12 °C Budapest

Magyar néplélek: "mindegy ha kirúgnak, majd találok másik melót"

2017. november 28. 20:30

Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly november óta Magyarországon, így a 2014 őszén induló kutatás során most vette fel a legmagasabb értékét a munkavállalói bizalmi index, csaknem 10 pontos emelkedést elérve a tavalyi év azonos időszakához képest, derül ki egy hazai biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Az adatok alapján továbbra is a fiatalok, a fővárosban élők és a diplomások jelentik a legbizakodóbb társadalmi csoportokat.

A tavalyi év azonos időszakához képest 9 százalékpontot emelkedett, ezzel 70 pontos értéket vett fel szeptemberben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe, így az időszakonként tapasztalható ingadozások ellenére továbbra is egy stabilan emelkedő tendenciáról beszélhetünk - írja közleményében a francia biztosító magyarországi leányvállalata.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

Míg 2015 őszén 64, egy évvel később 61, idén már 70 pontot vett fel a skálán a munkavállalói bizalmi index értéke, emellett azt is fontos kiemelni, hogy a 2014 novemberében induló kutatás során az index most vette fel a legmagasabb értékét.

Figyelembe véve az elmúlt egy évet, összességében azt látjuk, hogy kisebb megtorpanásokkal ugyan, de az átlagos magyar munkavállaló egyre jobban bízik a jelenlegi munkahelyében, valamint abban, hogy ha azt el is veszítené, akkor is könnyen találna magának új állást

- mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy a trendekből kirajzolódó kép alapján az is megállapítható, hogy a stabilabb munkahely csökkenő munkavállalói motivációt is eredményez.

Ami a karrierhez kapcsolódó jövőképet illeti, érdekesnek mondható, hogy míg a férfiak 78, addig a nők 80 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. A 18-29 éves korosztály körében ez az arány 82 százalékot, míg a diplomások körében 89%-ot ér el. Azon munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 27 százalék szerint az őt alkalmazó cég meg fog szűnni, 20 százalékuk azt is állította, hogy be fog olvadni egy másik vállalatba, 28 százalék pedig a csökkenő létszámot is említette.

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 73 ponttal, utánuk 71-70 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók. A legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők 61 ponttal zárják a sort.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden korcsoportban jelentős javulás tapasztalható: a legbizakodóbb korcsoportot a 18-29 évesek jelentik 75 ponttal, ahol tavaly ősz óta 13 pontos ugrást látunk. A 30-39 éves és a 40-49-es éves korosztályokban egyaránt 71-71 pontos eredményt látunk, ami mindkét korcsoportban 8-8 pontos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A 60 év felettiek körében a bizalmi index 61 pontos értéket vett fel a 4 pontos emelkedésnek köszönhetően.

A szektorok szerinti bontás tekintetében nem figyelhető meg jelentős különbség: a közigazgatásban és az iparban dolgozók 67, illetve 69 pontot értek el, ami 3 és 8 pontos emelkedést jelent, ugyanakkor ebben a negyedévben a kereskedelmi dolgozók bizalmi indexe lett a legmagasabb 74 ponttal, ráadásul tavaly szeptember óta 10 pontot ugrás volt tapasztalható. 

Lakóhely szerinti bontásban nem figyelhető meg jelentős különbség a budapestiek (71 pont), a városban élők (70 pont) és a falusiak (69 pont) között. Mindhárom csoportban növekedett a bizalmi index 2016 hasonló időszakához képest, a fővárosban 9, a városokban 8, míg a falvakban élők körében 10 ponttal. A régiók szerinti bontásnál sem igazán figyelhető meg érdemi különbség, mivel Közép -és Kelet-Magyarországon egyaránt 71-71 pontot, míg az ország nyugati felében valamivel alacsonyabb értéket vett fel az index (66 pont), ugyanakkor mindhárom régióban stabil, 8, 12 és 4 pontos növekedés volt tapasztalható az elmúlt egy évben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem