13 °C Budapest
Dolgozók százainak megélhetése került ismét veszélybe: túl vaskalapos a szabályozás?

Dolgozók százainak megélhetése került ismét veszélybe: túl vaskalapos a szabályozás?

2020. szeptember 4. 09:29

Napról-napra nő a feszültség az osztrák-magyar határon, mert ingázók sokaságát hozza nehéz helyzetbe a szeptember 1.-től bevezetett határátlépési szigorítás. E szerint ugyanis csak azoknak az ingázóknak nem kell karanténba menniük munkából hazatérve, akik a határ 30 kilométeres körzetében élnek és a másik országban nem távolodnak el a határtól 30 kilométernél jobban. Ebből következően sok olyan ingázóra nem vonatkozik a mentesség, aki a határtól távolabb lakik vagy ennél nagyobb távolságra jár át dolgozni. A statisztikák szerint 98000 magyar dolgozik Ausztriában, közülük 40-41 ezren ingáznak.

Sokak szerint a szigorított szabályok nem elég átgondoltak, Ausztriába átjáró dolgozók százait lehetetlenítik el - írja a Népszava. "Elárulva, diszkriminálva, megszégyenítve érzik magukat" szigorított határátlépési szabályok miatt az Ausztriában élő, dolgozó magyarok - a lap információi szerint tömegesen érkeznek ilyen és ehhez hasonló panaszok a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. Minderről pedig már belső kormányzati dokumentumok is készültek.

A bécsi magyar nagykövetséget több esetben is dühös magyarok hívták fel azzal: munkáltatójuk már jelezte, hogy ha nem tudnak folyamatosan dolgozni, akkor elbocsájtja őket.

A lap forrásai szerint felháborodott osztrák munkáltatók is keresték a bécsi követséget, hogy tiltakozzanak a szabályok miatt, de volt, aki már azt is felvetette: a magyarok helyére könnyen találnak szlovák munkaerőt.

Nem csak a munkavállalók, hanem a kisvállalkozások is nehéz helyzetbe kerültek. Nyugat-Magyarországon rengeteg olyan vállalkozó dolgozik, akik számára nélkülözhetetlenek az osztrák partnerek, megrendelők. Ráadásul, ha ők nem tudják teljesíteni a szerződéseiket, akkor akár kötbért is fizettethetnek velük. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) szeptember 1. óta naponta több tucat megkeresést kap bajba jutott vállalkozóktól. A beérkezett jelzések és kérések alapján

jelentős a mikro- és kisvállalkozások piacvesztése elsődlegesen Ausztria és Németország relációjában.

A szeptembertől hatályos rendelkezések végképp ellehetetlenítették a szerződésben vállalt kötelezettségek határidőre történő teljesítését, a garanciális javítások elvégzését, amelynek következményeként a szektorból többen is azt jelezték, hogy teljes egészében felfüggesztik az eddig meghatározó bevételi forrásukat jelentő, határon átnyúló szolgáltatásokat - írta a kamara.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkavállalás mellett az élet legkülönbözőbb területein okoz nehézséget az Ausztriában élő-dolgozó magyaroknak a határzár. Aki nem minősül ingázónak, temetésre, esküvőre, más családi eseményekre sem tud hazamenni, de nem megoldott az elvált és a határ két oldalán dolgozó szülők gyermekeinek láthatása. Bizonytalanok azok a magyar szülők is, akik osztrák iskolába járatják gyerekeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.04.16 18:55
A pandémia előtt nagyon megbecsültük azt a heti egy-két home office-t, ami nagyvállalati környezetbe...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?