Szeretnél otthonról dolgozni? - Valóra válhat az álmod!

Pénzcentrum
2006. április 6. 07:00

Világszerte rengetegen szeretnék otthon végezni munkájukat, ám míg ez tőlünk nyugatabbra bevett szokás, addig hazánkban távmunka címén csak tömeges álomról beszélhettünk eddig. Vannak persze arra utaló jelek, hogy a nem tipikus munkavégzési formák intenzív elterjedési szakasz előtt állnak, egyes kutatások azonban ennek ellenkezőjére utalnak. Nézzük hogy áll hazánk a távmunka tekintetében és mire számíthatunk az elkövetkező években!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Magyarországon jelenleg a foglalkoztatottak 2-4%-a dolgozik távmunkában, míg az EU-ban ez az arány 13-15%-ra tehető, az USA-ben pedig már 30% körül van.
A számok azt mutatják, hogy bőven lenne tere a növekedésnek, ennek ellenére a Szonda Ipsos tavalyi kutatása szerint a vállalatok többsége az elkövetkező években sem tervezi a távmunka bevezetését. A költséghatékony módszer elterjedésének egyik hátráltatója, hogy az alkalmazottak ellenőrzését megnehezíti, a munkáltatók pedig attól tartanak, hogy az ebből adódó többletköltségek elviszik a "hasznot". (A PriceWaterhouse Coopers adatai szerint ez téves következtetés, mivel a távmunkahely kialakítása 2 év alatt megtérülő beruházásnak tekinthető.)
Az MSZP foglalkoztatáspolitikai szakértője, Simon Gábor azonban a fentinél jóval optimistábbnak mutatkozott a Magyar Hírlapnak adott interjújában, melyben kiemelte, véleménye szerint a távmunka elterjedése intenzív szakasz előtt áll. Ennek hátterét főként az adja, hogy a jelenlegi ciklusban megteremtették a feltételeket, így a távmunkahelyek számának és minőségének emelkedését nem gátolja semmi. A szakértő a következő ciklusra az EU-átlag megközelítését prognosztizálja.
A távmunkaprogram 1998-ban indult, akkor azonban még nem álltak megfelelő szinten rendelkezésre az informatikai eszközök, sem a vállalkozói, sem a lakossági oldalon. A program kezdetén néhány hónap leforgása alatt több tízezer munkavállaló jelentkezett, ez az óriási igény azonban az akkori feltételek mellett nem teljesülhetett.
2002-ben, a program újrakezdésénél már célzottan a munkaadói oldal felől közelítettek, a munkáltatókat ugyanis könnyebb érdekeltté tenni a támogatásokkal. A rendszerben fontos szerepet játszanak az évente meghirdetett pályázatok, melyek nyertese jelentős állami támogatást kapnak a távmunkahelyek létrehozásához.
A foglalkoztatói oldal sikeres ösztönzése esetén az elterjedés szinte garantált, hiszen az MTA Szociológiai Kutató Intézetében készült felmérés szerint a megkérdezettek több mint 90%-a szeretne távmunkát végezni.
A sikeres bevezetéshez persze elengedhetetlenül fontos a megfelelő kommunikáció, jelenleg ugyanis sok munkavállaló úgy érzi, az otthoni munkavégzés által beszűkülnek karrier lehetőségei, sőt sokan egyenesen az elbocsátáshoz vezető lépések egyikének tartják a "hazaküldést".
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG