14 °C Budapest

Kiderül az igazság: melyik nyugdíjpénztár hozama volt a legmagasabb?

Pénzcentrum
2005. október 26. 10:20

Tekintettel arra, hogy a pénztártagok által fizetett díjak a pénztárválasztásnál, illetve a pénztárak közötti esetleges átlépési döntésnél kiemelt jelentőséggel bírnak, a Felügyelet elemzési jelleggel áttekintette az egyes önkéntes nyugdíjpénztárak díjstruktúráját. A PSZÁF számítást készített mind a (vizsgálat időpontjában aktív) 75 önkéntes nyugdíjpénztár díjterhelését illetően. Természetesen a mellékelt számítás egyfajta megközelítése a problémának, azonban arra mindenképpen alkalmas, hogy bemutassa a múltbeli és a jelenlegi díjterhelés mértékét, illetve alakulásának tendenciáját. A számítás eredményeként az elmúlt öt év pénztárankénti díjterhelését mutatta be a felügyelet, külön kiszámítva a vagyonnal súlyozott átlagos díjterhelést is. A pénztártagok számára a nyugdíjpénztári megtakarításukat terhelő díjak és költségek csak meglehetősen bonyolultan ítélhetők meg. Ilyen díjként egyrészt a befizetett tagdíjak működési és likviditási tartalékra jutó hányada, másrészt a teljes megtakarításukra vetített befektetési díj (elsősorban vagyonkezelési díj) tekinthető. Ez a megközelítés a pénztártagok oldaláról méri fel a díjakat. A pénztártagok számára a különböző pénztárak díjterhelése (működési és likviditási célú befizetések, továbbá a befektetési díjak) nem csupán a díjak különböző vetítési alapja miatt (befizetés-arányos, illetve vagyonarányos) ítélhető meg nehezen, de az időtényező figyelembevétele is problémát okoz. A megtakarítások kezdeti éveiben ugyanis a működési és likviditási célú tagdíjlevonás tetemes hányadot tesz ki a díjterhelésből, míg a befektetési díjak aránya csekélyebb. Később a befektetési díjak fokozatosan kiszorítják a díjterhelésből a működési és likviditási célú tagdíjbevételeket, így hosszú távon már előbbiek a meghatározóak. Összességében elmondható, hogy az elmúlt öt évben a szektorszintű díjterhelés fokozatosan és folyamatosan csökkent, 2004-ben vagyonnal súlyozottan 1,35 % volt (önkéntes nyugdíjpénztárak esetében). 2004-re a szektorszintű súlyozatlan átlagos díjterhelés 1,15 %-ra mérséklődőtt, ami természetesen - a komoly piaci koncentráció miatt - nem reprezentálja tökéletesen a szektor egészének tényleges költségeit, azonban a konstrukció díjának szintjét jól mutatja. * Számtani átlaggal számítva. ** Súlyozás az év végi pénztárankénti vagyonadatokkal. Jól megfigyelhető tendencia a vizsgált időszakban a működési díjterhelés rész csökkenése, és az hogy 2004-re a befektetési és működési díjak hatása kiegyenlítődött. Klikk a képre! * Súlyozás az év végi pénztárankénti vagyonadatokkal történt. A fenti adatokat jól reprezentálja az alábbi grafikon is, amelyen tisztán megfigyelhető, hogy a működési költségek vagyonarányos csökkenése a díjterhelés mérséklődésének elsődleges oka.

A PSZÁF jelentése kiemeli:

"A 75 aktív önkéntes nyugdíjpénztár éves beszámolóiból (illetve 2004-ben negyedéves jelentéseiből) nyertük a működési és likviditási célú tagdíjbevételeket, a kifizetett vagyonkezelési díjat, míg a befektetési portfolió értékeit a negyedéves, illetve napi portfoliójelentésekből.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a díjterhelés mértékének megítélésekor figyelembe kell venni az alábbiakat:

��A díjterhelés alakulását befolyásolja a pénztárak alapítási időpontja. Az alapítás első éveiben ugyanis természetszerűleg nagyobb a díjterhelés, mivel az új tagdíjak aránya a vagyon mértékéhez képest jelentős (és így a működési/likviditási célú tagdíjlevonás vagyonarányosan nagyobb díjterhelést eredményez).
��A díjterhelés alakulását befolyásolja a pénztárak felfutása, növekedése. Dinamikus növekedés esetén az új tagdíjak aránya szintén jelentős, így a működési/likviditási célú tagdíjlevonás mértéke nagyobb.
��Az esetleges fúziók hatása is befolyásolhatja a pénztári díjterhelés mértékét, mivel különböző életpályán lévő pénztárak - különböző díjterheléssel - fúzionálnak.
��A banki/biztosítói/munkáltatói csoportok esetenként direkt v. indirekt módon finanszírozták a pénztár indításával kapcsolatos költségeket, amit a későbbi díjstruktúrájuk kialakítása során figyelembe vettek.
��A díjterhelést befolyásolják a munkáltatói háttér által esetenként átvállalt működési költségek is, mivel ezáltal kedvezőbb díjterhelés érhető el.
��A díjterhelés esetenkénti hullámzását a fentieken túl okozhatja a tagdíjmegoszlási arányszámok változása, illetve az adott évben kifizetett jelentős összegű vagyonkezelési sikerdíj is (ez különösen 2004-ben volt jellemző).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Éves bontásban pénztáranként kiszámítottuk, hogy a pénztárak által érvényesített díjterhelés milyen arányban volt a pénztári portfolió piaci értékével.

A táblázatban szereplő %-os értékek azt reprezentálják, hogy a tagok átlagosan a megtakarításuk hány %-át fizették ki működési, likviditási célra, illetve vagyonkezelési díjként (évente). A táblázatban kimutatott díjterhelési mutatók a tagok egyéni számláit átlagosan terhelő díjakat reprezentálják, így az adott tag esetében a díjterhelés mértéke ezektől eltérhet."

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?