Ma milliók sorsáról döntenek: mi lesz velünk, ha kilépnek a britek?

Ma milliók sorsáról döntenek: mi lesz velünk, ha kilépnek a britek?

2016. június 23. 06:00

Európa minden országára hatással lehet, ha kilépnek a britek az Európai Unióból. Erről ma tartanak népszavazást Nagy-Britanniában. Igen nagy a tét, a közvélemény-kutatók nagyon szoros eredményt jósolnak.

Csütörtökön szavaznak a britek arról, hogy a szigetország tagja maradjon az Európai Uniónak, vagy sem. A június 23-i időpontot még február közepén tűzte ki David Cameron brit miniszterelnök.

A brit népszavazás azért fontos a magyaroknak is, mert az egész unió gazdaságát, így a magyar gazdaságot is érinti. 

Egy esetleges kilépés, vagy, ahogy elterjedt a köznyelvben: brexit a kereskedelmi kapcsolatot akadályozná, romlana az unióval kapcsolatos befektetői hangulat, a növekedésre is hatással lenne, arról nem is beszélve, hogy az unió az egyik nagy befizetőjétől esne el. A szigetországban élő több tízezer magyar munkavállaló életére is hatással lenne, a kivándorlás előtt álló emberek munkalehetőségét is akadályozná, a forint árfolyamát, valamint az Európai Unió egészét megrengetné a britek távozása. Összegyűjtöttük néhány pontban, mire lehet hatással legjobban a kilépést a magyarok.

A népszavazás előzménye

A britek elégedetlenségét főként a tömeges bevándorlás váltotta ki. Több millió uniós állampolgár él Nagy-Britanniában, és úgy gondolták a britek, hogy az ott élők nagy terhet jelentenek a gazdaságnak. A "nép akaratának megfelelően" Cameron a februári uniós csúcstalálkozón elérte, hogy a tagállamok vezetői újragondolják a britek vállalását. Ez érinti többek között az ott élő külföldiek családi pótlékát, bérkiegészítő támogatását, és még számos politikai és gazdasági kérdést.

Befellegzett a szabad munkavállalásnak?

Lassan kijelenthetjük, hogy nincs olyan magyar, akinek rokona, vagy ismerőse ne élne Nagy-Britanniában. Emellett még mindig sokan gondolkoznak azon, hogy a szigetországban próbálnak szerencsét. De nincs ok az aggodalomra, annak nagyon kicsi az esélye, hogy brexit esetén egyik napról a másikra jönnének változások, tehát senkit nem fognak hazazavarni másnap.

Ha kilépnek a britek, maga a folyamat legalább két évig eltart majd, addig pedig minden marad a régiben. 

Emellett a briteknek sem érdeke, hogy a több millió munkavállalót hazaküldje, mert az megoldhatatlan munkaerőhiányt okozna nekik. Vélhetően a munkavállalás körüli problémákra keresnek majd megoldást az angolok akkor is, ha a kilépés mellett döntenek. Már most több alternatívát felvetettek, hogyan működhetne tovább az a külföldiek munkavállalása.

KATT: Így lehetne csak Londonban dolgozni, ha...

Mi lesz a kereskedelemmel?

Tavaly a magyar export 3,9 százalékát tette ki az Egyesül Királysággal bonyolított kereskedelem. Ez nem akkora tétel, aminek hiánya padlóra küldené a magyar gazdaságot, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a magyar export legnagyobb felvevőpiaca az eurózóna. A britek kilépésével pedig csökkenhet az övezet GDP-je, így kisebb lenne a kereslet a magyar termékek iránt is.

Az első napok vesztese

A gazdasági bizonytalanságokra és nagymértékű változásokra a devizapiac a legérzékenyebb. Egy esetleges kilépésnél sok uniós ország fizetőeszköze még nagyobb gyengülést szenvedne el, mint az elmúlt hetekben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATT: Váltsak most eurót? Mi lesz, ha kilépnek a britek csütörtökön?

Magyarország a harmadik legnagyobb haszonélvezője az unió közös kasszájának: 2007 és 2014 között 26,5 milliárd eurót kapott. Az Egyesült Királyság pedig az egyik legnagyobb befizető, ugyanebben az időszakban 39 milliárd euróval tömte ki az uniós kasszát. Egyetlen európai ország sem ugrál a lehetőségért, hogy brexit esetén feltöltse a britek helyét.

Dióhéjban a fenti hatásokra számíthat Magyarország, ha megvalósul a brexit.

Az Európai Unió minden vezető politikusa a maradás mellett kampányol, beleértve David Cameront, a britek miniszterelnökét, és Orbán Viktort is.

Már a kilépés lehetőségét is megérezte szinte egész Európa: zuhant az angol font és az euró árfolyama is, valamint több fontos gazdasági döntés is parkoló pályán várakozik a szavazás eredményére.

Az elemzők és vezető gazdasági szakemberek szerint rövid és hosszú távon is rosszul járnak a britek, ha kilépnek az unióból. Ennek ellenére a britek többsége nem érzi túl kockázatosnak. A közvélemény-kutatók mérései szerint szoros lesz a népszavazás eredménye, az utóbbi hetekben volt, amikor a brexitet, és volt, amikor a bentmaradást pártolók voltak többségben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?