27 °C Budapest

Mégis maradna a végkielégítés-különadó: a tanárok tiltakoznak

Pénzcentrum
2012. április 26. 18:06

Ragaszkodik a Fidesz a magánszemélyek végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó megtartásához - jelentette ki sajtótájékoztatón Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője. A Széll Kálmán Terv 2.0 a tervek szerint megszüntetné a különadót.

A 98 százalékos különadót - amely a 2, illetve a 3,5 millió forint feletti végkielégítéseket sújtja - azért vezették be - emlékeztetett Selmeczi Gabriella -, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából. A Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez - jelentette ki, majd közölte, hogy ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása.

Selmeczi Gabriella arról is beszélt, hogy a Fidesz javasolja a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, miként lehetne csökkenteni a  pénzügyi tranzakciós illetéket és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint rossz üzenet a kormánypárt részéről, hogy meg akarja vétózni a magánszemélyeket sújtó 98 százalékos különadó konvergencia programban előirányzott eltörlését - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésre Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke. A PSZ és több, a különadóval sújtott magánszemély tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. Mint azt korábban többször megírtuk, az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény szerint január 1-jén megszűntek az Ab  folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, a képviselők negyede vagy az ombudsman kezdeményezte. Ugyanakkor az így megszűnő eljárás indítványozói alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be a testületnek 2012. március 31-ig, feltéve, hogy a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható.

A PSZ is élt ezzel a lehetőséggel, és március 7-én be is nyújtotta az alkotmányossági panaszt. A beadvány szerint a végkielégítéseket, a munkvégzés alóli felmentés idejére, valamint a szabadságmegváltás címén kapott juttatásokat terhelő 98 százalékos rendelkezések sértik az emberi méltósághoz való jogot, mivel a szabályozás megtorló (büntető jellegű), önkényes, sérti a tulajdonhoz való jogot, megalázó és visszaható hatályú. A szakszervezet szerint 2010 azon időszakára, mielőtt első ízben - 2010. július 22-én - elfogadta a parlament az extra befizetésre vonatkozó szabályokat ugyanúgy visszamenőlegesen szed be adót az állam, mint amikor korábban a 2005. január 1. után kapott juttatásokra kívánta kivetni a közterhet. Az első félévi elbocsátásokkor ugyanis még egyáltalán nem lehetett tudni, hogy a kapott kifizetések után ilyen hatalmas mértékű adót kell fizetni.

"A különadó bevezetésének kezdettől fogva hangoztatott célja a társadalom igazságérzetének "kielégítése" a "jó erkölcsbe ütköző" jövedelmek, a "pofátlan végkielégítések" elvonásával. Az egész törvénykezési folyamatot ennek a vélelmezett társadalmi igénynek vetették alá, figyelmen kívül hagyva az Alkotmánybíróság által hozott döntéseket. Az egyeztetési eljárások teljes mellőzése, a különadó alapjába beszámítható összegek meghatározása és a különadó alól mentesített összeghatárok megállapítása, a különadó fizetésére kötelezettek körének megválasztása, állandó bővítése elsődleges célként az érintettek megfélemlítését szolgálja" - áll a PSZ alkotmányjogi panasz beadványában. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mint a Pénzcentrum.hu hírt adott róla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már rászállt a "pofátlan" végkielégítést kapókra. Olyan eset is előfordult, amikor arra kötelezett az adóhatóság egy magánszemélyt - Alkotmánybíróság döntésével ellentétes határozattal -, hogy kamatostól fizesse meg a felmentése nyomán kapott jövedelmeire a 98 százalékos különadót, amit korábban már visszautalt számára a NAV.

OLVASD EL erről szóló cikkünket: Robban a különadó-bomba: rászállt a NAV a "pofátlan" végkielégítésekre

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?