8 °C Budapest

Tömegével lépnek le fiatal magyarok az USA-ba: nem csak a lóvé miatt

2019. április 5. 05:49

Feltehetően rengetegen ábrándoznak róla, hogy egyszer kiutaznak az Egyesült Államokba, és eltöltenek ott pár hónapot. Az is biztos, hogy sokan nem is sejtik, ez mennyire egyszerű. Magyarországon több munkaközvetítő is tevékenykedik, akik évente ezrével viszik ki a dolgozókat az USA-ba - igaz, jellemzően a fiatalabb korosztályból. Felkerestünk egy ilyen munkaközvetítőt, hogy megtudjuk, hogy is működik a program, és megszólaltattunk korábbi résztvevőket is. Kiderült, hogy bár anyagilag nem biztos, hogy megéri, az élmény és a külföldi munkatapasztalat miatt mégis kihagyhatatlannak tűnik.

Nagyon nagy probléma ma Magyarországon az elvándorlás - sokan vállalnak Nyugaton munkát a magasabb bérek miatt. Az, aki visszajön a kint töltött munka után, nagy előnyre tehet szert a munkaerőpiacon, hiszen a munkaadók díjazzák a külföldi munkatapasztalatot. A fiatalok számára nagy lehetőséget nyújtanak az amerikai nyári táborok, amelyek egész Európa szerte, így Magyarországon is toboroznak munkaerőt.

Sokak számára nagy álom, hogy az Egyesült Államokban töltsenek pár hónapot - mások már túl vannak rajta, vagy épp most jelentkeznek. A program ugyanis egyre népszerűbb. Leginkább annak köszönheti népszerűségét, hogy valójában egyszerű megpályázni, egyszerű megnyerni a pályázatot, és a kint töltött 9 hét után még rendelkezésre áll további 30 nap az utazásra. Mindezek mellé még pénz is jár a jelentkezőnek - bár tény, a fizetés egyáltalán nem versenyképes még magyar viszonylatban sem, de a pályázó huszon egy-két éves diákok (mert jellemzően, de nem kizárólag diákmunkáról van szó - erről később) nem is ezért vállalják.

Nem jön össze a pénz a nyaralásig? Személyi kölcsönökért keresd fel kalkulátorunkat!

Megkérdeztük a piacvezető közvetítőt, a nemzetközi hálózattal rendelkező Camp Leaderst, hogy mennyire népszerűek ezek a programok a diákok körében. Válaszukban azt írták, hogy a népszerűsége folyamatosan nő, tavaly például 1300 diákot sikerült elhelyezniük. Nem csak az Egyesült Államokba lehet jelentkezni náluk. Jelenleg ezek a programok állnak rendelkezésre a közvetítő válasza szerint:

  • Camp Leaders - 3 hónapos nyári diákmunka amerikai gyerektáborokban
  • Camp Canada - 3 hónapos nyári diákmunka kanadai gyerektáborokban
  • Resort Leaders - 3 hónapos nyári diákmunka amerikai szállodákban
  • Resort Leaders Internship - 6-12 hónapos szakmai gyakorlat amerikai szállodákban
  • Resort Leaders Caribbean (legújabb programunk) - 6 hónapos szakmai gyakorlat a Karib-térség szállodáiban
  • National Park Program - 3 hónapos nyári diákmunka amerikai nemzeti-parkokban

Hasonlóan színes a paletta a CCUSA nevű közvetítőnél is. Náluk az alábbi tengerentúli programok közül választhat a jelentkező (a teljesség igénye nélkül) :

  • Camp Counselor USA - 3 hónapos gyerektábor program az Egyesült Államokban
  • Work Experience USA - nyári szakmai gyakorlat egyetemistáknak
  • Camp Counselor Canada - 3 hónapos gyerektábor program Kanadában
  • Practical Training USA - amerikai gyakornoki program, 18 hónapos időtartamra

Hogyan kell jelentkezni?

Mivel maga a pályázat nem bonyolult - egy egyszerű jelentkezésről van szó -, és a pozíció betöltése sem túl nehéz, vélhetően a programról lemaradók csak azért maradnak ki, mert nem is tudnak a létezéséről. Pedig a program egyre népszerűbb. A célcsoport leginkább a fiatalok, hiszen amerikai gyerektáborról van szó, így aztán harminc év felett már nem is nagyon érdemes megpályázni - de már a huszonéves évei végén járó fiatalok jelentkezése is elutasításra kerülhet.

De hogy válaszoljunk is a kérdésre: a jelentkezés munkaközvetítőkön keresztül történik. Hogy miért, az nagyon egyszerű. A hálózati előnyök miatt egy-egy munkaközvetítő több száz táborral is kapcsolatban áll, ráadásul sok éves tapasztalattal rendelkeznek az ügyintézés területén, munkatársaik jellemzően a program korábbi résztvevői, így aztán első kézből ismerik nemcsak az ügyintézés menetét, de a kinti munka jellegét is. Magyarországon több nemzetközi hálózattal rendelkező közvetítő is működik, ezek többek között: CCUSA, Camp Leaders, Camp America, stb. Aki jelentkezni szeretne, annak velük kell felvenni a kapcsolatot.

Aki meg akarja kerülni ezeket a cégeket, azoknak bizony nincs könnyű dolguk: a közvetítők veszik fel ugyanis a kapcsolatot a táborral, ők intézik a vízuminterjút - és alaposan fel is készítenek rá -, egyes munkaközvetítők repülőjegyet is vásárolnak a jelentkezőknek, számtalan tájékoztatót tartanak, és még a tábori időszak alatt is folyamatosan segítik a munkavállalókat. Ha valaki mindezt magának szeretné elintézni, az bizony nem lenne egyszerű folyamat - és egyáltalán nem garantált a siker. Megkérdeztük a Camp Leaderst, hogy mik azok a lépések, amelyekben segítik a munkavállalókat. Ezt írták válaszukban:

Talán a legnagyobb előnye annak, ha valaki velünk utazik, az a biztonság, amit nyújtani tudunk (ez fontos mind a jelentkezőknek, mind a szüleiknek). Egy nemzetközi háttérrel rendelkező cég vagyunk, évente a világon több mint 10000 fiatal választja programjainkat és 12 éve piacvezetők vagyunk Magyarországon, így komoly tapasztalattal rendelkezünk. Onnantól kezdve, hogy valaki meghozza a döntést, hogy Amerikában szeretné tölteni nyarat, igazából csak a mi utasításainkat kell követnie és velünk együttműködve halad végig a folyamaton.

Ismét kiemelnénk, hogy jellemzően egyetemistákról van szó, így aztán az ügyintézés átvállalása egyrészt tehermentesíti a diákokat, másrészt tényleg nagy segítséget jelenthet, ha egy nem várt kinti fejlemény esetén van egy amerikai irodával is rendelkező hálózat, akinek a segítségére támaszkodhatunk. Ezen felül persze további feladatokat is ellátnak a közvetítők, a Camp Leaders például hozzátette:

Segítünk elkészíteni az önéletrajzát, keresünk neki munkaadót, segítünk a vízum ügyintézésben, megvesszük az oda-vissza repjegyét (hivatalos IATA irodaként az összes repjegyet helyben, a budapesti irodánkban állítjuk ki a jelentkező preferenciái alapján), biztosítást kötünk, ami szüksége estén közel 75 millió forintig tériít a szükséges egészségügyli ellátást, valamint elékszítjük a táborba/szállodába jutási tervet, amire megérkezéskor lesz szüksége. A kezdeti 50 perces tájékoztatón és kb 15 perces személyes beszélgetésen kívül minden jelentkező részt vesz egy 3 órás kiutazás előtti tájékoztatón, ahol felkészítjük őket arra, hogy mi vár rájuk az utazás és nyár során.

És mégis ez mennyire bonyolult folyamat?

Ezek azonban csak a száraz tények, ezért mi megkérdeztünk pár korábbi jelentkezőt, hogy mit tapasztalt a közvetítőkkel kapcsolatban, és különösen mi a tapasztalatai a jelentkezéről. Az egyikük, Adorján (nevét kérésére megváltoztattuk) azt mondta, hogy onnantól kezdve, hogy jelentkezett, gyakorlatilag semmi dolga nem volt:

A közvetítő szinte mindent elintézett nekem. Nekem annyi volt a dolgom, hogy elmentem a megadott időpontokra leszervezett tájékoztatókra, megszereztem a dokumentumokat és nem égettem le magam a vízuminterjún. Voltak ugyan határidők, de a közvetítő előtte kétszer felhívott. Néha úgy éreztem, hogy kicsit szájbarágnak mindent, de érthető, hiszen főleg egyetemistákkal dolgoznak. Persze minden esetben nagyon készségesek voltak, az első perctől a hazaérkezésemig folyamatosan segítettek.

András hasonlóan elégedett volt a közvetítővel. Bálint, aki két éve nyáron utazott ki, ezt válaszolta a kérdésre:

Egyetemistaként hatalmas lehetőség, nem is bántam meg, hogy éltem vele. De összességében szerintem túl drága - a közvetítő túl nagy részét vitte el a fizetésemnek, így anyagilag nem érte meg. De nem is az volt a célom, hogy rommá keressem magam.

Aki tehát jelentkezni akar, egyszerűen csak fel kell keresnie ezen közvetítők egyikét, és beadni a jelentkezését. A felvétel jellemzően télen, december-januárban kezdődik, így aki idén nyáron akar kimenni, az vélhetően már lemaradt.

A jelentkezés után sor kerül majd a vízuminterjúra, amelyen a nekünk nyilatkozó korábbi résztvevők szerint csak akkor lehet megbukni, ha az ember egyáltalán nem szólal meg, vagy nagyon nagy blődséget mondd. Hogy miképp zajlik, azt konzula válogatja, Adorjánnak például fél perces volt, Bálinttól azért több dolgot kérdeztek. Az ilyen interjún jellemzően megkérdezik, hogy a jelentkező járt-e már az USA-ban, mit tervez megnézni, stb. Adorján saját bevallása szerint a közvetítőcég munkatársai alaposan felkészítették rá.

Egy állásbörzére is készülhet a jelentkező, ahol a leendő munkaadójával találkozik majd, azaz a táborok igazgatóival. Ez kvázi egy állásinterjú, amelynek a végén valamelyik tábor az illető foglalkoztatójává válik. Ekkor dől el, hogy a jelentkező hol tölti a nyarat. Ez Budapesten zajlik, azaz az amerikai táborigazgatók saját költségen ide repülnek, hogy személyesen nézzék meg a leendő munkavállalókat.

És akkor erre csak egyetemisták jelentkezhetnek?

Nem. Az amerikai nyári táborok jellemzően fiatalokat keresnek, de nem feltétel az egyetemi státusz. A vízum szempontjából azonban könnyebb az ügyintézés, ha a jelentkező diák. Ha már nem egyetemista, vagy nem is volt az, akkor munkaadói igazolásra lehet szükség, amelyben a munkaadó vállalja, hogy a munkavállalót visszatérve foglalkoztatja tovább. Tehát a "felmondok és elhúzok Amerikába a nyárra és majd lesz valami" típusú hozzáállás nem működik.

A táborok ugyanakkor fiatal munkavállalókat keresnek. Ez érthető, hiszen gyerektáborokról van szó. Az ugyanakkor az összes, Pénzcentrumnak nyilatkozó korábbi kiutazó válaszából kiderül, hogy az átlag dolgozói életkor 20-21 év. Bálint 25 éves volt kiutazásakor, Adorján 26. Mindketten az összes munkatársuk közül a legidősebbek voltak. Adorjánnak például azt mondta a közvetítő, hogy 26 évesen idősnek számít, emiatt nem garantált az elhelyezése. Végül ebből nem volt gond, saját bevallása szerint a tábor szerződést ajánlott neki a következő nyárra is.

Az angol nyelvtudás ugyanakkor elengedhetetlen - ennek hiányában a jelentkezés már az első fázisban meghiúsul, kell írni ugyanis angol nyelvű önéletrajzot, mint ahogy az interjúk is angolul zajlanak. A gyerekfelügyelőktől egyenesen felsőfokú nyelvtudás az elvárt. Bálint konyhai segédmunkás volt, munkatársai jellemzően Kelet-Európaiak voltak, így az ő bevallása szerint egy jó középfokú tudás bőven elegendő. Természetesen fontos a büntetlen előélet, valamint az sem árt, ha az illető nincs kitiltva az Egyesült Államokból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelentkezés során egy csomó dokumentumra is szükség lesz - például erkölcsi bizonyítványra. Ezen felül hallgatói jogviszony-igazolás is kell majd, de ezekről a közvetítő részletesen tájékoztatja a jelentkezőket. Útlevél is elengedhetetlen, természetesen. A vízuminterjú után a jelentkező egy J1-es típusú, "work and travel" vízumot kap, amelynek érvényessége a munkaszerződés időtartama + 30 nap. Mivel tömegével utaznak az amerikai gyerektáborokba külföldi munkások, Adorján bevallása szerint a J1-es vízummal olyan könnyű volt belépni az országba, mint egy sima turistavízummal - és megkapni sem egy bonyolult dolog.

Ez mind szép és jó, de ez mind ingyen van?

Természetesen nem. A munkaközvetítők ugyan tényleg mindenben segítenek, előfinanszírozzák a teljes programot, magyarul és angolul is elérhetőek a nap 24 órájában a nyár folyamán, de ennek az árát meg kell fizetni. Ez az anyagi teher kisebb részben a diákokat, nagyobb részben a táborokat terheli. A díjak fizetése minden vállalatnál és programnál máshogy alakul.A Camp Leaders amerikai táboros programjánál a jelentkezőnek a repülőjegy árának nagyságrendileg a felét fizetik a diákok, általában azt is részletekben. Ezen felül még egy nagyobb költség adódik, a vízumdíj, ami 160 dollár, azaz kb. 50 ezer forint. Ezt az összeget a jelentkező az Amerikai Nagykövetségnek közvetlenül fizeti. A cég ezt írta válaszában:

Az, hogy a jelentkezőnek mennyit kell fizetnie, az a programtól függ. Ha a Camp Leaders programot vesszük, akkor a gyerekfelügyelőknek 380 EUR, a kisegítő személyzetnek pedig 440 EUR a repülőjegy-hozzájárulása, azaz a felénk fizetett összeg. Ezen kívül mindenkinek bi kell fizetni a vízum-díjat, ami 160 USD és ezt közvetlenül a Nagykövetségnek fizetik. Amivel még érdemes számolni az mondjuk a vízum-fotó elkészítés díja kb 2000 HUF és amennyiben szeretné kiváltani, a nemzetközi jogosítvány, ami 2300 HUF.

Ez így azonban önmagában még a közvetítőnek sem érné meg. Ahhoz, hogy a fent említett retúr repjegy teljes árát, egészésgbiztosítást,munkavállalási engedélyt biztosítani tudják a jelentkezőknek, ráadásul profitot is termeljenek, szükség van a táborok anyagi támogatására is. A diákok zsebpénzét, a szállást és az étkezést a táborok biztosítják (természetesen a táboron belül) egész nyárra, ezen felül pedig átlagosan 1920 USD-t fizetnek a közvetítőnek, a diákok programban való részvételének fedezésére. A tábor utáni utazás költségei ugyanakkor szintén a jelentkezőt terhelik - ennek mértéke azonban már csak rajtuk múlik. Nem csak a költségek változhatnak a munkaközvetítőtől függően, de van, ahol például a repjegyet megvásárolják és segítenek a vízum intézésben, máshol ezt a jelentkezőnek kell intézni és előre finanszírozni. Összességében azonban a nyár végén pluszban jönnek ki a munkavállalók.

A munka nem egyszerű

Mivel gyerektáborról van szó, a munka adja magát. Jellemzően kétféle munakörbe keresnek embert: counselor és kisegítő személyzet. Az előbbi azt jelenti, hogy a gyerekekkel kell tölteni a nap teljes hosszát, programokra kell őket elkísérni, el kell látni a teljes felügyeletüket. Ez értelemszerűen lehet könnyű, és nehéz is. Adorján ezt mesélte erről:

San Franciscotól nem messze volt a tábor, 5-15 fős gyerekcsoportokat kellett felügyelni. Hát, ez bizony nem mindig volt egyszerű, néha egyenesen rémálom volt. A szállást egy fakunyhó jelentette, minden héten másik. Éjjel a gyerekekkel kellett aludni, ha valakinek valami baja volt, nem volt választás - meló volt reggel este. Napi két óra szabadunk volt, és heti egy szabadnap. Akkor bemehettünk a városba - ha tudtunk, mert a tömegközlekedést ott az Uber jelenti, uberezgetni 100 kilométereket viszont nem a legolcsóbb dolog. Egyébként összességében jó volt, a természetben voltam egész nyáron, az angolom kifejezetten sokat fejlődött. Tapasztalatnak remek, de nem biztos, hogy csinálnám még egyszer. A koordinátor stáb, akik a főnökeim voltak, egyébként nagyon jófejek voltak, a táborigazgató is jó volt. Meglehetősen szabadelvű volt a tábor, mégis profi - a gyerekek nem csak az idejüket töltötték ott, de egyfajta edukáción is átestek. De minket is folyamatosan képeztek, egészen más az amerikai munkamorál, mint a magyar.

Bálint egy vallási táborban volt kisegítő munkatárs. A konyhán töltötte munkaideje nagy részét. Neki abból a szempontból egyszerűbb volt a dolga, hogy az estéi szabadok voltak. De a takarodó után neki sem szabadott elhagynia a kabinját.

Nagyon szigorúak voltak, elemlámpával járták a kabinokat éjjelente, azt lesve, hogy megszegi-e valaki a házirendet - amit persze mind elfogadtunk. A gyerekek előtt tabu volt minden testi kontaktus - ha egy lány megfogta egy fiú kezét, és rajtakapták, már repült is. Nem tűrték a hibát, és bizony néha eléggé keményen ment a munka. Nem volt egyszerű.

Egyébként a három nyilatkozó szerint a közvetítők erre jóelőre felhívták a figyelmet: egyes táborok munkarendje feszes, házirendje szigorú. Így mindenki tudja, mit vállal, mielőtt kiutazik. András szintén kisegítő munkakörben dolgozott. Ő is kiemelte a munka intenzitását, de ő összességében pozitívabban nyilatkozott:

Egy Pennsylvania állam beli kisvárosban található táborban dolgoztam a Maintenance Staff tagjaként. Az első munkanapon választhattunk, hogy vagy a konyhában, vagy kint szeretnénk dolgozni, én az utóbbit választottam. Füvet nyírtunk, összeszedtük a szemetet, sátrakat állítottunk fel, javítási munkákban segédkeztünk. Addig a pontig ez volt a legintenzívebb munkaköröm, de nagyon élveztem, nagyon jó csapatban dolgozhattam.

Ennek ellenére mindhárom megkérdezett korábbi dolgozó azt nyilatkozta, hogy megérte kiutaznia. Az Egyesült Államok egyébként tele van gyerektáborokkal, így a keleti parttól a nyugatiig szinte bárhol el lehet helyezkedni - persze ez azon múlik, hogy épp kit hova vesznek fel.

Nem keresik rommá magukat a munkavállalók

Ha csak az anyagiakat nézzük, akkor nem egy álommeló az amerikai tábor. Az már eddig is látszik, hogy az előzetes díj nagyjából 150 ezer forintra tehető - és ebben nincsenek benne az egyéb költségek (ruházat, bőröndök, stb). Ha valaki maga vásárolja a repjegyet, az szintén egy nagy összeg. Ehhez képest a fizetések meglehetősen alacsonyak - hiszen azok nagy része a közvetítő vállalatot illeti meg. A Camp Leaders ezt írta:

A gyerekfelügyelők zsebpénze 21 éves kor alatt 850 USD/9 hét, 21 éves kor fölött 950 USD/9 hét, míg a kisegítő személyzet zsebpénze 1250 USD/10 hét, amit a diákok szinte kivétel nélkül a szerződést lejárta utáni 10- 14 nap utazásra költenek.

Azaz a fizetés nettó 300 ezer forint 9 hétre - és akkor már volt 150 ezer forintos kiadás is. Mindezekből még levonásra kerülnek majd az adók. A fizetés több rendszerben történhet: Bálint például 1250 dollárt zsebpénzt kapott, Adorján azonban a teljes összeget kapta meg (nagyjából 3500 dollárt), és ebből kellett a Camp Leadersnek elutalnia a tábori hozzájárulás körülbelül 2100 dolláros díját - ő azonban több időt töltött kint 9 hétnél, erre az időszakra a közvetítő már nem számolt fel neki díjat.

Ez természetesen érthető, hiszen a munkaközvetítők is profitorientált szervezetek, és a diákok úgy töltenek az USA-ban egy nyarat, hogy összességében még pénzt is keresnek vele.

A program a jelenlegi vízuszabályzások miatt nem létezne közvetítők nélkül, így az árat meg kell fizetni a sok ügyintézésért és segítségért - ezeknek nagy költsége van, elég csak a biztsításra, repülújegyre és a folyamatos kapcsolattartás humántőke igényére gondolni. A visszamenőleges adóztatás viszont azért kellemetlen, mert azt a teljes összeg után kell megfizetni, nem csak a munkavállalónak járó rész után - feltéve, ha adófizetési kötelezettsége keletkezik.Azonban ez is táboronként változhat, és mivel új szabályozásról van szó, egyelőre nem látható pontosan, hogy ez hogyan alakul.

