11 °C Budapest

110 milliárd forintos megszorítócsomag jön: kiket érinthet?

Pénzcentrum
2014. július 17. 12:00

Váratlanul egy 110 milliárd forintos idei költségvetési zárolást jelentett be Varga Mihály egy csütörtöki konferencián. A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint erre az alacsonyabb infláció negatív hatása, az EU-val folytatott vitás kérdések, valamint a közmunkaprogram többletfinanszírozása miatt van szükség. Első ránézésre meglepő döntésnek tűnik a legújabb egyenlegjavító intézkedés.

Jön az első idei kiigazítás!

Erről döntenek:

  • 110 milliárd forintos zárolás a kormányzati kiadásoknál, amelyek a családokat és a vállalkozásokat nem érinti
  • a Nemzetgazdasági Minisztérium későbbi közleménye részletezi, hogy miből jön össze a 110 milliárdos zárolás: (1) a megtakarítás jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait (egyes projektek 2015-re csúsznak), (2) a minisztériumoknál 39,5 milliárdos zárolás történik, (3) a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát is számottevően csökkenti, (4) az Elkülönített Állami Pénzalapoknál és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásoknál is rögzíti a kormány az elvárt megtakarítást
  • biztonsági intézkedésnek nevezte Varga Mihály a GDP-arányosan 0,36%-os kiigazítást
Megérkezett az NGM közleménye is!
Varga Mihály bejelentése után nem sokkal megérkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye a zárolásról. Ezek szerint "a kormány az állami kiadások közel 110 milliárd forintos visszafogásáról döntött, melynek eredményeként biztonsággal tartható lesz a 2,9%-os éves hiánycél".

1. A tárca itt már magyarázatként megemlíti azt is, hogy a foglalkoztatást növelő intézkedésekre kell forrás. A közmunka-program kiterjesztése 47 milliárd forintos többletkiadást eredményez.

2. Emellett az alacsony infláció a költségvetés számára előreláthatóan szerényebb forgalmi típusú adóbevételt eredményez. A fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése ugyanakkor részben ellensúlyozza mindezt.

3. Az uniós támogatások maradéktalan felhasználása érdekében egyes fejlesztéseket várhatóan nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból fog a kormány megvalósítani. Az így "felszabaduló" uniós keretet a kormány más beruházásokra fogja fordítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Az átmeneti takarékossági lépések nem igényelnek törvénymódosítást, de biztosítják a költségvetés eddigi stabilitásának megőrzését, az államadósság további csökkentését, a meghirdetett hiánycél tartását. A takarékossági intézkedések nem érintik a lakosságnak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat" - hangsúlyozza az NGM. "A zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében. A zárolással megtakarított összeg a továbbiakban egyfajta biztonsági tartalékként szolgál" - teszi hozzá.


Ezért kell megszorítani:

  • az MTI beszámolója szerint az intézkedésre egyrészt azért van szükség, mert a kedvező gazdasági adatoknak államháztartási szempontból vannak kedvezőtlen hatásai is
  • a vártnál alacsonyabb infláció például negatívan érinti a költségvetést, mivel a jövedéki adó, valamint az áfa-bevételeknél elmaradást okozott
  • a Reuters szerint azt mondta, hogy az infláció 2014-ben 1% alatt alakulhat
  • elmondása szerint a másik ok, hogy Magyarország büntetőlépésekre számíthat az Európai Unió részéről
  • ezek pedig befolyásolhatják a Brüsszelből érkező forrásokat, emiatt pedig a kormánynak be kell lépnie néhány projekt finanszírozásába

A devizahitelesekről

Az ősszel várható újabb devizahiteles-törvényjavaslatokkal kapcsolatban a Reuters hírügynökség tudósítása szerint megjegyezte: a mentőcsomag nem veszélyeztetheti a deficitcélt.

Itt beszélt

Fél 10-kor kezdődött Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács nyári konferenciája, ahol Varga Mihály mellett felszólal Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Kocziszky György, az MNB Monetáris Tanácsának tagja.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?