Kockázatosabb inflációs pálya, változatlan alapkamat

Pénzcentrum
2006. február 27. 14:00

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve immár ötödik egymást követő ülésén is változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét. A döntés teljes mértékben megfelelt a piaci várakozásoknak. A Monetáris Tanács az inflációs pályát a korábbiaknál kockázatosabbnak értékeli. A testület úgy látja, hogy a jelenlegi helyzetben a magyar gazdaság számára kulcskérdés a fiskális konszolidáció.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Monetáris Tanács véleménye a hazai makrogazdasági folyamatokról nem változott számottevően a legutóbbi kamat-meghatározó ülés óta. A Tanács a legfrissebb adatok alapján középtávon továbbra is alacsony inflációt segítő környezetet és kedvező konjunktúrát vár.A fogyasztói infláció 2007 végére adott előrejelzése összhangban van a jegybank középtávú 3%-os inflációs céljával, ugyanakkor a novemberi előrejelzéshez képest mind a lefelé, mind a felfelé mutató kockázatok növekedtek.

2006 januárjában a fogyasztói árak növekedésének üteme 2.7%-ra, több évtizede nem látott szintre csökkent, döntően az áfa-csökkentés következtében. Az iparcikkek árcsökkenése a vártnál kisebb volt, ami arra utalhat, hogy az áfacsökkenés lassabban vagy csak részben érvényesül a fogyasztói termékárakban. A piaci szolgáltatások körében tapasztalt infláció-csökkenés ugyanakkor a várakozásokat meghaladta, ami azt jelezheti, hogy a gazdasági szereplők inflációs várakozása igazodik az alacsony inflációs környezethez .

A munkapiaci folyamatok 2005-ben a korábbi éveknél jóval kiegyensúlyozottabbak voltak. Az inflációs várakozások árstabilitáshoz való alkalmazkodásával párhuzamosan a bérinfláció az év folyamán tovább csökkent, miközben a növekvő munkakínálat mellett a munkakereslet enyhe emelkedése sem okozott érzékelhető bérinflációs nyomást. A Tanács középtávon sem számít a munkapiac irányából számottevő inflációs nyomásra, de kitüntetett figyelemmel fogja kísérni a 2006-os minimálbér-emelésből adódó felfelé mutató kockázatokat.

A kedvező inflációs és konjunkturális kilátások mellett továbbra is aggodalomra ad okot a magyar gazdaság egyensúlyi pályáját övező bizonytalanság. A különösen kedvező globális kockázatvállalási hajlandóság ugyan egyelőre ellensúlyozza a jelentős hazai egyensúlyi kockázatokat, de a monetáris politika mozgásterét hosszabb távon korlátozhatja, ha a nemzetközi befektetők magasabb kockázati prémiumot várnak el a forintbefektetésektől. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy a jelenlegi helyzetben a magyar gazdaság számára kulcskérdés a fiskális konszolidáció. A fiskális fegyelem megszilárdítása érdekében hiteles kiigazítási lépéseket kell tenni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.09 01:08
Az INTUÍCIÓ TÖRVÉNYE a mindent átható vezetői szemlélet nehezen megfogható képességéről szól. A zse...
perfekt  |  2021.12.08 13:24
A cikksorozat előző részében említettük, hogy az egyéb gazdasági műveletek, események bizonylatainak...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39