OECD: a költségvetés rendbetétele a legsürgősebb feladat

Pénzcentrum
2005. július 19. 12:02

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tételét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak Magyarország tekintetében az OECD most kiadott jelentésében. A gazdaságpolitika hitelességének visszaszerzése érdekében a szervezet különösen fontosnak tartja, hogy a 2005-re kitűzött költségvetési célok teljesüljenek.

Az OECD alapvetően pozitívnak tartja, hogy a növekedés szerkezet az elmúlt időszakban kedvezően változott. A "100 lépés" programja egy új reformkezdeményezés, de két területre több hangsúlyt kell fektetni. Az egyik az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítése, a másik a munkaerőpiaci viszonyok javítása.

Az elmúlt időszakban jellemző volt, hogy a gazdaságpolitikai célok nem teljesültek, a kormányzat és a Nemzeti Bank közötti feszültségek kiéleződtek. Ezek az ikerdeficit problémával karöltve a volatilitás növekedését okozták a pénzügyi piacokon, és a reálkonvergenciát is veszélyeztethetik.

Az OECD kritikaként említi az alacsony aktivitási rátát. A szervezet szerint a hazai szociális ellátórendszer jellege olyan, hogy nem ösztönzi a piaci belépést. Az alacsony foglalkoztatás mellett a munkaerő jelentős része nem mobil. A gazdasági szerkezetváltás és a munkaerőpiac átalakítása során a magyar gazdaságnak a magasabb hozzáadott értékű termelés felé kell elmozdulni. Ennek sikeressége nagyban múlik a külföldi vállalatok beruházásain.

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tétele, az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítése az egyik legfontosabb feladatnak tekinthető Magyarország esetében. A 2005-ös költségvetési deficitcélok teljesítése különösen fontos a hitelesség visszaszerzése érdekében. A költségvetési tervezés során különösen fontos lenne a konzervatív becslések használata, melyek jobban tükrözik a gazdasági aktivitás reálisan várható alakulását, a kiadási és a bevételi tételeket. A terven felüli bevételeket célszerű lenne adósságcsökkentésre, nem pedig kiadásnövelésre használni. Az OECD azt ajánlja, hogy a középtávú pénzügyi tervezést erősítse a kormányzat.

A jelentés szól az egészségügyi rendszer szükséges átalakításáról. Az OECD szerint a reformoknak koncentráltan kell foglalkozni a redundáns kórházi kapacitások leépítésével, a gyógyszerkiadások sorozatos túllövésének megszüntetésével (támogatási rendszer átalakítása).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az inflációs célokat meghatározott, fix számú negyedévre kellene meghatározni. Emellett a Monetáris Tanács személyi változásainál törekedni kell a kevésbé radikális változásokra. A Pénzügyminisztérium ha átláthatóbban és jobban kommunikálná a költségvetési helyzet alakulását, akkor az MNB számára is lehetővé válna, hogy az Inflációs Jelentésben újragondolja a költségvetési prognózisait - véli az OECD.

Az adóterhek csökkentésénél jobban törekedni kellett volna arra, hogy a minimálbér feletti fizetéseknél az adókulcsok mérséklődjenek. Az OECD szerint az előnyugdíjazások rendszerének kialakítása és működése nem indokolt, emiatt azt meg kellene szüntetni. Ehelyett a rendszert a létező társadalmi-gazdasági viszonyokhoz kell igazítani. Az inaktivitás csökkentése érdekében a munkanélkülieket segítő programokat úgy kellene átalakítani, hogy azok elsősorban a viszonylag rövid távon munka nélkül levőket segítsék (ne ösztönözzék a hosszú távú munkanélküliséget). További erőfeszítéseket kell tenni, hogy indokolatlanul ne nőjön a rokkantnyugdíjazás. Az OECD szorgalmazza, hogy a szakoktatást, a felsőoktatást és a kötelező oktatást is nagyobb prioritással kezelje a kormányzat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?