25 °C Budapest
Nesze neked magánélet: ma már csak álom a munkamentes pihenés

Nesze neked magánélet: ma már csak álom a munkamentes pihenés

2021. március 10. 14:01

Jellemzően úgy tekintünk a munka és a magánélet közötti egyensúly elérésére, mint életünk végcéljára, egy olyan állapotra, melyben minden gondunk megszűnik, és végre boldogok leszünk. Ám a tapasztalatok szerint ez nagyon nem így működik. Az áhított állapot sokkal inkább viselkedik mozgó célpontként valahol távol a horizonton.

Erről a témáról is szó lesz május 13-án a Portfolio HR Revolution 2021 konferencián. Ne maradj le, regisztrálj már most az exkluzív rendezvényre. További részletek ITT!

Kevés hr-es témát elemeztek, dicsőítettek és boncoltak annyit, mint a munka és a magánélet egyensúlyát, különösen a dolgozó szülők szemszögéből. Sokan a 8 óra munka, 8 óra család + házimunka + hobbi + sport elgondolásban hisznek, és ezek köré a keretek közé szeretnék beszorítani az életüket. Holott ez nem biztos, hogy jó irány. Az élet nem matematika, a képlet pedig nem ilyen egyszerű, sőt. Kutatók és szakemberek arra biztatnak bennünket, hogy az áhított egyensúlyról ne úgy gondolkozzunk, mint amit vagy elérünk vagy nem, mert ez esetben a folyamatos kudarccal kell együtt élnünk.

Ehelyett azt javasolják, hogy cél helyett egy egész életen át tartó folyamatként nézzük, egy véget nem érő gyakorlatként, amely éberséget, öntudatot és igen, olykor módosítást igényel. Ioana Lupu, a francia ESSEC Business School és Mayra Ruiz-Castro, az Egyesült Királyság Roehampton Egyetemének kutatói szerint a munka és a magánélet egyensúlya 

ciklus, és nem eredmény.

2020-as tanulmányukban, melyet a BBC cikke említ,  a kutatók két londoni székhelyű vállalkozás közel 80 alkalmazottjával (30 és 50 év közötti férfiak és nők, akiknek legalább egy eltartott gyermekük van) készítettek interjút, főként olyanokkal, akik közép- vagy felsővezetői munkakörökben dolgoznak. A válaszadók közül a férfiak mintegy 30 százaléka, a nőknek pedig 50 százaléka számolt be arról, hogy visszautasítják a rendszeres túlórát. A többi válaszadó elmondásuk szerint viszont rendszeresen sokáig dolgozott, mert úgy gondolták, hogy ezt kellene tenniük a sikeres szakembereknek.

Azoknál, akik visszautasították a rendszeres túlórákat, a kutatók azt állapították meg, hogy sokkal több önreflexivitással rendelkeznek: vagyis képesek voltak reflektálni és megkérdőjelezni a feltételezéseiket az öntudat jegyében, és folyamatos lépéseket tettek az áhított munka és magánélet egyensúlyának irányába.

A munka és a magánélet sosem kerülhet egyensúlyba?

A kutatás is alátámasztotta a feltevést, miszerint az egyensúly megtalálása folyamatos törekvés. Nem egyszerűen arról van szó, hogy elosztod a napi órákat a munka, az edzőterem, a gyerekek, a házimunkák és a meditáció között. Mert hiába gondoskodsz arról, hogy az órák egyenletesen legyenek felosztva, ha a stressz, mint mögöttes érzelmi forrásai továbbra is fennáll: azaz nem tudsz lazítani.

Gyakran amikor hazaérünk, bár fizikailag ott vagyunk, mentálisan még a munkahelyen történteket dolgozzuk fel éppen, tehát tulajdonképpen nem érkeztünk meg, nem vagyunk jelen sehol sem. Végeredményben 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

amit  a munka és magánélet egyensúlyának" nevezünk, valójában csak a kiteljesedés és az elégedettség érzésének a helyettesítője.

Valami nagyon hasonlót mondott a Pénzcentrumnak adott interjúban Pécsi Judit az UNION Vienna Insurance Group Biztosító HR igazgatója:

Mára ez az egyensúly a gyakorlatban megszűnt létezni, hiszen szeparáción alapul: mintha a munka valami sötét és rossz állapot lenne, amit gyorsan le kell tudnunk, hogy elkezdődhessen az igazi életünk. Vajon szükség van még e kettő szétválasztására, vagy jobban járunk, ha elfogadjuk összekapcsolódásukat, és ebből a helyzetből próbáljuk kihozni a lehető legtöbbet? A technológia fejlődésével egyszerre kapunk mindent: munkahelyi és személyes üzeneteket párhuzamosan, akár a munkaidőben, akár azon kívül. Egyre nehezebb fókuszálni, egyre nehezebb itt és most jelen lenni. Végleg elmosódtak a határok. Éppen ezért mostantól érdemes a szeparáció helyett a fókuszálásra vagy a fókuszváltásra törekedni.

Végleg megszűnt a munka és a magánélet közti egyensúly, ne is keressük tovább. Inkább fogadjuk el a tényt és engedjük el a bűntudatot, amit az plusz munkavégzés miatt érzünk és próbáljunk meg a lehető leghosszabb ideig fókuszálni egy adott feladatra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?