A SZÉP Kártya titkai: szoláriumtól a fesztiválig

Pénzcentrum
2012. január 27. 05:26

Kevesen tudják, hogy SZÉP Kártyánkat nem csak belföldi szálláshelyeken, éttermekben, vagy büfékben használhatjuk. Olyan speciálisnak mondható elfogadóhelyek is vannak, mint például sípályák, szoláriumok, vagy fogyasztó- és karcsúsító szalonok. És persze a legnagyobb hazai kulturális rendezvényeken, így a fesztiválokon is elfogadják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Alapvetően belföldi üdülésre, pihenésre, meleg étkezésre használhatjuk a SZÉP Kártyát, amely a legismertebb kedvezményes adózású cafeteria utalványokat felváltó, megjelenésében és használatában is leginkább a bankkártyákhoz hasonlítható univerzális, elektronikus kártya. A klasszikusnak számító elfogadóhelyek - szállodák, panziók, éttermek- mellett azonban számos egyéb "terepen" is bevethetjük SZÉP Kártyánkat.

A SZÉP Kártya januártól három alszámlát tartalmazhat:

A szálláshely-szolgáltatási alszámlára a munkáltatók kedvezményesen évi 225 ezer forintot utalhatnak át. Innen csak és kizárólag a szálláshelyek, valamint a belföldi utazások árát lehet fedezni.

A rekreációs alszámlára kedvezményesen átutalható keret évi 75 ezer forint, amelyet szórakoztató és kulturális intézményekben (színház, múzeum, állatkert, vidámpark, hajózás) valamint az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásoknál (edző- és fitnesz termekben, lovaglásnál, hazai sípályákon, törökfürdőkben, szaunákban és gőzfürdőkben, gyógyfürdőkben, valamint szoláriumokban és fogyasztó- és karcsúsító szalonokban) lehet felhasználni. Ez az alszámla is alkalmas a belföldi szálláshely-költségek fedezésére.

Az évi 150 ezer (havi 12.500) forintos kedvezményes kerettel rendelkező melegétel alszámláról éttermekben lehet majd költeni. A keretből ugyanúgy lehet fedezni a szálláshely költségeket is.

A SZÉP Kártyára év közben bármikor - akár egyfajta jutalomként is - átutalhatnak a munkáltatók, miközben természetesen lehetőség van a bérkiegészítésként adott, megszokott havi átutalásokra (étkezési-jegyek, sport-célú juttatások) is.

2011. december 31-én a SZÉP Kártya elfogadóhelyek száma meghaladta az ötezret, az azóta eltelt néhány hét alatt közel 2000 taggal bővült a hálózat, a tervek szerint az év közepére a 20 ezret is el fogja érni a SZÉP Kártya elfogadóhelyek száma.

A legtöbb elfogadóhely jelenleg még a szállodák, éttermek köréből kerül ki, azonban sok szolgáltató kezdte már meg a felkészülést a kártya elfogadására. A kártya slágercikk lehet a hétköznapi sportolás tekintetében is: már jelenleg is több fitneszteremben, uszodában, fürdőben elfogadják. A családi kiruccanások kedvelt helyei, az állatkertek is több helyen készen állnak már a SZÉP Kártya elfogadására. A téli sportok szerelmesei számára jó hír, hogy a hazai sípályák is lehetnek elfogadóhelyek - indulás előtt érdemes érdeklődni a pályák honlapjain, információs telefonszámain.

Sziget: pozitív változást várnak a SZÉP Kártyától

Fontos elfogadóhelyek lehetnek a legnagyobb hazai kulturális rendezvények, így a fesztiválok is, amelyek évről-évre tízezreket mozgatnak meg. Február közepétől már SZÉP Kártyával is lehet a Sziget Szervezőiroda fesztiváljaira jegyet vásárolni - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Sziget Szervezőiroda. Természetesen a korábban már ismert és használt csekkekkel és utalványokkal 2012-ben is elérhetőek a fesztiváljegyek.

Újabb lehetőséget kínál - az Üdülési Csekkek és különböző utalványok - mellett a Széchenyi Pihenő Kártya a fesztiválrajongóknak. Az idei évtől ugyanis a SZÉP Kártya már igényelhető a szabadidő üdítő tartalommal való kitöltésére is, így a VOLT, a Heineken BalatonSound és természetesen a Sziget fesztiválra is.

A különböző utalványos jegyvásárlás a hazai látogatók körében nagyon népszerűnek bizonyult, 2005-től évente 30 százalékkal nőtt az ilyen fizetőeszközökkel történő belépőjegy vásárlók száma, egészen 2009-ig, Az utóbbi 2 évben szinte ugyanilyen arányban redukálódott visszafelé - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Marinka Csaba, a Sziget Kulturális Szervezőiroda kommunikációs vezetője. A szigetes rendezvényeken a legtöbb felhasználás Üdülési Csekkel történt, emellett kultúra utalványokkal is lehet belépőjegyet venni - ez az elmúlt évben azonban elenyésző vásárlóra esett vissza.
Mint megtudtuk, a két, javarészt hazai közönséget mozgató fesztiváljukon, tehát a soproni VOLT-on és a Heineken BalatonSoundon a jegyvásárlók negyede különböző utalványokkal vásárolt, ez a Sziget esetében természetesen jóval kevesebb.

Marinka Csaba elmondta: mind felhasználói, mind elfogadói szinten pozitív irányú változást várnak a SZÉP Kártyától. Mivel hasonló lesz egy bankkártyához, egyszerűsödik és rövidül maga a fizetés, könnyebben azonosítható lesz, hogy jogos-e a felhasználás, és jóval időtakarékosabb, "modernebb", szinte azonnali lesz maga az elszámolás is. A rendezvényekre természetesen napijegyet is lehet majd SZÉP Kártyával vásárolni. A jegyvásárlással kapcsolatos részletes információkat a fesztiválok weboldalain találhatják az érdeklődők.

Hegyalja: a kártyás fizetés egyszerűsítést hozhat

Tervezik a SZÉP Kártya bevezetését, jelenleg szerződéskötés előtt állnak az egyik legnagyobb vidéki fesztivál, a tokaji Hegyalja szervezői is - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Bukovinszky Béla, a rendezvény főszervezője. Mint megtudtuk, a Hegyalja esetében korábbi években az összes értékesítés mintegy 30 százaléka utalványokkal történt, ezekből 80 százalék Üdülési Csekkel, a többi Sodexo, Cheque Dejunner és egyéb utalványokkal.

Bukovinszky Béla szerint mindenképp előnyös, hogy a SZÉP Kártya jutalékrendszere olcsóbb lesz, ráadásul a kártyás fizetés egyszerűsíti az eddigi utalványos rendszert.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?