-1 °C Budapest

Kiderül az igazság: melyik nyugdíjpénztár hozama volt a legmagasabb?

Pénzcentrum
2005. október 26. 10:20

Tekintettel arra, hogy a pénztártagok által fizetett díjak a pénztárválasztásnál, illetve a pénztárak közötti esetleges átlépési döntésnél kiemelt jelentőséggel bírnak, a Felügyelet elemzési jelleggel áttekintette az egyes önkéntes nyugdíjpénztárak díjstruktúráját. A PSZÁF számítást készített mind a (vizsgálat időpontjában aktív) 75 önkéntes nyugdíjpénztár díjterhelését illetően. Természetesen a mellékelt számítás egyfajta megközelítése a problémának, azonban arra mindenképpen alkalmas, hogy bemutassa a múltbeli és a jelenlegi díjterhelés mértékét, illetve alakulásának tendenciáját. A számítás eredményeként az elmúlt öt év pénztárankénti díjterhelését mutatta be a felügyelet, külön kiszámítva a vagyonnal súlyozott átlagos díjterhelést is. A pénztártagok számára a nyugdíjpénztári megtakarításukat terhelő díjak és költségek csak meglehetősen bonyolultan ítélhetők meg. Ilyen díjként egyrészt a befizetett tagdíjak működési és likviditási tartalékra jutó hányada, másrészt a teljes megtakarításukra vetített befektetési díj (elsősorban vagyonkezelési díj) tekinthető. Ez a megközelítés a pénztártagok oldaláról méri fel a díjakat. A pénztártagok számára a különböző pénztárak díjterhelése (működési és likviditási célú befizetések, továbbá a befektetési díjak) nem csupán a díjak különböző vetítési alapja miatt (befizetés-arányos, illetve vagyonarányos) ítélhető meg nehezen, de az időtényező figyelembevétele is problémát okoz. A megtakarítások kezdeti éveiben ugyanis a működési és likviditási célú tagdíjlevonás tetemes hányadot tesz ki a díjterhelésből, míg a befektetési díjak aránya csekélyebb. Később a befektetési díjak fokozatosan kiszorítják a díjterhelésből a működési és likviditási célú tagdíjbevételeket, így hosszú távon már előbbiek a meghatározóak. Összességében elmondható, hogy az elmúlt öt évben a szektorszintű díjterhelés fokozatosan és folyamatosan csökkent, 2004-ben vagyonnal súlyozottan 1,35 % volt (önkéntes nyugdíjpénztárak esetében). 2004-re a szektorszintű súlyozatlan átlagos díjterhelés 1,15 %-ra mérséklődőtt, ami természetesen - a komoly piaci koncentráció miatt - nem reprezentálja tökéletesen a szektor egészének tényleges költségeit, azonban a konstrukció díjának szintjét jól mutatja. * Számtani átlaggal számítva. ** Súlyozás az év végi pénztárankénti vagyonadatokkal. Jól megfigyelhető tendencia a vizsgált időszakban a működési díjterhelés rész csökkenése, és az hogy 2004-re a befektetési és működési díjak hatása kiegyenlítődött. Klikk a képre! * Súlyozás az év végi pénztárankénti vagyonadatokkal történt. A fenti adatokat jól reprezentálja az alábbi grafikon is, amelyen tisztán megfigyelhető, hogy a működési költségek vagyonarányos csökkenése a díjterhelés mérséklődésének elsődleges oka.

A PSZÁF jelentése kiemeli:

"A 75 aktív önkéntes nyugdíjpénztár éves beszámolóiból (illetve 2004-ben negyedéves jelentéseiből) nyertük a működési és likviditási célú tagdíjbevételeket, a kifizetett vagyonkezelési díjat, míg a befektetési portfolió értékeit a negyedéves, illetve napi portfoliójelentésekből.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a díjterhelés mértékének megítélésekor figyelembe kell venni az alábbiakat:

��A díjterhelés alakulását befolyásolja a pénztárak alapítási időpontja. Az alapítás első éveiben ugyanis természetszerűleg nagyobb a díjterhelés, mivel az új tagdíjak aránya a vagyon mértékéhez képest jelentős (és így a működési/likviditási célú tagdíjlevonás vagyonarányosan nagyobb díjterhelést eredményez).
��A díjterhelés alakulását befolyásolja a pénztárak felfutása, növekedése. Dinamikus növekedés esetén az új tagdíjak aránya szintén jelentős, így a működési/likviditási célú tagdíjlevonás mértéke nagyobb.
��Az esetleges fúziók hatása is befolyásolhatja a pénztári díjterhelés mértékét, mivel különböző életpályán lévő pénztárak - különböző díjterheléssel - fúzionálnak.
��A banki/biztosítói/munkáltatói csoportok esetenként direkt v. indirekt módon finanszírozták a pénztár indításával kapcsolatos költségeket, amit a későbbi díjstruktúrájuk kialakítása során figyelembe vettek.
��A díjterhelést befolyásolják a munkáltatói háttér által esetenként átvállalt működési költségek is, mivel ezáltal kedvezőbb díjterhelés érhető el.
��A díjterhelés esetenkénti hullámzását a fentieken túl okozhatja a tagdíjmegoszlási arányszámok változása, illetve az adott évben kifizetett jelentős összegű vagyonkezelési sikerdíj is (ez különösen 2004-ben volt jellemző).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Éves bontásban pénztáranként kiszámítottuk, hogy a pénztárak által érvényesített díjterhelés milyen arányban volt a pénztári portfolió piaci értékével.

A táblázatban szereplő %-os értékek azt reprezentálják, hogy a tagok átlagosan a megtakarításuk hány %-át fizették ki működési, likviditási célra, illetve vagyonkezelési díjként (évente). A táblázatban kimutatott díjterhelési mutatók a tagok egyéni számláit átlagosan terhelő díjakat reprezentálják, így az adott tag esetében a díjterhelés mértéke ezektől eltérhet."

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm