12 °C Budapest

Katasztrofális az oktatás: csoda, ha nem kapunk munkát sem?

Pénzcentrum
2008. március 4. 05:55

A népesség fogy, az adóterhek nőnek... Az elmúlt években egyre emelkedik az illegális foglalkoztatásra irányuló ellenőrzések száma. Ezt a célt szolgálta többek között a tavaly év végén lefolytatott Csillagszóró hadművelet több hatóság együttműködésével és emiatt indulnak a fokozott ellenőrzések az OEP jelentései szerint a járuléktartozással rendelkezők után. A foglalkoztatás részben a már jó ideje tartó ellenőrzéseknek köszönhetően emelkedett 2006-ban, és 2007-ben is egyre kevesebben dolgoztak feketén a felmérések szerint, de úgy túűnik, ez még mindig nem elég...

A GKI Gazdaságkutató Zrt. idei Versenyképességi Évkönyve szerint a munkavállalási korú inaktívak magas aránya és egyre növekvő száma viszont továbbra is komoly terheket ró a gazdaságra, arról nem is beszélve, hogy az általuk be nem fizetett adó- és járulékösszegeket a költségvetés az adózók befizetéseiből tudja pótolni, ezzel nagyobb terhet róva azokra, akik rendszeresen fizetik a kötelezettségeiket.

A munkanélküliek közel fele ugyanis olyan munkanélküli, akik az inaktívak arányát növelik. Ennek köszönhetően a gazdaság versenyképességét kedvezően befolyásolná ha magasabb lenne a legális foglalkoztatás, mivel így többen fizetnék a közterheket, aminek következtében összességében csökkenthetőek lennének az adó- és járulékterhek.

Egyre kevesebben vagyunk...

Az illegális foglalkoztatás mellett azonban problémát jelent az elöregedő és egyre csökkenő számú népesség is, ugyanis ennek a folyamatnak köszönhetően is csökken azoknak a létszáma, akik eltartják az inaktív népességet. Ez viszont nem csak Magyarországon van így, várhatóan 2015-ig folyamatosan szűkülni fog a munkaerőbázis a közép- és kelet-európai országokban.

Az uniós tagállamok közül Írországban tapasztalható a legnagyobb növekedés a népesség számát tekintve, de több másik tagország is növekedésről számolhat be, bár nem akkora mértékben. Számos vizsgált ország viszont annak köszönheti a népesség számának növekedését, hogy nagyon jelentős mértékű a bevándorlás, mint Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban is. A népességcsökkenést Magyarországon is mérsékli a bevándorlás, ami mindaddig fenntartható, amíg a környező országok magyar lakosai vonzónak találják az országba való települést.

A népesség csökkenése Magyarországot várhatóan 2020 után fogja komolyabban érinteni. Ugyan Szlovákiában és Lengyelországban kisebb mértékben csökken a fiatalok száma, az elvándorlás jelentősen súlyosbítja ezt.

Munkaerőpiac

Itthon a rendszerváltás előtt a kapun belüli munkanélküliség volt a "divat", vagyis gyakorlatilag mindenkinek volt munkahelye, még ha munkája nem is. 1989 után viszont folyamatosan csökkenni kezdett a foglalkoztatottak létszáma, miután sorra kezdtek rájönni a vállalatok, hogy nem túl kifizetődő olyan embereket is alkalmazni, akiknek már nem jut munka.

A gazdaság teljesítőképességének emelkedésével ez nagyjából 2000-re stabilizálódott, a munkaórák száma beállt egy elfogadható szintre, a foglalkoztatottság újra nőni kezdett. A munkaképes korúak számának emelkedése annak is köszönhető, hogy 1998-ban emelkedett a nyugdíjkorhatár és az 55-59 évesek aktivitási rátája az 1997-es szintről mostanra közel 50 százalékra emelkedett, ami viszont még mindig alacsony nemzetközi összehasonlításban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közép- és kelet-európai országokban jóval magasabb az egy fő által ledolgozott órák száma, mint a fejlett országokban, ahol rövidebb a munkaidő, hosszabb a fizetett szabadság, jelentősebb a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya, és kevesebb a túlóra. Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban dolgoznak a legtöbb órát egy évben, legalább 20 százalékkal többet, mint Ausztriában. Magyarországon az uniós átlaghoz képest 30 százalékkal, Hollandiához képest, ahol átlagosan a legrövidebb a munkaidő, több mint 40 százalékkal dolgozunk több órát.


A tapasztalatok szerint azokban az országokban, ahol nem jelentős a részmunkaidős foglalkoztatás, a nők foglalkoztatása is alacsonyabb. A részmunkaidőben alkalmazottak aránya meglehetősen tág ha¬tárok között mozog az unióban. Szlovákiában és Magyarországon a legkevésbé elterjedt, és leginkább az Egyesült Királyságra és Hollandiára jellemző.

Hova tart az unió? Egyre többen csak részmunkaidőben tudnak dolgozni...

Siralmas a magyar képzés...

Oktatási rendszer

Nemzetközi összehasonlításban a magyar oktatási rendszer sok szempontból kedvezőtlen, ugyanis viszonylag alacsonyak az oktatási ráfordítások, és a pedagógusok egy része nem eléggé képzett és nem kellően motivált a GKI felmérése szerint. Ennek köszönhetően a diákok teljesítményét nézve Magyarország elég rosszul áll. Az oktatás színvonala nem fele meg a gazdaság jelenlegi és jövőbeni igényeinek. Nemzetközi összehasonlításban a magyar általános iskolások a szövegértés tekintetében a gyenge középmezőnybe sorolhatóak.

Az oktatási kiadásokat tekintve jelentősen lemarad az ország az egy diákra jutó kiadásokban a közép-európai országokhoz hasonlítva. A legnagyobb lemaradás Szlovéniához képest tapasztalható. Az oktatás alacsony színvonala közvetlen következménye az alacsony ráfordításoknak. Ha ezen nem változtat az ország, akkor minden valószínűség szerint le fog maradni a nemzetközi versenyben, aminek köszönhetően jelentősen romolhat az ország versenyképessége.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm