7 °C Budapest
Megszólaltak az elemzők: ennyivel nőhetnek még a bérek Magyarországon

Megszólaltak az elemzők: ennyivel nőhetnek még a bérek Magyarországon

2019. március 29. 15:30

Januárban 10,6 százalékkal nőttek a fizetések- bár ez minimális lassulást jelent a tavaly januári közel 14 százalékos növekedéshez képest, még mindig erőteljes bérdinamikára utal - gazdasági elemzők értékelték a KSH friss adatait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél - 343 500 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 354 200 forint volt - közölte a KSH. Két szakember is elemezte a helyzetet:

Németh Dávid, K&H

A friss adatok szerint a nettó reálbérek közel 8 százalékkal nőttek januárban, Németh Dávid K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint ez segíti a lakossági fogyasztás bővülését, viszont rontja a külkereskedelmi mérleget, mivel növeli az importból származó termékek forgalmát.

"A növekedés egyrészt a minimálbér és a garantált bérminimum idei növelésének köszönhető. Ez tolja fel a teljes bértáblát. Másrészt a munkaerőpiacon látható túlkereslet miatti béremelési nyomás is hozzájárul a fizetések emelkedéséhez" - mondta a bank vezető elemzője. Az elmúlt években megugró bértömeg a költségoldalon jelentkezik, ami két oldalról is kockázatot jelent a számukra. Az egyik az áremelési kényszer. A másik, hogy a termelékenységet, hatékonyságot kell javítani a magasabb bérek miatt. Azok a cégek, amelyek nem tudják lekövetni a fizetések emelkedését áremeléssel vagy beruházásokon keresztül történő hatékonyságjavulással, könnyen csődközeli helyzetbe kerülhetnek.

Suppan Gergely, Takarékbank

Várakozásaink szerint idén 9,6 százalékkal nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 8 százalékos, a garantált bérminimum 8 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Ez a várt 3 százalékos infláció mellett 6,5 százalékot kissé meghaladó reálbér növekedést eredményezhet, így 2013-tól 2019 végéig már összesen mintegy 51,5 százalékkal nőhetnek a nettó reálbérek.
A bérnövekedésre azonban jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások - egyes esetekben akár 20 százalék körüli bérmegállapodások - is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folytatódik az életpályamodellek bevezetése, így az idei év közepétől az egészségügyi szakdolgozók bére három év alatt 72 százalékkal emelkedhet.

Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztőrészletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje. Eközben pedig kiemelkedő mértékben folytatódhat a lakosság vagyonának növekedése is.

A szochó évenkénti csökkentése miatt a bérköltség közel két százalékponttal lassabb mértékben emelkedik a bruttó bérek növekedéséhez képest. Tavaly a nominális GDP 9,6 százalékkal nőtt, ami lehetővé tette a hasonló mértékű bérköltség növekedést, így tavalyi 11,4 százalékkal nőttek a bruttó bérek. A 2016-2022 közötti időszak első két évében a reálbérek 19,4 százalékkal nőttek, így az idei évtől átlagosan 6 százalékos reálbér növekedés is elég lehet a konvergencia program 50 százalékos reálbér növekedését kitűző cél eléréséhez, ami nem tűnik teljesíthetetlennek, ez pedig a fogyasztás tartósan magas dinamikáját is biztosítja.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?