-2 °C Budapest

Európai Bizottság: felkészületlenek vagyunk az euróbevezetésre

Pénzcentrum
2005. november 7. 09:07

Cseh- és Lengyelország mellett Magyarország számít a leginkább felkészületlennek az euró-bevezetésére az Európai Bizottság (EB) pénteken kiadott, a 10 új EU-tagország haladási folyamatát górcső alá vevő jelentése alapján. Mi a pénzcseréhez szükséges tucatnyi kérdéskörből még csupán egyet rögzítettünk: a forint és az euró mindössze egyetlen hónapig lesz párhuzamosan forgalomban. Jelenleg felülvizsgálat alatt áll a 2010-es magyar euróbevezetési céldátum. A testület - amely idén átfogóan nem vizsgálta az adott országok konvergencia-folyamatát, államháztartási hiánykonszolidációját - sürgeti a régió kormányait, hogy tegyenek többet a közös pénzzel kapcsolatos lakossági felvilágosítás területén. Az Eurobarometer szintén pénteken nyilvánosságra hozott éves jelentése arra mutat rá, hogy komoly feladatok várnak még a politikusokra a lakossági felvilágosítás terén (pl. átváltás során az áremelésektől való félelem). 2005.11.04 14:57 1000 magyar őszintén bevallotta

Nagyfokú realitásérzékről tesz tanúbizonyságot az EB, mivel megítélése szerint a 10 ország csak nehezen tudja tartani az általa kitűzött csatlakozási dátumot, illetve nehezen tud megfelelni az ahhoz szükséges maastrichti kritériumoknak - kommentálta a jelentést Veres János pénzügyminiszter.

A 2007-ben csatlakozni kívánó Észtország, Szlovénia és Litvánia is megkezdte a felkészülést a közös pénz bevezetésére (ennek felgyorsítása lenne szükséges az EB szerint), és a "csak" 2009-es váltást tervező Szlovákia már most igen előrehaladottnak mondható a folyamatban. Míg a szlovákok a 12 nevesített előkészületi kérdéskörben nyolcban már kidolgozták stratégiájukat és a fennmaradó négy megalapozása is folyamatban van, addig Magyarország csupán a forint és az euró egy hónapig tartó párhuzamos létezéséről döntött. A még kidolgozásra váró kérdéskörök között olyan, a lakosság számára is kiemelt fontosságúak találhatók, mint pl. a kerekítési szabályok, az árak kettős feltüntetése, a kommunikációs stratégia, az ATM-ek feltöltése.

2005.11.04 10:59
Vannak, akik már tényként kezelik az euró-bevezetés céldátumát

Hazánk mellett Csehország szintén 2010-es bevezetésről beszél, míg a lengyeleknél nincs hivatalos céldátum (bár ők is jellemzően az évtized végi bevezetést hangoztatták), de amint már megírtuk, Kazimierz Marcinkiewitz miniszterelnök-jelölt szerint erre az elkövetkezendő négy éves periódusban nem is lehet számítani. A piaci elemzők mindhárom ország esetében erős kételyeiket fogalmazzák meg a 2010-es dátum tarthatósága kapcsán, így bizonyos értelemben elfogadható, hogy miért állunk még rosszul a konkrét átállási tervek "szövögetésével".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bizottsági jelentés kiemeli, hogy Észtország, Litvánia és Szlovénia már elkészítette az euróérméik nemzeti oldalának tervét, Szlovákia pedig már arra is kidolgozott stratégiával rendelkezik, hogy az átállás előtt hogyan látják majd el készpénzzel a hitelintézeteket és a kereskedelmi egységeket. A testület ugyanakkor figyelmeztet: az eddigieknél nagyobb figyelmet kell fordítani az adminisztráció, a pénzügyek, számvitel, az informatika terén a felkészülésre, ez ugyanis olykor időigényes és költségesebb, mint az egyéb stratégiák kidolgozása, illetve majdani megvalósítása.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm