9 °C Budapest

Menetelnek a boltos bérek: ez az árakon is meglátszik

2019. március 29. 20:00

A boltos világban is folytatódott a bérek nagy menetelése. 2019 januárjában újabb 30 ezer forinttal kellett a boltos béreket emelni. 2016-2019 között 90 ezer forint, 50 százalék körüli volt a béremelések nagysága, sokkal több, mint a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Ez is persze benne van az árakban.

2016 óta folyamatos, jóval 10 százalék feletti béremelésre kényszerült a boltos világ is.  A bérnövekedések üteme évente 14-15 százalék környékén mozgott 2018-ig a januári havi bruttó átlagkereseteket nézve, ami 2019 januárjában 12 százalék-ra csúszott le. Ez is azért 30 ezer forinttal vastagabb hó végi borítékot jelentett, minden esztendőben - írja a blokkk.com szakportál.

A boltos fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők) körében a boltos átlagnál nagyobb volt a tempó, 2017-ben 19 százalék, ez az ütem 2019-ben 13 százalék-ra olvadt. Az elmúlt három esztendőben az év eleji boltos keresetek az alkalmazottak teljes körében 90 ezer forinttal, közel másfélszeresére ugrottak. Az eladók, pénztárosok, árufeltöltők keresete is hasonló ütemben emelkedett 2016-2019 között. Kellett, mert a munkaerőhiány és a minimálbérek kötelező emelése, de főleg az előbbi, nagyot tolt a boltos világ bérein is.

De hát a januári béremelésekkel nem úszták meg a boltosok a bérgazdálkodást, izzadni kellett év közben is. Az eladókért ugyanolyan éles verseny folyik, mint a vásárlókért, hiszen izegnek-mozognak is boltról-boltra, meg máshová is az eladók (szaknyelven nagy a fluktuáció). Kivétel nem volt, minden évben hónapról-hónapra feljebb kellett tornázni a boltos béreket. Így persze év elején, januárban a megelőző decemberhez mérve már kisebb volt a megugrás, és megállás nem volt.

És a végeredmény persze az, hogy évről-évre egyre többet kellett a boltosoknak is a bérekre fordítaniuk, amit persze a végén a többi költséggel együtt a vásárló fizet. Ezért sem lehet azt mondani, hogy tessék még többet emelni, mivel azért a vásárló árérzékenysége, hiába több a pénze, nem változott. És a boltos bevételek elmúlt ékekben mért 5-6 százalék körüli emelkedése mellett sokkal nagyobb ütemben nőttek a boltos keresetek, az éves átlagokat is nézve.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm