Ezt a hibát ne kövesd el egy online állásinterjún: végzetes lehet, ha nem figyelsz

2020. október 12. 12:01

A távoli munkavégzéssel jelentősen megváltozott az állásinterjúk és a munkamegbeszélések forgatókönyve. Egy olyan környezetben kell bizonyítaniuk a munkavállóknak, ahol az egyéni karakter mellett a technikai felkészültség és az otthoni életstílus is látszódik. Mivel a szakembereknek elég csupán pár perc arra, hogy felmérjék a jelöltet, érdemes alaposan felkészülni a webes állásinterjúra. Mutatju, hogyan.

A járvány első hulláma alatt a HR szakemberek feladata a dolgozók támogatásának, elkötelezettségének és teljesítményének fenntartása volt, mára azonban ismét előtérbe került a toborzási folyamat. A potenciális jelölteknek így az online bemutatkozás kihívásaival kell szembenézniük.

A nagyvállalatok döntő többségénél az online megoldások - beleértve a digitalizált munkaerőfelvételi eljárásokat és megbeszéléseket - ma már bevett gyakorlatnak számítanak. Így például a K&H már több mint két éve használja a videóinterjút a kiválasztási folyamat részeként. Nem új jelenséggel találkoznak tehát a jelentkezők, de a vírus miatt ez még inkább felerősödött. Ajánlott minél alaposabban felkészülni, hiszen a rátermettségét pár perc alatt kell bizonyítania a munkavállalónak, miközben kevésbé van lehetőség a személyiségük megmutatására a "hagyományos" eszközökkel, mint a gesztusokkal, testtartással vagy az öltözékkel

- mondta el Végh József, a K&H HR igazgatója. Az online interjúknak is megvannak a maga sajátosságai, a K&H szakemberei ezért összegyűjtötték azokat az aranyszabályokat, amikre a potenciális jelölteknek mindig érdemes figyelni - de akár még a tapasztalt kollégák számára is hasznos lehet egy-egy megbeszéléshez: 

1. tiszta udvar, rendes ház

A lakást az interjúztató szemszögéből sem árt megnézni, ugyanis ha nagyobb teret lát a kamerán keresztül, mint amire gondolunk, a lakásban száradó ruhák vagy a mosatlan edények látványa a felkészületlenség és hanyagság hatását keltheti a monitor másik oldalán ülőben.

2. a csend segít 

Bár csábító lehet a gondolat, hogy megmutassuk, képesek vagyunk egyszerre 100 dologra figyelni, valójában a centrifuga, mosogatógép beszűrődő hangja nem azt fogja sugallni, hogy az interjúra fordítjuk teljes mértékben a figyelmünket. A csendes környezet nemcsak segít a megbeszélésre fókuszálni, hanem azt bizonyítja a leendő munkáltatónak, hogy otthonról is képesek vagyunk fegyelmezetten, a feladatunkra koncentrálva dolgozni.

3. a siker pár kattintásra van

Az alapvető, hogy a saját technikai eszközeinket tudjuk használni, de a megbeszélés platformját is időben ismerjük meg. Az interjú előtt baráttal, családtaggal teszteljük a felületet, a kamerabeállítást és a hangot, hogy mire éles helyzetben használjuk, már ne legyen idegen számunkra. 

4. több lendület kell, hogy meggyőző lehess 

A tévében szereplők tudják, hogy a képernyőn, kamerán keresztül a gesztusok, a mimika, a hang jelentősen fakul, így most meg kell tanulnunk, hogy az, ami az élőbeszédben természetes, ebben a környezetben kevésbé hatásos és meggyőző. A videóinterjú során ezért érdemes még több energiát, lendületet, lelkesedést beleadni, bátrabban használni akár kézmozdulatainkat is szavaink erősítéséhez. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. használd okosan a tárgyakat 

A kamerán keresztül látható környezetünkből és tárgyainkból egy szakember sokat ki tud olvasni abból, hogy valójában kik vagyunk. Érdemes ezt tudatosítani és okosan felhasználni, a saját hasznunkra fordítani. Gondoljuk át, hogy pontosan mit szeretnénk magunkról üzenni. Válasszunk egy könyvespolcot "díszleteként" vagy a családi fotókkal, szakmai kitüntetésekkel díszített falat az interjú háttereként. 

6. csak mert valami nem látszik, még hatása van

Számtalan vicc készült már arról, hogy a kamerában látszódó személy csak felül van rendesen felöltözve, a szakemberek azonban azt tanácsolják, hogy nemcsak nadrágot, de még cipőt is érdemes felhúzni az interjúra - más lesz ugyanis a viselkedésünk, magabiztosságunk. 

7. legyen vészforgatókönyvünk

Ha mindent előkészítünk is történhet váratlan helyzet - a postás csöngetése, egy szirénázó autó, a szomszédból átszűrődő zörejek, a net megszakadása - ami könnyen kizökkentheti az interjúalanyt. Vegyük át ezért gondolatban, hogyan reagálunk, ha bármi elakadás adódik. A felkészültség és a váratlan szituáció megoldása ugyanis biztosan jó pont a leendő munkáltatónk számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm