22 °C Budapest

Európai Bizottság: felkészületlenek vagyunk az euróbevezetésre

Pénzcentrum
2005. november 7. 09:07

Cseh- és Lengyelország mellett Magyarország számít a leginkább felkészületlennek az euró-bevezetésére az Európai Bizottság (EB) pénteken kiadott, a 10 új EU-tagország haladási folyamatát górcső alá vevő jelentése alapján. Mi a pénzcseréhez szükséges tucatnyi kérdéskörből még csupán egyet rögzítettünk: a forint és az euró mindössze egyetlen hónapig lesz párhuzamosan forgalomban. Jelenleg felülvizsgálat alatt áll a 2010-es magyar euróbevezetési céldátum. A testület - amely idén átfogóan nem vizsgálta az adott országok konvergencia-folyamatát, államháztartási hiánykonszolidációját - sürgeti a régió kormányait, hogy tegyenek többet a közös pénzzel kapcsolatos lakossági felvilágosítás területén. Az Eurobarometer szintén pénteken nyilvánosságra hozott éves jelentése arra mutat rá, hogy komoly feladatok várnak még a politikusokra a lakossági felvilágosítás terén (pl. átváltás során az áremelésektől való félelem). 2005.11.04 14:57 1000 magyar őszintén bevallotta

Nagyfokú realitásérzékről tesz tanúbizonyságot az EB, mivel megítélése szerint a 10 ország csak nehezen tudja tartani az általa kitűzött csatlakozási dátumot, illetve nehezen tud megfelelni az ahhoz szükséges maastrichti kritériumoknak - kommentálta a jelentést Veres János pénzügyminiszter.

A 2007-ben csatlakozni kívánó Észtország, Szlovénia és Litvánia is megkezdte a felkészülést a közös pénz bevezetésére (ennek felgyorsítása lenne szükséges az EB szerint), és a "csak" 2009-es váltást tervező Szlovákia már most igen előrehaladottnak mondható a folyamatban. Míg a szlovákok a 12 nevesített előkészületi kérdéskörben nyolcban már kidolgozták stratégiájukat és a fennmaradó négy megalapozása is folyamatban van, addig Magyarország csupán a forint és az euró egy hónapig tartó párhuzamos létezéséről döntött. A még kidolgozásra váró kérdéskörök között olyan, a lakosság számára is kiemelt fontosságúak találhatók, mint pl. a kerekítési szabályok, az árak kettős feltüntetése, a kommunikációs stratégia, az ATM-ek feltöltése.

2005.11.04 10:59
Vannak, akik már tényként kezelik az euró-bevezetés céldátumát

Hazánk mellett Csehország szintén 2010-es bevezetésről beszél, míg a lengyeleknél nincs hivatalos céldátum (bár ők is jellemzően az évtized végi bevezetést hangoztatták), de amint már megírtuk, Kazimierz Marcinkiewitz miniszterelnök-jelölt szerint erre az elkövetkezendő négy éves periódusban nem is lehet számítani. A piaci elemzők mindhárom ország esetében erős kételyeiket fogalmazzák meg a 2010-es dátum tarthatósága kapcsán, így bizonyos értelemben elfogadható, hogy miért állunk még rosszul a konkrét átállási tervek "szövögetésével".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bizottsági jelentés kiemeli, hogy Észtország, Litvánia és Szlovénia már elkészítette az euróérméik nemzeti oldalának tervét, Szlovákia pedig már arra is kidolgozott stratégiával rendelkezik, hogy az átállás előtt hogyan látják majd el készpénzzel a hitelintézeteket és a kereskedelmi egységeket. A testület ugyanakkor figyelmeztet: az eddigieknél nagyobb figyelmet kell fordítani az adminisztráció, a pénzügyek, számvitel, az informatika terén a felkészülésre, ez ugyanis olykor időigényes és költségesebb, mint az egyéb stratégiák kidolgozása, illetve majdani megvalósítása.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?