16 °C Budapest

Mégis maradna a végkielégítés-különadó: a tanárok tiltakoznak

Pénzcentrum
2012. április 26. 18:06

Ragaszkodik a Fidesz a magánszemélyek végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó megtartásához - jelentette ki sajtótájékoztatón Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője. A Széll Kálmán Terv 2.0 a tervek szerint megszüntetné a különadót.

A 98 százalékos különadót - amely a 2, illetve a 3,5 millió forint feletti végkielégítéseket sújtja - azért vezették be - emlékeztetett Selmeczi Gabriella -, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából. A Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez - jelentette ki, majd közölte, hogy ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása.

Selmeczi Gabriella arról is beszélt, hogy a Fidesz javasolja a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, miként lehetne csökkenteni a  pénzügyi tranzakciós illetéket és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint rossz üzenet a kormánypárt részéről, hogy meg akarja vétózni a magánszemélyeket sújtó 98 százalékos különadó konvergencia programban előirányzott eltörlését - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésre Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke. A PSZ és több, a különadóval sújtott magánszemély tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. Mint azt korábban többször megírtuk, az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény szerint január 1-jén megszűntek az Ab  folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, a képviselők negyede vagy az ombudsman kezdeményezte. Ugyanakkor az így megszűnő eljárás indítványozói alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be a testületnek 2012. március 31-ig, feltéve, hogy a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható.

A PSZ is élt ezzel a lehetőséggel, és március 7-én be is nyújtotta az alkotmányossági panaszt. A beadvány szerint a végkielégítéseket, a munkvégzés alóli felmentés idejére, valamint a szabadságmegváltás címén kapott juttatásokat terhelő 98 százalékos rendelkezések sértik az emberi méltósághoz való jogot, mivel a szabályozás megtorló (büntető jellegű), önkényes, sérti a tulajdonhoz való jogot, megalázó és visszaható hatályú. A szakszervezet szerint 2010 azon időszakára, mielőtt első ízben - 2010. július 22-én - elfogadta a parlament az extra befizetésre vonatkozó szabályokat ugyanúgy visszamenőlegesen szed be adót az állam, mint amikor korábban a 2005. január 1. után kapott juttatásokra kívánta kivetni a közterhet. Az első félévi elbocsátásokkor ugyanis még egyáltalán nem lehetett tudni, hogy a kapott kifizetések után ilyen hatalmas mértékű adót kell fizetni.

"A különadó bevezetésének kezdettől fogva hangoztatott célja a társadalom igazságérzetének "kielégítése" a "jó erkölcsbe ütköző" jövedelmek, a "pofátlan végkielégítések" elvonásával. Az egész törvénykezési folyamatot ennek a vélelmezett társadalmi igénynek vetették alá, figyelmen kívül hagyva az Alkotmánybíróság által hozott döntéseket. Az egyeztetési eljárások teljes mellőzése, a különadó alapjába beszámítható összegek meghatározása és a különadó alól mentesített összeghatárok megállapítása, a különadó fizetésére kötelezettek körének megválasztása, állandó bővítése elsődleges célként az érintettek megfélemlítését szolgálja" - áll a PSZ alkotmányjogi panasz beadványában. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint a Pénzcentrum.hu hírt adott róla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már rászállt a "pofátlan" végkielégítést kapókra. Olyan eset is előfordult, amikor arra kötelezett az adóhatóság egy magánszemélyt - Alkotmánybíróság döntésével ellentétes határozattal -, hogy kamatostól fizesse meg a felmentése nyomán kapott jövedelmeire a 98 százalékos különadót, amit korábban már visszautalt számára a NAV.

OLVASD EL erről szóló cikkünket: Robban a különadó-bomba: rászállt a NAV a "pofátlan" végkielégítésekre

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm