10 °C Budapest

Itt az idő felturbózni az önéletrajzokat!

Pénzcentrum
2008. október 27. 05:55

Válság idején nő csak igazán az MBA-k iránti érdeklődés! A már hazánkat is elérő pénzügyi válság először a hitelezési folyamatban mutatta ki foga fehérjét, különösen ami az alacsony kamatozású devizahitelekhez történő hozzájutást illeti. Márpedig ez nem csak a lakossági hiteleket, de a vállalatokét is érinti, ami a jövőben bizony gazdasági dekonjunktúrához, munkaerő-piaci túlkínálathoz, és ezen keresztül a bérek csökkenéséhez is vezethet. Lehet, hogy ekkora érdemes inkább a továbbtanulást beidőzíteni?

Nagy-Britanniában, Spanyolországban és még jó néhány országban a korábban prosperáló építőipar igen nehéz helyzetben van, az építészirodák jószerivel már csak a futó projektek befejezésével törődnek, újabbakba már nem igazán kezdnek, hiszen nincs is rájuk megrendelés. Ilyen helyzetben az egyetemek is csak azt tanácsolhatják az építészhallgatóknak, hogy addig húzzák tanulmányi éveiket, amíg tudják, munkát találniuk ugyanis vajmi kevés esélyük van.

Hazánkban ugyan még nem következtek be nagy létszámleépítések, de az idei év első nyolc hónapjában a költségvetési intézményekben közel 4,5%-kal csökkent a foglalkoztatottak létszáma, és a versenyszférában is csak 0,1 százalékkal bővült a foglalkoztatás - a KSH adatai szerint. Emellett a kormány legfrissebb makrogazdasági prognózisa alapján jövőre a GDP a korábbinál várt 3 százalék helyett mindössze 1,2 százalékkal nő majd.

Ilyen körülmények között érdemes lehet talán elgondolkodni azon, hogy kisebb időre otthagyjuk a munkaerőpiacot, és helyette inkább tovább képezzük magunkat, hiszen ilyenkor alacsonyabb a képzések alternatív költsége, vagyis kevesebb fizetésről mondunk le, mintha dübörgő gazdaság idején váltanánk, új kvalitásaink birtokában pedig később többet is kereshetünk majd.

Az Economist is hasonló összefüggést fedezett fel az amerikai egyetemek MBA képzéseire jelentkezettek száma, valamint a GDP növekedési ütem között, vagyis a kettő ellenkező irányban mozog, idén éppen ezért rekord számú jelentkezést fogadtak az intézmények.

Sokan talán azt hiszik, hogy az MBA, vagyis a Masters of Business Administration azok számára jelent megfelelő képzési formát, akik közgazdasági diplomával rendelkeznek, ez azonban téves feltételezés, ugyanis nem az alapdiploma típusától függ, hogy érdemes-e belevágni, hanem az, hogy milyen jellegű munkát végez az illető, aki lehet eredetileg akár jogász, mérnök vagy bölcsész is.

MBA diplomával általában gazdálkodási területen, vezetői pozícióban lehet elhelyezkedni, természetesen a megfelelő szakmai tapasztalat birtokában, és nem feltétlenül azonnal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek a képzések általában 1-3 évesek, és elméleti képzés helyett inkább vezetői képességek és készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, éppen ezért ajánlatosabb olyanok számára, akik már megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és átlátják egy vállalat különböző szegmenseinek munkáit és azok kapcsolódását. Nem véletlen, hogy a legtöbb MBA képzés esetén alapkövetelmény a néhány éves szakmai tapasztalat.

A tanulmányok végezhetők munka mellett, illetve önállóan, teljes időben, mindkettőnek megvannak azonban az előnyei és a hátrányai is. Előbbi esetén rendkívül megerőltető lehet egy átdolgozott hét után hétvégén még egész napos kurzusokon részt venni, vizsgákra készülni, esettanulmányokat megoldani, ugyanakkor sok vállalat anyagi támogatást nyújt a nem épp olcsó képzési díjakhoz, ami nyomós érv lehet a munkahely megtartása mellett.

Lássuk, itthon milyen MBA képzések közül válogathatunk!

Bár a világ legjobb MBA képzései a Wall Street Journal rangsora szerint zömében az Egyesült Államokban találhatók, az európaiak sem elhanyagolhatók sőt, mivel általában olcsóbbak, rövidebbek és változatosabbak is, mint amerikai megfelelőik, így egyre emelkedik ezek ázsiója is - mint ahogy erről egy tavasszal mi is beszámoltunk.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem