26 °C Budapest

Kiderül az igazság: melyik nyugdíjpénztár hozama volt a legmagasabb?

Pénzcentrum
2005. október 26. 10:20

Tekintettel arra, hogy a pénztártagok által fizetett díjak a pénztárválasztásnál, illetve a pénztárak közötti esetleges átlépési döntésnél kiemelt jelentőséggel bírnak, a Felügyelet elemzési jelleggel áttekintette az egyes önkéntes nyugdíjpénztárak díjstruktúráját. A PSZÁF számítást készített mind a (vizsgálat időpontjában aktív) 75 önkéntes nyugdíjpénztár díjterhelését illetően. Természetesen a mellékelt számítás egyfajta megközelítése a problémának, azonban arra mindenképpen alkalmas, hogy bemutassa a múltbeli és a jelenlegi díjterhelés mértékét, illetve alakulásának tendenciáját. A számítás eredményeként az elmúlt öt év pénztárankénti díjterhelését mutatta be a felügyelet, külön kiszámítva a vagyonnal súlyozott átlagos díjterhelést is. A pénztártagok számára a nyugdíjpénztári megtakarításukat terhelő díjak és költségek csak meglehetősen bonyolultan ítélhetők meg. Ilyen díjként egyrészt a befizetett tagdíjak működési és likviditási tartalékra jutó hányada, másrészt a teljes megtakarításukra vetített befektetési díj (elsősorban vagyonkezelési díj) tekinthető. Ez a megközelítés a pénztártagok oldaláról méri fel a díjakat. A pénztártagok számára a különböző pénztárak díjterhelése (működési és likviditási célú befizetések, továbbá a befektetési díjak) nem csupán a díjak különböző vetítési alapja miatt (befizetés-arányos, illetve vagyonarányos) ítélhető meg nehezen, de az időtényező figyelembevétele is problémát okoz. A megtakarítások kezdeti éveiben ugyanis a működési és likviditási célú tagdíjlevonás tetemes hányadot tesz ki a díjterhelésből, míg a befektetési díjak aránya csekélyebb. Később a befektetési díjak fokozatosan kiszorítják a díjterhelésből a működési és likviditási célú tagdíjbevételeket, így hosszú távon már előbbiek a meghatározóak. Összességében elmondható, hogy az elmúlt öt évben a szektorszintű díjterhelés fokozatosan és folyamatosan csökkent, 2004-ben vagyonnal súlyozottan 1,35 % volt (önkéntes nyugdíjpénztárak esetében). 2004-re a szektorszintű súlyozatlan átlagos díjterhelés 1,15 %-ra mérséklődőtt, ami természetesen - a komoly piaci koncentráció miatt - nem reprezentálja tökéletesen a szektor egészének tényleges költségeit, azonban a konstrukció díjának szintjét jól mutatja. * Számtani átlaggal számítva. ** Súlyozás az év végi pénztárankénti vagyonadatokkal. Jól megfigyelhető tendencia a vizsgált időszakban a működési díjterhelés rész csökkenése, és az hogy 2004-re a befektetési és működési díjak hatása kiegyenlítődött. Klikk a képre! * Súlyozás az év végi pénztárankénti vagyonadatokkal történt. A fenti adatokat jól reprezentálja az alábbi grafikon is, amelyen tisztán megfigyelhető, hogy a működési költségek vagyonarányos csökkenése a díjterhelés mérséklődésének elsődleges oka.

A PSZÁF jelentése kiemeli:

"A 75 aktív önkéntes nyugdíjpénztár éves beszámolóiból (illetve 2004-ben negyedéves jelentéseiből) nyertük a működési és likviditási célú tagdíjbevételeket, a kifizetett vagyonkezelési díjat, míg a befektetési portfolió értékeit a negyedéves, illetve napi portfoliójelentésekből.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a díjterhelés mértékének megítélésekor figyelembe kell venni az alábbiakat:

��A díjterhelés alakulását befolyásolja a pénztárak alapítási időpontja. Az alapítás első éveiben ugyanis természetszerűleg nagyobb a díjterhelés, mivel az új tagdíjak aránya a vagyon mértékéhez képest jelentős (és így a működési/likviditási célú tagdíjlevonás vagyonarányosan nagyobb díjterhelést eredményez).
��A díjterhelés alakulását befolyásolja a pénztárak felfutása, növekedése. Dinamikus növekedés esetén az új tagdíjak aránya szintén jelentős, így a működési/likviditási célú tagdíjlevonás mértéke nagyobb.
��Az esetleges fúziók hatása is befolyásolhatja a pénztári díjterhelés mértékét, mivel különböző életpályán lévő pénztárak - különböző díjterheléssel - fúzionálnak.
��A banki/biztosítói/munkáltatói csoportok esetenként direkt v. indirekt módon finanszírozták a pénztár indításával kapcsolatos költségeket, amit a későbbi díjstruktúrájuk kialakítása során figyelembe vettek.
��A díjterhelést befolyásolják a munkáltatói háttér által esetenként átvállalt működési költségek is, mivel ezáltal kedvezőbb díjterhelés érhető el.
��A díjterhelés esetenkénti hullámzását a fentieken túl okozhatja a tagdíjmegoszlási arányszámok változása, illetve az adott évben kifizetett jelentős összegű vagyonkezelési sikerdíj is (ez különösen 2004-ben volt jellemző).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Éves bontásban pénztáranként kiszámítottuk, hogy a pénztárak által érvényesített díjterhelés milyen arányban volt a pénztári portfolió piaci értékével.

A táblázatban szereplő %-os értékek azt reprezentálják, hogy a tagok átlagosan a megtakarításuk hány %-át fizették ki működési, likviditási célra, illetve vagyonkezelési díjként (évente). A táblázatban kimutatott díjterhelési mutatók a tagok egyéni számláit átlagosan terhelő díjakat reprezentálják, így az adott tag esetében a díjterhelés mértéke ezektől eltérhet."

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?