Vállalkozónak lenni "nem csak játék és mese": keményen fizetni kell!

Pénzcentrum
2008. november 10. 12:00

Egy cég alapítása a törvényváltozásoknak köszönhetően egyre egyszerűbbé válik. Az ehhez kapcsolódó illetékek összege viszont meglepetésként érhet minket...

Az államnak számos címen kell illetéket fizetni a cégünkhöz kapcsolódóan. Fizetni kell, ha megalapítjuk, ha vagyont szerzünk a cégnek, fizetni kell, ha cégbírósági ügyünk van, de fizetnünk kell akkor is, ha meg szeretnénk szüntetni a céget.

Cégbejegyzési eljárás illetéke

A cégbejegyzés egyszerűsödése a 2007-es év fontos momentuma volt, aminek keretein belül egyre egyszerűbb, és gyorsabb egy cég bejegyeztetése. A gyorsaság mellett viszont az is lényeges, hogy mennyit kell ezért fizetni. Az eljárás idejének rövidülése a bíróságok számára is kevesebb munkát jelent, így tavaly szeptemberben az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési kérelem 15 ezer forint. Ha viszont valaki erre nem jogosult, akkor fizetheti a korábbi szintet, korlátolt felelősségű társaság és zárt részvénytársaság alapításakor 100 ezer, betéti társaság és a közkereseti társaság esetén 50 ezer forint, ami lényegesen nagyobb kezdeti költségeket eredményezett.

Az egyszerűsített cégeljárást közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, és zárt részvénytársaság alapításakor lehet alkalmazni. Előre meghatározott szerződésminták kitöltésével lehet megírni a létesítő okiratot. A minta tartalmazza azoknak a dokumentumoknak a listáját, amit csatolni kell a bejegyzéshez. Viszont az egyszerűsített eljárásnál egy ügyvédnek nyilatkoznia kell arról, hogy az adatok hitelességét ellenőrizte. A cégbíróság csak azt vizsgálja, hogy megvan-e minden papír, és azokat szabályosan töltötték-e ki.

A korábbi lassú eljárások helyett viszont, ha benyújtottuk a bejegyzésre vonatkozó kérelmet, a cégbíróság egy órán belül eldönti, hogy bejegyzi-e a cégünket vagy sem.

Azon cégeknek viszont, akik nem alkalmazhatják az egyszerűsített formát, továbbra is jelentős összegeket kell kifizetnie. Külföldi vállalkozás magyar fióktelepe és a külföldi vállalkozás közvetlen kereskedelmi képviselete esetén azért valamennyit csökkent az illeték mértéke, 250 illetve 150 ezer forintról 50 ezerre. Nyílt részvénytársaságnál és európai részvénytársaságnál továbbra is 600 ezer forint, zárt részvénytársaságnál 100 ezer, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnál pedig 50 ezer a bejegyzés illetéke.

Apport illetékkötelezettsége

Az alapítás feltételei szerint egy vállalkozás alaptőkéje nem csak pénzbeli hozzájárulásból tevődhet össze, bizonyos mértékig nem pénzbeli hozzájárulás átadására is lehetőség van. Ilyenkor viszont visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie a cégnek, mivel a kapott vagyon után nem fizetett sem ajándékozási, sem öröklési illetéket. Az illeték mértéke 10 százalék, lakás esetén 4 millió forintig 2 százalék, 4 millió forint felett 6 százalék.

Gépjármű esetén is az általánostól eltérő mértékű illetéket kell fizetni, a motor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 18 forint. 1890 cm3 feletti hengerűrtartalmú kocsi esetén 24 forint.

Egyéb cégbírósági illetékek

Bizonyos cégbírósági eljárások indításakor 15 ezer forint illetéket kell fizetni. Ez például a változásbejegyzés esetén jelent módosulást, mivel korábban az ezért fizetendő összeg 5 ezer forint volt, illetve több változtatás bejelentésekor 8 ezer forint. Idén ez már a változások számától függetlenül 15 ezer forint lett.

Azért itt is van még egy kivétel, amiért még ettől is többet kell fizetni. Ha a változás átalakulásra, többségi befolyás szerzésére, vagy nyílt részvénytársaság cégadataira vonatkozik, akkor 50 ezer forint a fizetési kötelezettség. Ha a cég vagyonában történik változás, a bejegyzésért fizetendő illeték 40 százalékát kell befizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel nincs külön nevesítve, a névfoglalás is 15 ezer forintba kerül. A cégkivonat elkészítésének illetéke 5 ezer forint, a cégbizonyítvány kiállításának illetéke 3 ezer forint, a cégmásolat elkészítéséért pedig 7 ezer forint illetéket kell fizetni.

Cégbírósági felügyeleti illeték

Új illetékként jelent meg tavaly a felügyeleti illeték, amit a cégbíróságok törvényességi felügyeleti tevékenységéért a 2007 január elseje után indult eljárások esetén kell fizetni.

A cégbíróság által lefolytatott törvényességi felügyeleti eljárásért 50 000 forint felügyeleti illetéket kell fizetni. A felügyeleti illetéket az a cég viseli, melynek törvénysértő működését a cégbíróság megállapítja. Ha a hivatalból indult törvényességi felügyeleti eljárást a cégbíróság jogsértés hiányában megszünteti, az illetéket nem kell megfizetni.

Kérelemre indult eljárás esetén, ha a cégbíróság a kérelmet jogsértés hiányában elutasítja, a kérelmezőt 15 ezer forint felügyeleti illeték terheli.

Illeték jogutód nélküli megszűnés esetén

A gazdasági társaságok megszűnhetnek felszámolással, csődeljárással, és végelszámolással is, viszont mindegyikért fizetni is kell. Végelszámolás esetén a cégnek kell bejelentenie a cégbíróságnak a végelszámolás tényét. Ha ezt hivatalból rendelik el, akkor az ehhez kapcsolódó adatváltozásokat is hivatalból jegyzi be a cégbíróság.

Egyszerűsített eljárás viszont nem csak a bejegyzésnél van, hanem itt is. Ezt viszont csak az alkalmazhatja, akinél várhatóan befejeződik a végelszámolási eljárás 120 nap alatt. Mind a sima, mind az egyszerűbb eljárási forma gyakorlatilag egy változásbejegyzés, így 15 ezer forint illetékfizetési kötelezettséget von maga után.

Csőd esetén már kicsit drágább a helyzet. Az eljárás lefolytatása jogi személyiséggel rendelkező adós esetén 30 ezer forint, azoknál, pedig akik nem rendelkeznek jogi személyiséggel, 20 ezer forint. Felszámolásnál ez 50 illetve 25 ezer forint.

A társaság megszűnésével viszont olyan is előfordulhat, hogy megmarad a vagyon. A korábbi szabályokkal ellentétben ha a szétosztásra kerülő összeg meghaladja az induló vagyont, akkor a különbözetre visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie azoknak, akik ezt megkapják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem