Európai Bizottság: felkészületlenek vagyunk az euróbevezetésre

Pénzcentrum
2005. november 7. 09:07

Cseh- és Lengyelország mellett Magyarország számít a leginkább felkészületlennek az euró-bevezetésére az Európai Bizottság (EB) pénteken kiadott, a 10 új EU-tagország haladási folyamatát górcső alá vevő jelentése alapján. Mi a pénzcseréhez szükséges tucatnyi kérdéskörből még csupán egyet rögzítettünk: a forint és az euró mindössze egyetlen hónapig lesz párhuzamosan forgalomban. Jelenleg felülvizsgálat alatt áll a 2010-es magyar euróbevezetési céldátum. A testület - amely idén átfogóan nem vizsgálta az adott országok konvergencia-folyamatát, államháztartási hiánykonszolidációját - sürgeti a régió kormányait, hogy tegyenek többet a közös pénzzel kapcsolatos lakossági felvilágosítás területén. Az Eurobarometer szintén pénteken nyilvánosságra hozott éves jelentése arra mutat rá, hogy komoly feladatok várnak még a politikusokra a lakossági felvilágosítás terén (pl. átváltás során az áremelésektől való félelem). 2005.11.04 14:57 1000 magyar őszintén bevallotta

Nagyfokú realitásérzékről tesz tanúbizonyságot az EB, mivel megítélése szerint a 10 ország csak nehezen tudja tartani az általa kitűzött csatlakozási dátumot, illetve nehezen tud megfelelni az ahhoz szükséges maastrichti kritériumoknak - kommentálta a jelentést Veres János pénzügyminiszter.

A 2007-ben csatlakozni kívánó Észtország, Szlovénia és Litvánia is megkezdte a felkészülést a közös pénz bevezetésére (ennek felgyorsítása lenne szükséges az EB szerint), és a "csak" 2009-es váltást tervező Szlovákia már most igen előrehaladottnak mondható a folyamatban. Míg a szlovákok a 12 nevesített előkészületi kérdéskörben nyolcban már kidolgozták stratégiájukat és a fennmaradó négy megalapozása is folyamatban van, addig Magyarország csupán a forint és az euró egy hónapig tartó párhuzamos létezéséről döntött. A még kidolgozásra váró kérdéskörök között olyan, a lakosság számára is kiemelt fontosságúak találhatók, mint pl. a kerekítési szabályok, az árak kettős feltüntetése, a kommunikációs stratégia, az ATM-ek feltöltése.

2005.11.04 10:59
Vannak, akik már tényként kezelik az euró-bevezetés céldátumát

Hazánk mellett Csehország szintén 2010-es bevezetésről beszél, míg a lengyeleknél nincs hivatalos céldátum (bár ők is jellemzően az évtized végi bevezetést hangoztatták), de amint már megírtuk, Kazimierz Marcinkiewitz miniszterelnök-jelölt szerint erre az elkövetkezendő négy éves periódusban nem is lehet számítani. A piaci elemzők mindhárom ország esetében erős kételyeiket fogalmazzák meg a 2010-es dátum tarthatósága kapcsán, így bizonyos értelemben elfogadható, hogy miért állunk még rosszul a konkrét átállási tervek "szövögetésével".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bizottsági jelentés kiemeli, hogy Észtország, Litvánia és Szlovénia már elkészítette az euróérméik nemzeti oldalának tervét, Szlovákia pedig már arra is kidolgozott stratégiával rendelkezik, hogy az átállás előtt hogyan látják majd el készpénzzel a hitelintézeteket és a kereskedelmi egységeket. A testület ugyanakkor figyelmeztet: az eddigieknél nagyobb figyelmet kell fordítani az adminisztráció, a pénzügyek, számvitel, az informatika terén a felkészülésre, ez ugyanis olykor időigényes és költségesebb, mint az egyéb stratégiák kidolgozása, illetve majdani megvalósítása.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?