5 °C Budapest
Homoktövis lédús bogyókkal ,más néven Hippophae rhamnoides vagy Sallow Thorn.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

2024. szeptember 30. 16:15

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda. A szüret alatt a résztvevők nem csak a családi gazdaság történetével ismerkedhetnek meg, de részletes infókat kapnak a C-vitamiban rendkívül gazdag gyümölcs feldolgozásáról, meg is kóstolhatják és haza is vihetik a szuperélelmiszerből készült helyi termékeket.

A homoktövist közel 500 hektáron termesztik ma Magyarországon. Termése bogyós gyümölcs, sugárzó, világos narancssárga színű. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, emiatt természetes szövetségese immunrendszerünknek a betolakodó baktériumok, vírusok elleni küzdelemben. A csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. Gyógyhatása és „igénytelensége” (bármilyen talajon megél) miatt mára szinte az egész világon elterjedt. A homoktövis termése időjárástól függően augusztus elejétől szeptember végéig érik, ekkor zajlik a szüret és a feldolgozás is. A homoktövis bogyó íze kellemes, savanykás, gyakran használják lekvár, szörp vagy gyümölcslé készítéséhez.

A hathektáros tápiószentmártoni  bioültetvényén gazdálkodó házaspár, Kiss Attila és Zsíros Tünde 2020 óta állít elő feldolgozott homoktövis termékeket, különböző ízesítésű gyümölcsleveket, chutneykat, lekvárokat, szörpöket. Utóbbi bodzával kevert változatát arany minősítéssel díjazta a szakértő zsűri a legutóbbi Magyar Ízek Versenyén, ahol elismerést kapott még chutney borkocsonyájuk, az almás-mézes homoktövis lekvárjuk, valamint a mézes és a "sima" homoktövis velőjük is. Nem csak itthon, de a világ egyik leghíresebb élelmiszer akkreditációs versenyén, az angol Great Taste-en is felfigyeltek a magyar homoktövis különlegességekre. Tavaly a chilis szilva chutney-juk idén pedig borkocsonyájuk és mangó szörpjük gazdagodott egy-egy értékes, a minőséget jelző csillaggal.

Ezeket is megkóstolhatják, akik beneveznek Kisséknél az idei homoktövis élményszüretre, ahol a birtoklátogatáson mesélnek majd a növény jótékony hatásairól, felhasználásáról és feldolgozásáról is.

Bár a homoktövis ízét sokan megosztónak tartják, mi nagyon szeretjük és szüretek alkalmából rendszeresen készítünk finom limonádét a frissen facsart bogyókból. Az érdeklődőkkel, vásárlókkal folytatott személyes beszélgetésekből világosan kiderült számunkra, hogy ha ismerik is a homoktövis szót, nem ismerik magát a növényt. Nem tudják, milyen is egy igazi szüret, hogyan is jutunk el a kész velőig. Az élményszürettel az a célunk, hogy megismertessük ezt a szuperélelmiszert a nagyközönséggel

- fogalmazott Kiss Attila, hozzátéve: ismerőseiktől kapták a tippet, hogy az ötletük pont passzolna a Brancsközösség kampányai közé. 

Az ESBANA birtok élményszüretén ugyanis különböző csomagok közül választhatnak az egészségtudatos érdeklődők, akik, közösségi finanszírozás keretében rendelhetik elő a kívánt termékeket. A közösségi finanszírozási kampány az első hazai Kickstarter oldalon, a Brancskozosseg.hu-n fut, és még szűk egy hónapig tart. A kampány pár nap alatt máris elérte a kitűzött cél közel harmadát. A vevők számára abszolút kockázatmentes közösségi finanszírozási modell jellegzetessége, hogy a vásárlók csak akkor kapják meg az előrendelt terméket, ha a kampány eléri a kijelölt célösszeget. Ha nem, akkor hiánytalanul visszautalják a pénzüket.

(x)

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 22. hétfő
Zénó
52. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 22. 12:32