Nesze neked magánélet: ma már csak álom a munkamentes pihenés

2021. március 10. 14:01

Jellemzően úgy tekintünk a munka és a magánélet közötti egyensúly elérésére, mint életünk végcéljára, egy olyan állapotra, melyben minden gondunk megszűnik, és végre boldogok leszünk. Ám a tapasztalatok szerint ez nagyon nem így működik. Az áhított állapot sokkal inkább viselkedik mozgó célpontként valahol távol a horizonton.

Erről a témáról is szó lesz május 13-án a Portfolio HR Revolution 2021 konferencián. Ne maradj le, regisztrálj már most az exkluzív rendezvényre. További részletek ITT!

Kevés hr-es témát elemeztek, dicsőítettek és boncoltak annyit, mint a munka és a magánélet egyensúlyát, különösen a dolgozó szülők szemszögéből. Sokan a 8 óra munka, 8 óra család + házimunka + hobbi + sport elgondolásban hisznek, és ezek köré a keretek közé szeretnék beszorítani az életüket. Holott ez nem biztos, hogy jó irány. Az élet nem matematika, a képlet pedig nem ilyen egyszerű, sőt. Kutatók és szakemberek arra biztatnak bennünket, hogy az áhított egyensúlyról ne úgy gondolkozzunk, mint amit vagy elérünk vagy nem, mert ez esetben a folyamatos kudarccal kell együtt élnünk.

Ehelyett azt javasolják, hogy cél helyett egy egész életen át tartó folyamatként nézzük, egy véget nem érő gyakorlatként, amely éberséget, öntudatot és igen, olykor módosítást igényel. Ioana Lupu, a francia ESSEC Business School és Mayra Ruiz-Castro, az Egyesült Királyság Roehampton Egyetemének kutatói szerint a munka és a magánélet egyensúlya 

ciklus, és nem eredmény.

2020-as tanulmányukban, melyet a BBC cikke említ,  a kutatók két londoni székhelyű vállalkozás közel 80 alkalmazottjával (30 és 50 év közötti férfiak és nők, akiknek legalább egy eltartott gyermekük van) készítettek interjút, főként olyanokkal, akik közép- vagy felsővezetői munkakörökben dolgoznak. A válaszadók közül a férfiak mintegy 30 százaléka, a nőknek pedig 50 százaléka számolt be arról, hogy visszautasítják a rendszeres túlórát. A többi válaszadó elmondásuk szerint viszont rendszeresen sokáig dolgozott, mert úgy gondolták, hogy ezt kellene tenniük a sikeres szakembereknek.

Azoknál, akik visszautasították a rendszeres túlórákat, a kutatók azt állapították meg, hogy sokkal több önreflexivitással rendelkeznek: vagyis képesek voltak reflektálni és megkérdőjelezni a feltételezéseiket az öntudat jegyében, és folyamatos lépéseket tettek az áhított munka és magánélet egyensúlyának irányába.

A munka és a magánélet sosem kerülhet egyensúlyba?

A kutatás is alátámasztotta a feltevést, miszerint az egyensúly megtalálása folyamatos törekvés. Nem egyszerűen arról van szó, hogy elosztod a napi órákat a munka, az edzőterem, a gyerekek, a házimunkák és a meditáció között. Mert hiába gondoskodsz arról, hogy az órák egyenletesen legyenek felosztva, ha a stressz, mint mögöttes érzelmi forrásai továbbra is fennáll: azaz nem tudsz lazítani.

Gyakran amikor hazaérünk, bár fizikailag ott vagyunk, mentálisan még a munkahelyen történteket dolgozzuk fel éppen, tehát tulajdonképpen nem érkeztünk meg, nem vagyunk jelen sehol sem. Végeredményben 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

amit  a munka és magánélet egyensúlyának" nevezünk, valójában csak a kiteljesedés és az elégedettség érzésének a helyettesítője.

Valami nagyon hasonlót mondott a Pénzcentrumnak adott interjúban Pécsi Judit az UNION Vienna Insurance Group Biztosító HR igazgatója:

Mára ez az egyensúly a gyakorlatban megszűnt létezni, hiszen szeparáción alapul: mintha a munka valami sötét és rossz állapot lenne, amit gyorsan le kell tudnunk, hogy elkezdődhessen az igazi életünk. Vajon szükség van még e kettő szétválasztására, vagy jobban járunk, ha elfogadjuk összekapcsolódásukat, és ebből a helyzetből próbáljuk kihozni a lehető legtöbbet? A technológia fejlődésével egyszerre kapunk mindent: munkahelyi és személyes üzeneteket párhuzamosan, akár a munkaidőben, akár azon kívül. Egyre nehezebb fókuszálni, egyre nehezebb itt és most jelen lenni. Végleg elmosódtak a határok. Éppen ezért mostantól érdemes a szeparáció helyett a fókuszálásra vagy a fókuszváltásra törekedni.

Végleg megszűnt a munka és a magánélet közti egyensúly, ne is keressük tovább. Inkább fogadjuk el a tényt és engedjük el a bűntudatot, amit az plusz munkavégzés miatt érzünk és próbáljunk meg a lehető leghosszabb ideig fókuszálni egy adott feladatra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem