14 °C Budapest

OECD: a költségvetés rendbetétele a legsürgősebb feladat

Pénzcentrum
2005. július 19. 12:02

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tételét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak Magyarország tekintetében az OECD most kiadott jelentésében. A gazdaságpolitika hitelességének visszaszerzése érdekében a szervezet különösen fontosnak tartja, hogy a 2005-re kitűzött költségvetési célok teljesüljenek.

Az OECD alapvetően pozitívnak tartja, hogy a növekedés szerkezet az elmúlt időszakban kedvezően változott. A "100 lépés" programja egy új reformkezdeményezés, de két területre több hangsúlyt kell fektetni. Az egyik az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítése, a másik a munkaerőpiaci viszonyok javítása.

Az elmúlt időszakban jellemző volt, hogy a gazdaságpolitikai célok nem teljesültek, a kormányzat és a Nemzeti Bank közötti feszültségek kiéleződtek. Ezek az ikerdeficit problémával karöltve a volatilitás növekedését okozták a pénzügyi piacokon, és a reálkonvergenciát is veszélyeztethetik.

Az OECD kritikaként említi az alacsony aktivitási rátát. A szervezet szerint a hazai szociális ellátórendszer jellege olyan, hogy nem ösztönzi a piaci belépést. Az alacsony foglalkoztatás mellett a munkaerő jelentős része nem mobil. A gazdasági szerkezetváltás és a munkaerőpiac átalakítása során a magyar gazdaságnak a magasabb hozzáadott értékű termelés felé kell elmozdulni. Ennek sikeressége nagyban múlik a külföldi vállalatok beruházásain.

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tétele, az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítése az egyik legfontosabb feladatnak tekinthető Magyarország esetében. A 2005-ös költségvetési deficitcélok teljesítése különösen fontos a hitelesség visszaszerzése érdekében. A költségvetési tervezés során különösen fontos lenne a konzervatív becslések használata, melyek jobban tükrözik a gazdasági aktivitás reálisan várható alakulását, a kiadási és a bevételi tételeket. A terven felüli bevételeket célszerű lenne adósságcsökkentésre, nem pedig kiadásnövelésre használni. Az OECD azt ajánlja, hogy a középtávú pénzügyi tervezést erősítse a kormányzat.

A jelentés szól az egészségügyi rendszer szükséges átalakításáról. Az OECD szerint a reformoknak koncentráltan kell foglalkozni a redundáns kórházi kapacitások leépítésével, a gyógyszerkiadások sorozatos túllövésének megszüntetésével (támogatási rendszer átalakítása).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az inflációs célokat meghatározott, fix számú negyedévre kellene meghatározni. Emellett a Monetáris Tanács személyi változásainál törekedni kell a kevésbé radikális változásokra. A Pénzügyminisztérium ha átláthatóbban és jobban kommunikálná a költségvetési helyzet alakulását, akkor az MNB számára is lehetővé válna, hogy az Inflációs Jelentésben újragondolja a költségvetési prognózisait - véli az OECD.

Az adóterhek csökkentésénél jobban törekedni kellett volna arra, hogy a minimálbér feletti fizetéseknél az adókulcsok mérséklődjenek. Az OECD szerint az előnyugdíjazások rendszerének kialakítása és működése nem indokolt, emiatt azt meg kellene szüntetni. Ehelyett a rendszert a létező társadalmi-gazdasági viszonyokhoz kell igazítani. Az inaktivitás csökkentése érdekében a munkanélkülieket segítő programokat úgy kellene átalakítani, hogy azok elsősorban a viszonylag rövid távon munka nélkül levőket segítsék (ne ösztönözzék a hosszú távú munkanélküliséget). További erőfeszítéseket kell tenni, hogy indokolatlanul ne nőjön a rokkantnyugdíjazás. Az OECD szorgalmazza, hogy a szakoktatást, a felsőoktatást és a kötelező oktatást is nagyobb prioritással kezelje a kormányzat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20