2 °C Budapest
Csökkenhetnek a ponthatárok: sok felvételiző örülhet

Csökkenhetnek a ponthatárok: sok felvételiző örülhet

2020. január 4. 14:00

31 alapszakon és tíz osztatlan képzésen tudható előre a bejutási küszöb, és jó hír a felvételizőknek, hogy a pontszámok sokat csökkentek a kezdetekhez képest.

Az idén ismét többen juthatnak be a felsőoktatásba, miután számos népszerű szak ponthatára csökken - írja a Magyar Nemzet. Az ősszel induló képzésekre február 15-ig kell beadni a jelentkezéseket, az előzetes pontszámok pedig megkönnyítik az esélylatolgatást.

63 intézmény bő 7000 képzése közül lehet választani, igaz, a fiatalok többsége évről évre ugyanarra a negyven-ötven közkedvelt szakra jelentkezik. A népszerűségi listát évtizede vezető gazdálkodás és menedzsment szakra pél­dául tavaly tízezernél is többen szerettek volna bekerülni. A felvételi eredményeket idén is július közepén hirdeti majd ki a szakminisztérium.

Válogass a legjobb személyikölcsön ajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Előzetes pontszámokat 2013-ban határoztak meg először, akkor még csak 16 szakon, ma viszont már 31 alapszakon és tíz osztatlan képzésen tudható előre a bejutási küszöb, és jó hír a felvételizőknek, hogy a pontszámok sokat csökkentek a kezdetekhez képest. Míg néhány évvel ezelőtt az érintett képzések többségéhez 430-460 közötti pontszámra volt szükség a maximális ötszázból, most sok szakhoz már 310-320 pontot is elég összegyűjteni, négyszáz feletti pontszámra pedig nincs is szükség. Tavalyhoz képest jelentősen enyhültek a követelmények többek közt a jogászképzésben, ahol a korábbi 440 helyett mind­össze 350 pont lesz a minimum.

Igaz­ságügyi igazgatás képzésen 424 helyett 350 lett a ponthatár. ­Kommunikáción 440-ről négyszáz pontra, pszichológián 435-ről négyszáz pontra változott a pontszám, de érinti a könnyítés a nemzetközi gazdálkodás, illetve nemzetközi tanulmányok szakokat is, ahol a korábbi 420 és 455 helyett most már csak négyszáz pontra lesz szükség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A leendő lótenyésztők tíz-, a gyógyszerész hallgatók ötpontos könnyítést kaptak, és további képzéseken is lesz csökkentés. Általános orvosi szakon marad a 380 pontos követelmény, az építészmérnöki vagy a szociológiaképzést választók pedig 330 pontos minimummal számolhatnak. Agrármérnöki és erdőmérnöki szakra várhatóan háromszáz pont is elég lesz.

A sikeresen felvételizők száma egyébként folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban: tavaly 112 ezer jelentkezőből csaknem 79 ezer fiatal jutott be az általa megjelölt képzések valamelyikére, míg a 2018-as felvételi csak 75 ezernek sikerült, egy évvel korábban pedig 72 ezren iratkozhattak be.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?