Nálatok is kong az iroda az ürességtől? Mutatunk egy melepő megoldást

Nálatok is kong az iroda az ürességtől? Mutatunk egy melepő megoldást

2018. február 21. 14:13

Egyre több budapesti munkahelyen fogadnak szívesen kutyákat, ám vannak körülmények, amelyekre érdemes odafigyelni, mielőtt beengedjük az irodai térbe a négylábúakat. Mindemellett, ha sikerül megfelelő szabályokat felállítani, lehetnek előnyei is, ha a dolgozók behozhatják kedvenceiket a munkahelyükre.

Magyarországon 2-2,5 millió kutya él, a fővárosban 200 ezer körül alakul a számuk az Index 2017-es cikke szerint. Mivel az elmúlt évtizedekben a munkakutyatartásról egyre inkább áthelyeződött a hangsúly a hobbikutyatartásra, ezért kérdés, hogy gazdáik mit csinálnak kedvenceikkel napközben.

Ez különösen akkor fontos kérdés, ha valaki irodai környezetben dolgozik és nem szeretné kedvencét egész napra otthon hagyni. A kutyabarat.hu gyűjtése szerint meglehetősen sok munkahely van már Magyarországon, ahol szívesen látják a házi kedvenceket.

Van közöttük több kommunikációs ügynökség, kiskereskedelmi boltok, kulturális, non-profit intézmények és viszonylag meglepően egy általános iskolát is találunk a felhozatalban. A városi és hobbikutyatartás azért is terjedhetett el, mivel egyre később vállalnak gyereket vagy házasodnak az emberek, így társként is jól funkcionál egy eb azoknak, akik amúgy egyedül éreznék magukat. 

A kutyák munkahelyre való beengedésének egyik legnagyobb előnye is a fiatalokhoz kapcsolódik. A nemzetközi Forbes cikke szerint az Y-generációs munkavállalók (akiket angolul millenial-nak, tehát ezredfordulósoknak is szoktak nevezni) nagyobb biztonságban érzik magukat és boldogabbak, ha bevihetik házi kedvencüket a munkahelyükre.

Ebből következik, hogyha egy cégnél nem tudnak fiatal munkavállalókat bevonzani, akkor a kutyatartás megfelelő keretek közötti engedélyezése gyógyír lehet a generációs munkaerőhiányra.

A már említett cikk szerint a kutyabarát munkahelyeken csökkenhet a pletykálkodás és könnyebben elegyednek egymással beszélgetésbe a dolgozók, a kutyák ugyanis jó témát szolgáltatnak erre. Ennek köszönhetően növekedhet a munkamorál, javulhat a hangulat és emiatt a kollégák együttműködése is.

A szociális előnyökön túl, a hatékonyságnak és a dolgozók fizikai állapotának is kedvezhetnek a munkába járó kutyák. Gazdáik ugyanis kénytelenek napközben néha megsétáltatni őket vagy játszani velük, egy rövid testmozgás vagy kikapcsolódás pedig felfrissíti a munkavállalót, sokak hatékonyabban tudnak utána dolgozni is.

Kissé meglepő lehet, de a kutyák munkahelyi jelenléte még a munkaidőt is megnyújthatja. Sokan ugyanis azért sietnek haza pontban a munkaidő lejártakor, hogy blökijüket megsétáltathassák. Ezek a dolgozók, ha kutyáik úgyis az irodában vannak, könnyebben vehetők rá egy kis pluszmunkára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeken túl pedig, ha valaki már megszokta, hogy beviheti a kutyáját a munkahelyére, komfortosabban fogja magát ott érezni, így kisebb eséllyel fog felmondani, ráadásul bérben sem kell kifizetnie a munkáltatónak azt az összeget, amit egy esetleges kutyasétáltatón vagy kutyaszitteren megspórol a dolgozó.

Mindezek mellett persze vannak kutatások, melyek árnyalják a kutyák munkahelyi beengedéséről kialakult képet. A Scientific American tudományos oldal blogja idéz egy kutatást, amelynek keretein belül egy dél-karolinai vállalatnál kérdezték meg a dolgozókat, hogy mit gondolnak arról, hogy a cégnél be lehet hozni a kutyákat. Egységesen azon válaszadók 20 százaléka nyilatkozott úgy azok közül, akiknek nincs kutyája vagy nem hozza azt be a munkahelyre, hogy a blökik jelenléte növeli vagy csökkenti a termlékenységüket. Azok körében ugyanakkor, akik behozták kutyájukat, a válaszadók fele állította, hogy hatékonyabban tud dolgozni, a másik fele pedig semleges választ adott.

A tudományos lap is megjegyzi ugyanakkor, hogyha minden körülményt értékelünk, akkor elmondhatjuk, hogy a kutyák munkahelyi engedélyezése bizonyos fokig jó dolog, ugyanakkor figyelembe kell venni azokat is, akik allergiásak a kutyákra, korábban trauma érte őket állatokkal kapcsolatban vagy egész egyszerűen csak nem szeretik azoknak a jelenlétét. 

E helyzet kezelésére olyan szabályok meghozatalát javasolják, melyek korlátozzák, hogy a kutyák hova mehetnek be a munkahelyeken illetve az is megfontolandó, hogy minden nap kutyás napot tartsanak-e az irodában.

Egyes esetekben pedig az is megoldás lehet, ha valóban be lehet hozni a kutyákat az irodába, de pórázon kell őket tartani. Ebben az esetben ugyanakkor megfontolandó, hogy a kutya mennyire érzi jól magát egész nap pórázon, még akkor is, ha egyébként gazdája mellett lehet egész nap.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?