Eléggé macerás volt a rendszer, mert a tábori munka közben (aminek nagyon feszes volt az időbeosztása) kellett elintéznünk az utalásokat. Szerencsére a Camp Leaders rugalmas volt, adtak határidő hosszabbítást, a tábor pedig segített mindenben, de azért így is macerás volt. Egyébként a fizetést bankkártyára kaptuk, amit ott a tábor adott nekünk. Tényleg le a kalappal a tábor előtt, nagyon rugalmasak voltak és segítőkészek. Nem mindenhol ilyenek, ahogy hallottam ismerősőktől.

- mondta Adorján. András ezt válaszolta a kereseteket illető kérdésünkre:

A kisebb adminisztratív költségeken kívül (regisztrációs díj, vízum) a repjegy-hozzájárulást kellett fizetni, ez utóbbi akkor 350 euróba került. A táborban valamivel több mint 1200 dollárt kerestem. Mivel a szállás és étkezés ugye biztosítva volt, aki akart, elég jól tudott spórolni.

Nem a fizetésért csinálják

A work and travel programok nagy előnye, hogy az amerikai munkatapasztalat mellett a vízum lehetővé teszi a munkaszerződés lejártát követően további egy hónap utazást. A válaszadóktól megtudtuk, hogy ezt szinte kivétel nélkül mindenki ki is használja.

Az amerikai kollégák utáltak minket, mert tudták, hogy csak az utazás miatt jövünk. Ez így is volt, már a tábor első hetében leszerveztük, hogy merre megyünk. Bejártuk Californiát, San Franciscotól Los Angelesig, elmentünk Vegasba, a Grand Canyonhoz, majd végül New Yorkból repültem haza. Mivel heten voltunk, viszonylag olcsón megúsztuk, én körülbelül 1000 dollárt költöttem, abban már benne van egy vegasi görbe éjszaka is. Háromszáz dollárt még így is hazahoztam.

- mondta Adorján. A munkatársak egyébként meglehetősen vegyesek. Sokan gondolnák, hogy a táboroknak az alacsonyabb munkaköltségek miatt éri meg a nemzetközi diákokat foglalkoztatni, de ez nem feltétlenül van így. Adorján bevallása szerint például az amerikai dolgozók ugyananyit kerestek, mint a magyarok, skótok, lengyelek. Csak nekik nem kellett fizetniük a munkaközvetítőnek, persze emiatt mindent maguknak kellett intézni. Adorjánnak például a közvetítő vásárolt repjegyet még az utazás során is, persze saját költségre. Bálint is körbeutazta az országot:

Én a Nagy Tavaknál kezdtem, onnan elrepültem New Yorkba. Onnan átrepültünk Chicagoba, majd Las Vegasba, az utolsó napokat már egyedül töltöttem ott. Nem akartam szállodára költeni, ezért a Nevada sivatagban aludtam egy sátorban, elég para volt. Vegasból aztán hazarepültem.

András sem hagyta ki az utazást, ő a következő helyeket járta be:

Mivel én a megkeresett pénzt utazásra szerettem volna elkölteni, ezért viszonylag sok helyre eljutottam a keleti parton. Philadelphia, Washington DC, New York City, Boston, Baltimore mind-mind fantasztikus élményt nyújtottak. Három dolcsival érkeztem haza Budapestre, de egyáltalán nem bántam meg.

Összességében tehát látszik, hogy bár a munka nehéz, aki külföldre vágyik, érdemes belevágnia, még az alacsony fizetés ellenére is. A munkaközvetítők segítsége miatt pedig a jelentkezők gyakorlatilag minden ügyintézéstől megszabadulnak. Így tehát a nyári gyerektábor nem azoknak való, akik meg akarják szedni magukat. Legszemléletesebben talán András foglalta össze a program lényegét:

Akkoriban anglisztikát tanultam az egyetemen, így adta magát a dolog, hogy megéri jelentkezni és természetes környezetben ráerősíteni az angolomra. Abszolút nem a pénzszerzés motivált, mikor jelentkeztem, hanem inkább az utazás élménye, megismerni az igazi, nagybetűs Amerikát, az ottani embereket, kultúrát, gasztronómiát, kávézgatni a Central Parkban, aztán enni egy jó kis hot-dogot. Mindenkinek bátran ajánlom, hogy merjen belevágni az efféle kalandokba, az én tapasztalataim abszolút pozitívak, sőt!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm