14 °C Budapest

Adóbevallás: már csak 1 napod van, ha biztosra akarsz menni

Pénzcentrum
2012. február 14. 13:46

Február 15-én éjfélig lehet elektronikus úton vagy postán elküldött nyomtatványon kérni az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg, a tavalyi évi jövedelmünk után mennyi adót kell fizetnünk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magánszemélyek nyilatkozatai alapján elkészíti az egyszerűsített adóbevallást, amelyet már csak aláírva, vagy az ügyfélkapun keresztül vissza kell küldeni. A múlt évben összesen 249 ezren kérték az adóhatóság közreműködését az adóbevallás elkészítésében.

Az egyszerűsített adóbevallás az önadózásnak egy formája, amikor a magánszemély nyilatkozata alapján az adóhatóság készíti el az adóbevallást. A személyi jövedelemadón (szja) kívül az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és bizonyos esetekben az egészségügyi hozzájárulás (eho) bevallási kötelezettségeket is teljesíteni lehet. Alapesetben ezt a lehetőséget csak azok választhatják, akik az adott adóévben kizárólag olyan jövedelmet szereztek munkáltatótól vagy kifizetőtől, amelyből adóelőleget vontak le.

Ezen kívül az is tehet egyszerűsített adóbevallási nyilatkozatot, aki:

- ingatlan átruházásából származott bevallásköteles jövedelmet szerzett (akkor is, ha az adózó adókiegyenlítést kíván figyelembe venni)

- ingó vagyontárgy értékesítésből származott bevallás köteles jövedelmet szerzett

- vagyoni értékű jog átruházásából származott bevallás köteles jövedelmet szerzett (pl. haszonélvezeti jog, használati jog, földhasználat)

- termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából kifizetőtől származott bevallás köteles jövedelmet szerzett

- az adóévben egyszerűsített foglalkoztatás révén is bevételhez jutott

- magán-nyugdíjpénztártól kedvezményezettként is részesült nem szolgáltatásnak minősülő kifizetésben

- mezőgazdasági őstermelői tevékenységével összefüggésben nemleges nyilatkozatot tesz

- osztalékból szerzett jövedelmet

- értékpapír-kölcsönzésből szerzett jövedelmet

- vállalkozásból kivont jövedelme volt

- az szja-törvényben meghatározott sorrend szerint kíván az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeket érvényesíteni

- az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezményt érvényesít

- rendelkezni kíván nyugdíj-előtakarékossági és/vagy az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári számla javára

- rendelkezni kíván megszűnt magán-nyugdíjpénztári tagsági viszony esetén, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba átutalt összeg alapján

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- adókedvezmény visszafizetésére kötelezett (pl. biztosítási szerződés megszüntetése miatt)

- valamely bevételének adózására az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint kíván eleget tenni, és az ekho-törvény szerinti különadó fizetésére nem kötelezett, valamint a kifizetőtől nem vállalta át az ekho megállapítását, bevallását, megfizetését (közülük csak azok kérhetik az egyszerűsített adóbevallás elkészítését, akik jogszerűen választották az ekhózást, és a kifizető levonta a jövedelmükből a magánszemélyt terhelő adót)

- olyan jövedelmet szerzett, amely után a munkáltató/kifizető a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett előleg-fizetési kötelezettsége

- túlvont nyugdíjjárulékot kíván visszaigényelni.

Az adóhatóság január 31-ig postázta az szja-bevallási csomagokat azoknak, akik 2011-ben is papír alapú nyomtatványon nyújtották be a bevallásukat. Ebben megtalálható az egyszerűsített adóbevalláshoz szükséges 1153NY jelű nyilatkozat, amelyet február 15-én éjfélig kell postára adni, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen leadni. Akik nem kaptak adócsomagot, azt is választhatják, hogy az adóhatóság honlapjáról letöltik ezt a nyomtatvány, és feladják postán. Nagyon fontos, hogy a kézzel kitöltött űrlapok mindkét oldalát alá kell írni! Azok, akik rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, elektronikus úton is elküldhetik a nyilatkozatukat az adóhatóságnak, szintén február 15-én éjfélig.

A magánszemély nyilatkozata alapján az adóhatóság legkésőbb április 30-ig megküldi a 1153E jelű egyszerűsített bevallást postán vagy elektronikus úton. A kézhezvételt követően az adózóknak egy hónapjuk van arra, hogy átnézzék a NAV által elkészített bevallást, és ha esetleg hiányzik belőle valami, akkor azt kiegészítsék vagy javítsák. Május 21-ig vissza kell küldeni az adóbevallást akkor is, ha minden stimmel benne, és akkor is, ha javítani kell. Aki már az egyszerűsített adóbevallást kérő nyilatkozatát is az ügyfélkapun keresztül küldte el, annak az elfogadott bevallást is ily módon kell visszaküldenie.

Fontos, hogy csak az választhatja az egyszerűsített adóbevallást, aki megadja a belföldi lakcímét vagy az elektronikus levélcímét. Ez nem zárja ki azt, hogy külföldön élők is élhessenek ezzel a lehetőséggel, nekik a "postai címe" rovatban az e-mail címüket is fel kell feltüntetniük.

Belföldieknek nem kötelező e-mail címet megadniuk. Sőt, aki azt akarja, hogy biztosan postán küldje meg az adóhatóság részére a kitöltött bevallást, az semmiképpen adjon meg e-mail címet! Ha ugyanis megadja, akkor elektronikus úton küldi el az adóhatóság a bevallást egy nyolcjegyű biztonsági kódot küld egy hivatkozással (linkkel) és egy tájékoztató levéllel együtt. A biztonsági kóddal és a magánszemély adóazonosító jelével együtt lehet letölteni a bevallást. Ahhoz azonban telepíteni kell az adóhatóság honlapjáról a nyomtatványkitöltő programot és a 1153-as bevallás kitöltő és ellenőrző programot is.

Semmiképpen nem szabad az adóhatóságtól az interneten keresztül kapott bevallást az abban megjelölt e-mail címre visszaküldeni, mert azt nem fogadja el a NAV! Aki nem küldi vissza május 21-én éjfélig az egyszerűsített bevallását, olyan, mintha korábban egyáltalán nem járta volna végig a megelőző fázisokat, és így elmulasztja a határidőt.

Azoknak, akik nem kérik az egyszerűsített adóbevallás elkészítését, kétféle adóbevallási lehetőségük marad. Választhatják a söralátét adóbevallásként hirdetett adónyilatkozatot vagy a "hagyományos" személyi jövedelemadó bevallást. (A munkáltatóktól január 31-ig lehetett kérni, hogy készítsék el a munkavállaló adóbevallását.) Fő szabály szerint a magánszemély akkor tehet adónyilatkozatot, ha kizárólag egy munkáltatótól szerzett összevont adóalapba tartozó jövedelmet, amely után a levont adóelőleg és a tényleges (fizetendő/visszatérítendő) adó különbözete nem haladja meg az 1000 forintot. Emellett azonban számos korlátozó tényező van, amely kizárja az adózókat ebből a lehetőségből. Nem tehet például adónyilatkozatot az, aki a családi adókedvezményt megosztja házas- vagy élettársával, és kizáró ok az is, ha valaki önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot kíván adni.

További részletek a söralátét adóbevallásról Söralátét adóbevallás: vért izzadnak vele az adózók

Minden esetben legkésőbb május 21-én éjfélig el kell küldeni az adóbevallásokat.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm