Puha vakáció: dolgozhatsz a tengerpartról

Pénzcentrum
2006. július 25. 10:30

Egy jövőbe tekintő tanulmány szerint a vállalatok egyre több "puha" és egyre kevesebb "kemény" szabadságot adnak majd dolgozóiknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy jövőbe tekintő tanulmány szerint a vállalatok egyre több "puha" és egyre kevesebb "kemény" szabadságot adnak majd dolgozóiknak - írja a Népszabadság.

A tanulmány szerint tíz év múlva egészen másként fest majd a brit társadalom, mint most. Elöregszik a lakosság, több lesz a nő, mint a férfi, gyakorlatilag megszűnik a hagyományos család, növekszik a gyermekeiket egyedül nevelő férfiak és nők száma, kevesebben házasodnak össze, de még így is több lesz a válás, kevesebb gyerek jön világra, ráadásul a nők későre halasztják a szülést. Mindezek a demográfiai változások lényegesen befolyásolják a munkavégzést.

A munkán kívüli élet egyre kevésbé lesz kiszámítható, a szabadidő túlzsúfolttá válik. A "szingli" háztartások csekélyebb jövedelme és a háztartási adósságok növekedése együttesen még intenzívebbé teszi a munkát, és nyomást gyakorol a dolgozókra. Szakértők szerint mindez a munka és a családi élet merev struktúrájának felbomlásához vezet 2016-ra.

Ennek megfelelően, valamint az informatika fejlődésének - a laptop, az e-mail és a világháló általánossá válásának - köszönhetően elmosódnak a határok a munka és a vakáció között. Kulcsfontosságú szerepet kap a nemzetközi közlekedés. A külföldi ingatlannal rendelkező britek egyre inkább azt tekintik fő lakhelyüknek, és rendszeresen ki-bejárnak majd a szigetországba. Fokozatosan kialakul egy alacsony költségű "ingázási övezet", amely egészen Barcelonáig, Marrakechig, Dubrovnikig vagy akár Tallinnig tart. A repülőtereken gyors "fast-track" útlevélkezelést vezetnek be az ingázóknak.

Gyakorlatilag elavul a hagyományos húsz munkanapos éves szabadság: a munkahelyek "kemény" és "puha" vakációt biztosítanak dolgozóiknak. Az előbbi alatt elfelejthetik munkaadójukat és nincs szükség kommunikációra, míg a puha szabadság idején elvárják tőlük, hogy a maguk által választott helyen meghatározott mennyiségű munkát végezzenek.

Az agglomeráció nemzetközi kiszélesedésének további oka, hogy a szigetország városai egyre zsúfoltabbak és lassan megfizethetetlenek, a körülöttük lévő hagyományos településgyűrű pedig "megtelt". A Future Forum részvevőinek számítása szerint 2016-ra másfél millióan lesznek azok a britek, akik a szigetországban dolgoznak, de külföldön élnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?