6 °C Budapest

Szeretnél otthonról dolgozni? - Valóra válhat az álmod!

Pénzcentrum
2006. április 6. 07:00

Világszerte rengetegen szeretnék otthon végezni munkájukat, ám míg ez tőlünk nyugatabbra bevett szokás, addig hazánkban távmunka címén csak tömeges álomról beszélhettünk eddig. Vannak persze arra utaló jelek, hogy a nem tipikus munkavégzési formák intenzív elterjedési szakasz előtt állnak, egyes kutatások azonban ennek ellenkezőjére utalnak. Nézzük hogy áll hazánk a távmunka tekintetében és mire számíthatunk az elkövetkező években!

Magyarországon jelenleg a foglalkoztatottak 2-4%-a dolgozik távmunkában, míg az EU-ban ez az arány 13-15%-ra tehető, az USA-ben pedig már 30% körül van.
A számok azt mutatják, hogy bőven lenne tere a növekedésnek, ennek ellenére a Szonda Ipsos tavalyi kutatása szerint a vállalatok többsége az elkövetkező években sem tervezi a távmunka bevezetését. A költséghatékony módszer elterjedésének egyik hátráltatója, hogy az alkalmazottak ellenőrzését megnehezíti, a munkáltatók pedig attól tartanak, hogy az ebből adódó többletköltségek elviszik a "hasznot". (A PriceWaterhouse Coopers adatai szerint ez téves következtetés, mivel a távmunkahely kialakítása 2 év alatt megtérülő beruházásnak tekinthető.)
Az MSZP foglalkoztatáspolitikai szakértője, Simon Gábor azonban a fentinél jóval optimistábbnak mutatkozott a Magyar Hírlapnak adott interjújában, melyben kiemelte, véleménye szerint a távmunka elterjedése intenzív szakasz előtt áll. Ennek hátterét főként az adja, hogy a jelenlegi ciklusban megteremtették a feltételeket, így a távmunkahelyek számának és minőségének emelkedését nem gátolja semmi. A szakértő a következő ciklusra az EU-átlag megközelítését prognosztizálja.
A távmunkaprogram 1998-ban indult, akkor azonban még nem álltak megfelelő szinten rendelkezésre az informatikai eszközök, sem a vállalkozói, sem a lakossági oldalon. A program kezdetén néhány hónap leforgása alatt több tízezer munkavállaló jelentkezett, ez az óriási igény azonban az akkori feltételek mellett nem teljesülhetett.
2002-ben, a program újrakezdésénél már célzottan a munkaadói oldal felől közelítettek, a munkáltatókat ugyanis könnyebb érdekeltté tenni a támogatásokkal. A rendszerben fontos szerepet játszanak az évente meghirdetett pályázatok, melyek nyertese jelentős állami támogatást kapnak a távmunkahelyek létrehozásához.
A foglalkoztatói oldal sikeres ösztönzése esetén az elterjedés szinte garantált, hiszen az MTA Szociológiai Kutató Intézetében készült felmérés szerint a megkérdezettek több mint 90%-a szeretne távmunkát végezni.
A sikeres bevezetéshez persze elengedhetetlenül fontos a megfelelő kommunikáció, jelenleg ugyanis sok munkavállaló úgy érzi, az otthoni munkavégzés által beszűkülnek karrier lehetőségei, sőt sokan egyenesen az elbocsátáshoz vezető lépések egyikének tartják a "hazaküldést".
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm