli nőktől arra, hogyan különböztette meg hátrányosan őket a munkahely:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem