11 °C Budapest

Itt az idő felturbózni az önéletrajzokat!

Pénzcentrum
2008. október 27. 05:55

Válság idején nő csak igazán az MBA-k iránti érdeklődés! A már hazánkat is elérő pénzügyi válság először a hitelezési folyamatban mutatta ki foga fehérjét, különösen ami az alacsony kamatozású devizahitelekhez történő hozzájutást illeti. Márpedig ez nem csak a lakossági hiteleket, de a vállalatokét is érinti, ami a jövőben bizony gazdasági dekonjunktúrához, munkaerő-piaci túlkínálathoz, és ezen keresztül a bérek csökkenéséhez is vezethet. Lehet, hogy ekkora érdemes inkább a továbbtanulást beidőzíteni?

Nagy-Britanniában, Spanyolországban és még jó néhány országban a korábban prosperáló építőipar igen nehéz helyzetben van, az építészirodák jószerivel már csak a futó projektek befejezésével törődnek, újabbakba már nem igazán kezdnek, hiszen nincs is rájuk megrendelés. Ilyen helyzetben az egyetemek is csak azt tanácsolhatják az építészhallgatóknak, hogy addig húzzák tanulmányi éveiket, amíg tudják, munkát találniuk ugyanis vajmi kevés esélyük van.

Hazánkban ugyan még nem következtek be nagy létszámleépítések, de az idei év első nyolc hónapjában a költségvetési intézményekben közel 4,5%-kal csökkent a foglalkoztatottak létszáma, és a versenyszférában is csak 0,1 százalékkal bővült a foglalkoztatás - a KSH adatai szerint. Emellett a kormány legfrissebb makrogazdasági prognózisa alapján jövőre a GDP a korábbinál várt 3 százalék helyett mindössze 1,2 százalékkal nő majd.

Ilyen körülmények között érdemes lehet talán elgondolkodni azon, hogy kisebb időre otthagyjuk a munkaerőpiacot, és helyette inkább tovább képezzük magunkat, hiszen ilyenkor alacsonyabb a képzések alternatív költsége, vagyis kevesebb fizetésről mondunk le, mintha dübörgő gazdaság idején váltanánk, új kvalitásaink birtokában pedig később többet is kereshetünk majd.

Az Economist is hasonló összefüggést fedezett fel az amerikai egyetemek MBA képzéseire jelentkezettek száma, valamint a GDP növekedési ütem között, vagyis a kettő ellenkező irányban mozog, idén éppen ezért rekord számú jelentkezést fogadtak az intézmények.

Sokan talán azt hiszik, hogy az MBA, vagyis a Masters of Business Administration azok számára jelent megfelelő képzési formát, akik közgazdasági diplomával rendelkeznek, ez azonban téves feltételezés, ugyanis nem az alapdiploma típusától függ, hogy érdemes-e belevágni, hanem az, hogy milyen jellegű munkát végez az illető, aki lehet eredetileg akár jogász, mérnök vagy bölcsész is.

MBA diplomával általában gazdálkodási területen, vezetői pozícióban lehet elhelyezkedni, természetesen a megfelelő szakmai tapasztalat birtokában, és nem feltétlenül azonnal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek a képzések általában 1-3 évesek, és elméleti képzés helyett inkább vezetői képességek és készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, éppen ezért ajánlatosabb olyanok számára, akik már megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és átlátják egy vállalat különböző szegmenseinek munkáit és azok kapcsolódását. Nem véletlen, hogy a legtöbb MBA képzés esetén alapkövetelmény a néhány éves szakmai tapasztalat.

A tanulmányok végezhetők munka mellett, illetve önállóan, teljes időben, mindkettőnek megvannak azonban az előnyei és a hátrányai is. Előbbi esetén rendkívül megerőltető lehet egy átdolgozott hét után hétvégén még egész napos kurzusokon részt venni, vizsgákra készülni, esettanulmányokat megoldani, ugyanakkor sok vállalat anyagi támogatást nyújt a nem épp olcsó képzési díjakhoz, ami nyomós érv lehet a munkahely megtartása mellett.

Lássuk, itthon milyen MBA képzések közül válogathatunk!

Bár a világ legjobb MBA képzései a Wall Street Journal rangsora szerint zömében az Egyesült Államokban találhatók, az európaiak sem elhanyagolhatók sőt, mivel általában olcsóbbak, rövidebbek és változatosabbak is, mint amerikai megfelelőik, így egyre emelkedik ezek ázsiója is - mint ahogy erről egy tavasszal mi is beszámoltunk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?