28 °C Budapest
Mikor jár túlóra pótlék a magyar dolgozóknak? Ennyi a túlóra pótlék 2021 évben

Mikor jár túlóra pótlék a magyar dolgozóknak? Ennyi a túlóra pótlék 2021 évben

2021. május 12. 11:30

Sokat túlórázol, de nem tudod, mennyi túlóra pótlék jár érte? Nem fizet a munkáltató a túlórádért? Tudd meg, milyen esetekben mennyi a túlóra pótlék és milyen eshetőségek írják felül azt!

A túlórázás nem ismeretlen fogalom a legtöbb magyar munkavállaló számára: mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy kicsit többet, vagy éppen sokkal több időn keresztül kellett munkahelyünkön maradnunk az elvártnál, mindezt a magánéletünk rovására. A szabadidőnkbe átlógó túlmunkának azonban ára van, ami nem is olyan alacsony: tudd meg, mennyi túlóra pótlék jár érte és hogyan oldják meg egyes munkahelyek, hogy ne kelljen túlóra pótlékot fizetniük! Kompenzálható a túlóra pótlék hiánya más engedményekkel?

A munka és a túlórázás alapszabályai

A köznyelven túlórának nevezett „rendkívüli munkaidő” olyan probléma, amelyet a fejlett országokban dolgozó munkavállalóknak rendszeresen, akár heti szinten több alkalommal is el kell viselniük – azonban a túlórázásnak nem szabad kompenzálatlanul maradnia. A magyar munkavállalók többsége hozzá van szokva ahhoz, hogy a munkáltatója sajnos semmilyen módon nem kompenzálja a túlórát – ám ezesetben könnyen létrejöhetnek munkahelyi konfliktusok és nem lesz váratlan vendég a főnök irodájában egy-egy felmondó levél sem.

Mivel a túlóra úgymond normális jelenség a nyolcórás dolgozók életében, sokan választják helyette az egyenlőtlen munkaidőbeosztású álláslehetőségeket vagy a vállalkozói létet, ahol sokkal rugalmasabban és kevésbé kötötten tudnak dolgozni. A fix munkaidős munkavállalók érdekeit védi a Munka Törvénykönyve, ami meghatározza, milyen esetben vagy rendkívüli munkaidőben milyen bérpótlékok járnak az alkalmazottak számára. Tipikus eset például az éjszakai pótlék és a műszakpótlék kifizetése.

A túlórázás kompenzálása

Sokaknak nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a túlórát nem csak túlóra pótlék fizetésével lehet kompenzálni. A túlóra pótlék fizetése mellett bevett szokás a pihenőnap beiktatása, vagyis a „lecsúsztatott szabadság”, amelynek lényege, hogy a túlteljesített órák felhalmozódása esetén a dolgozó elmehet egy bizonyos számú szabadnapra. Mondanunk sem kell, ez a megoldás jóval gazdaságosabb a munkáltatók számára, hiszen a borsos árú túlóráért gyakorlatilag semmit sem kell fizetniük.

A lecsúsztatott szabadnap mint túlórakompenzáció még mindig a jobbik eset, hiszen rengeteg munkahelyen a dolgozóknál elvárt magatartás a túlórázás, viszont semmilyen anyagi vagy szabadidős juttatást nem kapnak cserébe. Kérdéses, hogy a túlóra pótlék vagy a több szabadnap éri meg a munkavállalóknak a túlórázást: nagyon sokan örülnek a limitált számú fizetett szabadság mellett annak, ha alkalomadtán a sok túlóra viszonzásáért megigényelhetnek néhány „ingyen” szabadnapot.

Nem lehet korlátlan mennyiségben túlórázni, de mégis

Hivatalosan minden, a munkaidőnkön felül munkával töltött óra túlóra, amire jár a túlóra pótlék. A Munka Törvénykönyve szerint egy munkavállaló naponta maximum 12 órát, hetente pedig összesen 48 órát dolgozhat, az összes túlórával együtt. Emellett kötelező tartani a heti két pihenőnapot és a minimum nyolcórás pihenőidőt, a munkaszüneti napokra pedig külön szabályok vonatkoznak.

A 2021-es munkatörvények évi 250 túlórában korlátozzák a teljesállású munkavállalók teljesítményét, de kollektív szerződés – ami nem csak a túlóra pótlékot, hanem más bérpótlékok kifizetését is felülírhatja - esetén kibővíthető 300 órára. Ha átszámoljuk, rájöhetünk, hogy ezek a számok igen magasak, mintha 30-37 munkanappal megtoldottuk volna az évet – azonban az elvett szabadidőt senki sem fogja annak az alkalmazottnak visszaadni, aki csak a munkájának él.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor jár a túlóra pótlék 2021 évben?

A munkáltató nem köteles biztosítani magas túlóraszám mellett sem a túlóra pótlék kifizetését, élhet a szabadidős kompenzációval is – mindez attól függ, milyen munkaszerződésbe mentünk bele. Ha a munkáltató biztosítja a túlóra pótlék kompenzációját a dolgozónak, akkor a túlóra pótlék minden órányi, munkaidőn felül elvégzett munkáért jár.

Mennyi a túlóra pótlék 2021 során?

A túlóra pótlék az alapfizetés 50%-kal megnövelt értéke. Ha a túlóra heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor a munkabér plusz 100%-át kell a munkáltatónak kifizetnie – utóbbi esetben a pihenőnap biztosítása esetén is jár az 50%-os túlóra pótlék.

A munkaidő és a túlóra szabályzása

A munkáltató kitolhatja az alkalmazott munkaidejét heti 40 óráról 48-ra, azonban meg kell adnia a lehetőséget a munkaidő átcsoportosíthatóságára – heti minimum 36, maximum 44 óra. Mindenképpen fontos szem előtt tartanunk – mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról -, hogy a túl sok túlóra, akár jár a túlóra pótlék, akár nem, visszaüt a dolgozó magánéletére, majd közvetetten az elvégzett munka minőségére is, így egyik oldalnak sem kellene, hogy érdeke legyen a munkavállaló túldolgozása.

Normális esetben a túlóra tényleg megmarad „rendkívüli” munkaidőnek és nem képezi részét a dolgozók rendes munkavégzésének. Tartsuk szem előtt, hogy bármelyik cég esetében adódhatnak nehézségek, létrejöhetnek nehéz időszakok, szigorú határidők, amikor a dolgozók is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve – azonban mindig figyeljünk oda a megfelelő értékű kompenzációra. Egy állásra történő jelentkezéskor, illetve a munkaszerződés aláírása előtt mindig tájékozódjunk alaposan arról, hogy jár-e a túlóra pótlék a munkavállalónak, és ha nem, hogyan van kompenzálva a túlmunka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm