29 °C Budapest

Nem alszunk eleget: tízből kilencen álmosak napközben!

Pénzcentrum
2010. március 12. 10:32

Egy friss amerikai kutatás szerint meglehetősen aktívak az amerikaiak a lefekvést megelőző egy órában: tévét néznek, interneteznek vagy házimunkát végeznek. Teszik ezt annak ellenére, hogy az egészségügyi szakértők a lefekvést megelőző időszakra inkább nyugalmi állapotra való felkészülést javasolják. Nem csoda hét, hogy sokaknak nyugtalan az éjszakája.

Ásít...

Érdekes eredményekre jutott az amerikai National Sleep Foundation az egyes amerikai etnikai csoportok lefekvési és alvási szokásait vizsgáló kutatása során. Az ezer megkérdezett részvételével készült felmérés adatai szerint ugyanis mind a lefekvés előtti, mind az alvási időszakra vonatkozóan egyértelmű különbségek mutathatók ki a fehér és fekete bőrű, valamint a spanyolajkú és ázsiai származású lakosok között.

Összességében a megkérdezettek 75 százaléka vélte úgy, hogy a kielégítő mennyiségű alvás mind az egészségre, mind a napi teljesítőképességre jótékony hatással van. Igaz, bár a szakértők napi 7-8 óra alvás tartanak szükségesnek a felnőtt szervezet számára, az amerikaiak ennél egy órával kevesebbet, átlagosan 6-7 órát alszanak munkanapokon, sőt hétvégén is. Ennek eredményeként a résztvevők 19-24 százalékos arányban számoltak be alváshiányból kisebb-nagyobb fakadó otthoni vagy munkahelyi problémákról. Sőt, a házas vagy együtt élő párok 20 százaléka vallotta be, hogy a nap végén általában már túl fáradtak ahhoz, hogy összebújjanak.

Lefekvés előtt

Bár az egészségügyi szakértők ennek éppen az ellenkezőjét javasolják, sokan relaxálás, pihenés helyett meglehetős aktivitással töltik a lefekvést megelőző egy órát.

A vizsgált etnikumok tagjainak többsége, kevéssé meglepő módon, majdnem mindennap tévét néz, mielőtt ágyba bújna. Ugyanakkor, például az ázsiai származásúak több mint 50 százaléka a számítógép előtt ül vagy internetezik elalvás előtt. Ez az arány körükben majdnem kétszer annyi, mint amit a másik három csoportban mértek. Szintén az ázsiaiak voltak azok, akik a vizsgált négy etnikai csoport tagjai közül a legnagyobb arányban számoltak be lefekvés előtti alkoholfogyasztási szokásaikról. Ezzel szemben a spanyol ajkúak vannak a legtöbben, akik különböző házimunka jellegű elfoglaltságokkal töltik az alvást megelőző egy órát. Körükben 40, míg a fekete bőrű lakosok esetében 30, a fehérek csoportjában 20, míg az ázsiai származásúak vonatkozásában 24 százalék számolt be hasonló lefekvés előtti tevékenységről. Az afroamerikaiak zöme, mintegy 70 százaléka imádkozik, vagy egyéb vallásgyakorlatot végez a nap végen, míg ez a fehér és ázsiai lakosoknak alig a felére jellemző.

A kutatás eredményei szerint a fekete bőrű és spanyolajkú lakosok tíz százaléka él szexuális életet az esti órákban mindennap, vagy majdnem mindennap. Ezzel szemben a fehéreknek csak 4, az ázsiaiaknak alig 1 százaléka fókuszál lefekvés előtt a testi örömökre is...

Ki alszik a legjobban?

A felmérés szerint az ázsiai megkérdezettek 80, a spanyolajkúak 70, a fehérek 68, míg a fekete bőrűek 66 százaléka állította, hogy egy héten legalább néhány alkalommal jól és pihentetően alszik. Ez utóbbi csoport egyben az is, amelynek tagjai éjszakánként a legrövidebb időt töltik alvással: beszámolóik szerint átlagosan 6 órát és 14 percet alszanak egy este, míg ugyanez a szám a spanyolajkúak esetében 6 óra 34 perc, az ázsiaiak körében 6 óra 48 perc, míg a fehér bőrű amerikaiakra vonatkozóan 6 óra 52 perc.

Az alvásproblémákat tekintve viszont a fehérek számoltak be a legnagyobb, 10 százalékos arányban álmatlanságról, míg a spanyolok 7, az ázsiaiak 4, az afroamerikaiak 3 százaléka küzd ilyen gondokkal. Éjszakai átmeneti légzés-kimaradásra ez utóbbiak 14, a spanyol ajkúak 8, a fehérek 6, az ázsiaiak 4 százaléka panaszkodott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megkérdezettek közül a spanyolok és a fekete bőrű lakosok álmát a másik két csoporthoz képest kétszer akkora arányban zavarják meg a mindennapi gondok. A két etnikum tagjainak 20-20 százalékát tartják éjszakánként rendszeresen ébren a pénzügyi, munkahelyi, családi és párkapcsolati nehézségek.

A magyarok sem alszanak eleget

A magyarok alvási szokásait tavaly az alvás világnapja (World Sleep Day - március 20.) alkalmából mérte fel a NatureHome Alváscentrum. Egészen megdöbbentő módon a megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna. A magyaroknak csak 28 százaléka állította, hogy általában pihenten ébred, és alig 2 százalékuk vélte úgy, hogy mindig eleget alszik. Ennek eredményeképpen a válaszadók 90 százaléka napközben is álmosnak érzi magát, bő harmadukra napjában többször is rátör az alhatnék.

Időszakos alvásproblémákról a válaszadók mintegy fele, állandó vagy visszatérő zavarokról minden ötödik megkérdezett számolt be. A válaszadók 28 százaléka horkol álmában, míg 23 százalék nem tudta megmondani, hogy küzd-e ezzel a problémával. A magyarok közel tíz százaléka nehezebben alszik el esténként, negyede alussza végig az éjszakát, míg több mint kétharmaduk egyszer, de akár többször is felébred éjjelente.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?