Vállalkozónak lenni "nem csak játék és mese": keményen fizetni kell!

Pénzcentrum
2008. november 10. 12:00

Egy cég alapítása a törvényváltozásoknak köszönhetően egyre egyszerűbbé válik. Az ehhez kapcsolódó illetékek összege viszont meglepetésként érhet minket...

Az államnak számos címen kell illetéket fizetni a cégünkhöz kapcsolódóan. Fizetni kell, ha megalapítjuk, ha vagyont szerzünk a cégnek, fizetni kell, ha cégbírósági ügyünk van, de fizetnünk kell akkor is, ha meg szeretnénk szüntetni a céget.

Cégbejegyzési eljárás illetéke

A cégbejegyzés egyszerűsödése a 2007-es év fontos momentuma volt, aminek keretein belül egyre egyszerűbb, és gyorsabb egy cég bejegyeztetése. A gyorsaság mellett viszont az is lényeges, hogy mennyit kell ezért fizetni. Az eljárás idejének rövidülése a bíróságok számára is kevesebb munkát jelent, így tavaly szeptemberben az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési kérelem 15 ezer forint. Ha viszont valaki erre nem jogosult, akkor fizetheti a korábbi szintet, korlátolt felelősségű társaság és zárt részvénytársaság alapításakor 100 ezer, betéti társaság és a közkereseti társaság esetén 50 ezer forint, ami lényegesen nagyobb kezdeti költségeket eredményezett.

Az egyszerűsített cégeljárást közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, és zárt részvénytársaság alapításakor lehet alkalmazni. Előre meghatározott szerződésminták kitöltésével lehet megírni a létesítő okiratot. A minta tartalmazza azoknak a dokumentumoknak a listáját, amit csatolni kell a bejegyzéshez. Viszont az egyszerűsített eljárásnál egy ügyvédnek nyilatkoznia kell arról, hogy az adatok hitelességét ellenőrizte. A cégbíróság csak azt vizsgálja, hogy megvan-e minden papír, és azokat szabályosan töltötték-e ki.

A korábbi lassú eljárások helyett viszont, ha benyújtottuk a bejegyzésre vonatkozó kérelmet, a cégbíróság egy órán belül eldönti, hogy bejegyzi-e a cégünket vagy sem.

Azon cégeknek viszont, akik nem alkalmazhatják az egyszerűsített formát, továbbra is jelentős összegeket kell kifizetnie. Külföldi vállalkozás magyar fióktelepe és a külföldi vállalkozás közvetlen kereskedelmi képviselete esetén azért valamennyit csökkent az illeték mértéke, 250 illetve 150 ezer forintról 50 ezerre. Nyílt részvénytársaságnál és európai részvénytársaságnál továbbra is 600 ezer forint, zárt részvénytársaságnál 100 ezer, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnál pedig 50 ezer a bejegyzés illetéke.

Apport illetékkötelezettsége

Az alapítás feltételei szerint egy vállalkozás alaptőkéje nem csak pénzbeli hozzájárulásból tevődhet össze, bizonyos mértékig nem pénzbeli hozzájárulás átadására is lehetőség van. Ilyenkor viszont visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie a cégnek, mivel a kapott vagyon után nem fizetett sem ajándékozási, sem öröklési illetéket. Az illeték mértéke 10 százalék, lakás esetén 4 millió forintig 2 százalék, 4 millió forint felett 6 százalék.

Gépjármű esetén is az általánostól eltérő mértékű illetéket kell fizetni, a motor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 18 forint. 1890 cm3 feletti hengerűrtartalmú kocsi esetén 24 forint.

Egyéb cégbírósági illetékek

Bizonyos cégbírósági eljárások indításakor 15 ezer forint illetéket kell fizetni. Ez például a változásbejegyzés esetén jelent módosulást, mivel korábban az ezért fizetendő összeg 5 ezer forint volt, illetve több változtatás bejelentésekor 8 ezer forint. Idén ez már a változások számától függetlenül 15 ezer forint lett.

Azért itt is van még egy kivétel, amiért még ettől is többet kell fizetni. Ha a változás átalakulásra, többségi befolyás szerzésére, vagy nyílt részvénytársaság cégadataira vonatkozik, akkor 50 ezer forint a fizetési kötelezettség. Ha a cég vagyonában történik változás, a bejegyzésért fizetendő illeték 40 százalékát kell befizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel nincs külön nevesítve, a névfoglalás is 15 ezer forintba kerül. A cégkivonat elkészítésének illetéke 5 ezer forint, a cégbizonyítvány kiállításának illetéke 3 ezer forint, a cégmásolat elkészítéséért pedig 7 ezer forint illetéket kell fizetni.

Cégbírósági felügyeleti illeték

Új illetékként jelent meg tavaly a felügyeleti illeték, amit a cégbíróságok törvényességi felügyeleti tevékenységéért a 2007 január elseje után indult eljárások esetén kell fizetni.

A cégbíróság által lefolytatott törvényességi felügyeleti eljárásért 50 000 forint felügyeleti illetéket kell fizetni. A felügyeleti illetéket az a cég viseli, melynek törvénysértő működését a cégbíróság megállapítja. Ha a hivatalból indult törvényességi felügyeleti eljárást a cégbíróság jogsértés hiányában megszünteti, az illetéket nem kell megfizetni.

Kérelemre indult eljárás esetén, ha a cégbíróság a kérelmet jogsértés hiányában elutasítja, a kérelmezőt 15 ezer forint felügyeleti illeték terheli.

Illeték jogutód nélküli megszűnés esetén

A gazdasági társaságok megszűnhetnek felszámolással, csődeljárással, és végelszámolással is, viszont mindegyikért fizetni is kell. Végelszámolás esetén a cégnek kell bejelentenie a cégbíróságnak a végelszámolás tényét. Ha ezt hivatalból rendelik el, akkor az ehhez kapcsolódó adatváltozásokat is hivatalból jegyzi be a cégbíróság.

Egyszerűsített eljárás viszont nem csak a bejegyzésnél van, hanem itt is. Ezt viszont csak az alkalmazhatja, akinél várhatóan befejeződik a végelszámolási eljárás 120 nap alatt. Mind a sima, mind az egyszerűbb eljárási forma gyakorlatilag egy változásbejegyzés, így 15 ezer forint illetékfizetési kötelezettséget von maga után.

Csőd esetén már kicsit drágább a helyzet. Az eljárás lefolytatása jogi személyiséggel rendelkező adós esetén 30 ezer forint, azoknál, pedig akik nem rendelkeznek jogi személyiséggel, 20 ezer forint. Felszámolásnál ez 50 illetve 25 ezer forint.

A társaság megszűnésével viszont olyan is előfordulhat, hogy megmarad a vagyon. A korábbi szabályokkal ellentétben ha a szétosztásra kerülő összeg meghaladja az induló vagyont, akkor a különbözetre visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie azoknak, akik ezt megkapják.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35