33 °C Budapest

Katasztrofális az oktatás: csoda, ha nem kapunk munkát sem?

Pénzcentrum
2008. március 4. 05:55

A népesség fogy, az adóterhek nőnek... Az elmúlt években egyre emelkedik az illegális foglalkoztatásra irányuló ellenőrzések száma. Ezt a célt szolgálta többek között a tavaly év végén lefolytatott Csillagszóró hadművelet több hatóság együttműködésével és emiatt indulnak a fokozott ellenőrzések az OEP jelentései szerint a járuléktartozással rendelkezők után. A foglalkoztatás részben a már jó ideje tartó ellenőrzéseknek köszönhetően emelkedett 2006-ban, és 2007-ben is egyre kevesebben dolgoztak feketén a felmérések szerint, de úgy túűnik, ez még mindig nem elég...

A GKI Gazdaságkutató Zrt. idei Versenyképességi Évkönyve szerint a munkavállalási korú inaktívak magas aránya és egyre növekvő száma viszont továbbra is komoly terheket ró a gazdaságra, arról nem is beszélve, hogy az általuk be nem fizetett adó- és járulékösszegeket a költségvetés az adózók befizetéseiből tudja pótolni, ezzel nagyobb terhet róva azokra, akik rendszeresen fizetik a kötelezettségeiket.

A munkanélküliek közel fele ugyanis olyan munkanélküli, akik az inaktívak arányát növelik. Ennek köszönhetően a gazdaság versenyképességét kedvezően befolyásolná ha magasabb lenne a legális foglalkoztatás, mivel így többen fizetnék a közterheket, aminek következtében összességében csökkenthetőek lennének az adó- és járulékterhek.

Egyre kevesebben vagyunk...

Az illegális foglalkoztatás mellett azonban problémát jelent az elöregedő és egyre csökkenő számú népesség is, ugyanis ennek a folyamatnak köszönhetően is csökken azoknak a létszáma, akik eltartják az inaktív népességet. Ez viszont nem csak Magyarországon van így, várhatóan 2015-ig folyamatosan szűkülni fog a munkaerőbázis a közép- és kelet-európai országokban.

Az uniós tagállamok közül Írországban tapasztalható a legnagyobb növekedés a népesség számát tekintve, de több másik tagország is növekedésről számolhat be, bár nem akkora mértékben. Számos vizsgált ország viszont annak köszönheti a népesség számának növekedését, hogy nagyon jelentős mértékű a bevándorlás, mint Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban is. A népességcsökkenést Magyarországon is mérsékli a bevándorlás, ami mindaddig fenntartható, amíg a környező országok magyar lakosai vonzónak találják az országba való települést.

A népesség csökkenése Magyarországot várhatóan 2020 után fogja komolyabban érinteni. Ugyan Szlovákiában és Lengyelországban kisebb mértékben csökken a fiatalok száma, az elvándorlás jelentősen súlyosbítja ezt.

Munkaerőpiac

Itthon a rendszerváltás előtt a kapun belüli munkanélküliség volt a "divat", vagyis gyakorlatilag mindenkinek volt munkahelye, még ha munkája nem is. 1989 után viszont folyamatosan csökkenni kezdett a foglalkoztatottak létszáma, miután sorra kezdtek rájönni a vállalatok, hogy nem túl kifizetődő olyan embereket is alkalmazni, akiknek már nem jut munka.

A gazdaság teljesítőképességének emelkedésével ez nagyjából 2000-re stabilizálódott, a munkaórák száma beállt egy elfogadható szintre, a foglalkoztatottság újra nőni kezdett. A munkaképes korúak számának emelkedése annak is köszönhető, hogy 1998-ban emelkedett a nyugdíjkorhatár és az 55-59 évesek aktivitási rátája az 1997-es szintről mostanra közel 50 százalékra emelkedett, ami viszont még mindig alacsony nemzetközi összehasonlításban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közép- és kelet-európai országokban jóval magasabb az egy fő által ledolgozott órák száma, mint a fejlett országokban, ahol rövidebb a munkaidő, hosszabb a fizetett szabadság, jelentősebb a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya, és kevesebb a túlóra. Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban dolgoznak a legtöbb órát egy évben, legalább 20 százalékkal többet, mint Ausztriában. Magyarországon az uniós átlaghoz képest 30 százalékkal, Hollandiához képest, ahol átlagosan a legrövidebb a munkaidő, több mint 40 százalékkal dolgozunk több órát.


A tapasztalatok szerint azokban az országokban, ahol nem jelentős a részmunkaidős foglalkoztatás, a nők foglalkoztatása is alacsonyabb. A részmunkaidőben alkalmazottak aránya meglehetősen tág ha¬tárok között mozog az unióban. Szlovákiában és Magyarországon a legkevésbé elterjedt, és leginkább az Egyesült Királyságra és Hollandiára jellemző.

Hova tart az unió? Egyre többen csak részmunkaidőben tudnak dolgozni...

Siralmas a magyar képzés...

Oktatási rendszer

Nemzetközi összehasonlításban a magyar oktatási rendszer sok szempontból kedvezőtlen, ugyanis viszonylag alacsonyak az oktatási ráfordítások, és a pedagógusok egy része nem eléggé képzett és nem kellően motivált a GKI felmérése szerint. Ennek köszönhetően a diákok teljesítményét nézve Magyarország elég rosszul áll. Az oktatás színvonala nem fele meg a gazdaság jelenlegi és jövőbeni igényeinek. Nemzetközi összehasonlításban a magyar általános iskolások a szövegértés tekintetében a gyenge középmezőnybe sorolhatóak.

Az oktatási kiadásokat tekintve jelentősen lemarad az ország az egy diákra jutó kiadásokban a közép-európai országokhoz hasonlítva. A legnagyobb lemaradás Szlovéniához képest tapasztalható. Az oktatás alacsony színvonala közvetlen következménye az alacsony ráfordításoknak. Ha ezen nem változtat az ország, akkor minden valószínűség szerint le fog maradni a nemzetközi versenyben, aminek köszönhetően jelentősen romolhat az ország versenyképessége.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?