14 °C Budapest

Vállalkozónak lenni "nem csak játék és mese": keményen fizetni kell!

Pénzcentrum
2008. november 10. 12:00

Egy cég alapítása a törvényváltozásoknak köszönhetően egyre egyszerűbbé válik. Az ehhez kapcsolódó illetékek összege viszont meglepetésként érhet minket...

Az államnak számos címen kell illetéket fizetni a cégünkhöz kapcsolódóan. Fizetni kell, ha megalapítjuk, ha vagyont szerzünk a cégnek, fizetni kell, ha cégbírósági ügyünk van, de fizetnünk kell akkor is, ha meg szeretnénk szüntetni a céget.

Cégbejegyzési eljárás illetéke

A cégbejegyzés egyszerűsödése a 2007-es év fontos momentuma volt, aminek keretein belül egyre egyszerűbb, és gyorsabb egy cég bejegyeztetése. A gyorsaság mellett viszont az is lényeges, hogy mennyit kell ezért fizetni. Az eljárás idejének rövidülése a bíróságok számára is kevesebb munkát jelent, így tavaly szeptemberben az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési kérelem 15 ezer forint. Ha viszont valaki erre nem jogosult, akkor fizetheti a korábbi szintet, korlátolt felelősségű társaság és zárt részvénytársaság alapításakor 100 ezer, betéti társaság és a közkereseti társaság esetén 50 ezer forint, ami lényegesen nagyobb kezdeti költségeket eredményezett.

Az egyszerűsített cégeljárást közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, és zárt részvénytársaság alapításakor lehet alkalmazni. Előre meghatározott szerződésminták kitöltésével lehet megírni a létesítő okiratot. A minta tartalmazza azoknak a dokumentumoknak a listáját, amit csatolni kell a bejegyzéshez. Viszont az egyszerűsített eljárásnál egy ügyvédnek nyilatkoznia kell arról, hogy az adatok hitelességét ellenőrizte. A cégbíróság csak azt vizsgálja, hogy megvan-e minden papír, és azokat szabályosan töltötték-e ki.

A korábbi lassú eljárások helyett viszont, ha benyújtottuk a bejegyzésre vonatkozó kérelmet, a cégbíróság egy órán belül eldönti, hogy bejegyzi-e a cégünket vagy sem.

Azon cégeknek viszont, akik nem alkalmazhatják az egyszerűsített formát, továbbra is jelentős összegeket kell kifizetnie. Külföldi vállalkozás magyar fióktelepe és a külföldi vállalkozás közvetlen kereskedelmi képviselete esetén azért valamennyit csökkent az illeték mértéke, 250 illetve 150 ezer forintról 50 ezerre. Nyílt részvénytársaságnál és európai részvénytársaságnál továbbra is 600 ezer forint, zárt részvénytársaságnál 100 ezer, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnál pedig 50 ezer a bejegyzés illetéke.

Apport illetékkötelezettsége

Az alapítás feltételei szerint egy vállalkozás alaptőkéje nem csak pénzbeli hozzájárulásból tevődhet össze, bizonyos mértékig nem pénzbeli hozzájárulás átadására is lehetőség van. Ilyenkor viszont visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie a cégnek, mivel a kapott vagyon után nem fizetett sem ajándékozási, sem öröklési illetéket. Az illeték mértéke 10 százalék, lakás esetén 4 millió forintig 2 százalék, 4 millió forint felett 6 százalék.

Gépjármű esetén is az általánostól eltérő mértékű illetéket kell fizetni, a motor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 18 forint. 1890 cm3 feletti hengerűrtartalmú kocsi esetén 24 forint.

Egyéb cégbírósági illetékek

Bizonyos cégbírósági eljárások indításakor 15 ezer forint illetéket kell fizetni. Ez például a változásbejegyzés esetén jelent módosulást, mivel korábban az ezért fizetendő összeg 5 ezer forint volt, illetve több változtatás bejelentésekor 8 ezer forint. Idén ez már a változások számától függetlenül 15 ezer forint lett.

Azért itt is van még egy kivétel, amiért még ettől is többet kell fizetni. Ha a változás átalakulásra, többségi befolyás szerzésére, vagy nyílt részvénytársaság cégadataira vonatkozik, akkor 50 ezer forint a fizetési kötelezettség. Ha a cég vagyonában történik változás, a bejegyzésért fizetendő illeték 40 százalékát kell befizetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mivel nincs külön nevesítve, a névfoglalás is 15 ezer forintba kerül. A cégkivonat elkészítésének illetéke 5 ezer forint, a cégbizonyítvány kiállításának illetéke 3 ezer forint, a cégmásolat elkészítéséért pedig 7 ezer forint illetéket kell fizetni.

Cégbírósági felügyeleti illeték

Új illetékként jelent meg tavaly a felügyeleti illeték, amit a cégbíróságok törvényességi felügyeleti tevékenységéért a 2007 január elseje után indult eljárások esetén kell fizetni.

A cégbíróság által lefolytatott törvényességi felügyeleti eljárásért 50 000 forint felügyeleti illetéket kell fizetni. A felügyeleti illetéket az a cég viseli, melynek törvénysértő működését a cégbíróság megállapítja. Ha a hivatalból indult törvényességi felügyeleti eljárást a cégbíróság jogsértés hiányában megszünteti, az illetéket nem kell megfizetni.

Kérelemre indult eljárás esetén, ha a cégbíróság a kérelmet jogsértés hiányában elutasítja, a kérelmezőt 15 ezer forint felügyeleti illeték terheli.

Illeték jogutód nélküli megszűnés esetén

A gazdasági társaságok megszűnhetnek felszámolással, csődeljárással, és végelszámolással is, viszont mindegyikért fizetni is kell. Végelszámolás esetén a cégnek kell bejelentenie a cégbíróságnak a végelszámolás tényét. Ha ezt hivatalból rendelik el, akkor az ehhez kapcsolódó adatváltozásokat is hivatalból jegyzi be a cégbíróság.

Egyszerűsített eljárás viszont nem csak a bejegyzésnél van, hanem itt is. Ezt viszont csak az alkalmazhatja, akinél várhatóan befejeződik a végelszámolási eljárás 120 nap alatt. Mind a sima, mind az egyszerűbb eljárási forma gyakorlatilag egy változásbejegyzés, így 15 ezer forint illetékfizetési kötelezettséget von maga után.

Csőd esetén már kicsit drágább a helyzet. Az eljárás lefolytatása jogi személyiséggel rendelkező adós esetén 30 ezer forint, azoknál, pedig akik nem rendelkeznek jogi személyiséggel, 20 ezer forint. Felszámolásnál ez 50 illetve 25 ezer forint.

A társaság megszűnésével viszont olyan is előfordulhat, hogy megmarad a vagyon. A korábbi szabályokkal ellentétben ha a szétosztásra kerülő összeg meghaladja az induló vagyont, akkor a különbözetre visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie azoknak, akik ezt megkapják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem