OECD: a költségvetés rendbetétele a legsürgősebb feladat

Pénzcentrum
2005. július 19. 12:02

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tételét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak Magyarország tekintetében az OECD most kiadott jelentésében. A gazdaságpolitika hitelességének visszaszerzése érdekében a szervezet különösen fontosnak tartja, hogy a 2005-re kitűzött költségvetési célok teljesüljenek.

Az OECD alapvetően pozitívnak tartja, hogy a növekedés szerkezet az elmúlt időszakban kedvezően változott. A "100 lépés" programja egy új reformkezdeményezés, de két területre több hangsúlyt kell fektetni. Az egyik az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítése, a másik a munkaerőpiaci viszonyok javítása.

Az elmúlt időszakban jellemző volt, hogy a gazdaságpolitikai célok nem teljesültek, a kormányzat és a Nemzeti Bank közötti feszültségek kiéleződtek. Ezek az ikerdeficit problémával karöltve a volatilitás növekedését okozták a pénzügyi piacokon, és a reálkonvergenciát is veszélyeztethetik.

Az OECD kritikaként említi az alacsony aktivitási rátát. A szervezet szerint a hazai szociális ellátórendszer jellege olyan, hogy nem ösztönzi a piaci belépést. Az alacsony foglalkoztatás mellett a munkaerő jelentős része nem mobil. A gazdasági szerkezetváltás és a munkaerőpiac átalakítása során a magyar gazdaságnak a magasabb hozzáadott értékű termelés felé kell elmozdulni. Ennek sikeressége nagyban múlik a külföldi vállalatok beruházásain.

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tétele, az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítése az egyik legfontosabb feladatnak tekinthető Magyarország esetében. A 2005-ös költségvetési deficitcélok teljesítése különösen fontos a hitelesség visszaszerzése érdekében. A költségvetési tervezés során különösen fontos lenne a konzervatív becslések használata, melyek jobban tükrözik a gazdasági aktivitás reálisan várható alakulását, a kiadási és a bevételi tételeket. A terven felüli bevételeket célszerű lenne adósságcsökkentésre, nem pedig kiadásnövelésre használni. Az OECD azt ajánlja, hogy a középtávú pénzügyi tervezést erősítse a kormányzat.

A jelentés szól az egészségügyi rendszer szükséges átalakításáról. Az OECD szerint a reformoknak koncentráltan kell foglalkozni a redundáns kórházi kapacitások leépítésével, a gyógyszerkiadások sorozatos túllövésének megszüntetésével (támogatási rendszer átalakítása).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az inflációs célokat meghatározott, fix számú negyedévre kellene meghatározni. Emellett a Monetáris Tanács személyi változásainál törekedni kell a kevésbé radikális változásokra. A Pénzügyminisztérium ha átláthatóbban és jobban kommunikálná a költségvetési helyzet alakulását, akkor az MNB számára is lehetővé válna, hogy az Inflációs Jelentésben újragondolja a költségvetési prognózisait - véli az OECD.

Az adóterhek csökkentésénél jobban törekedni kellett volna arra, hogy a minimálbér feletti fizetéseknél az adókulcsok mérséklődjenek. Az OECD szerint az előnyugdíjazások rendszerének kialakítása és működése nem indokolt, emiatt azt meg kellene szüntetni. Ehelyett a rendszert a létező társadalmi-gazdasági viszonyokhoz kell igazítani. Az inaktivitás csökkentése érdekében a munkanélkülieket segítő programokat úgy kellene átalakítani, hogy azok elsősorban a viszonylag rövid távon munka nélkül levőket segítsék (ne ösztönözzék a hosszú távú munkanélküliséget). További erőfeszítéseket kell tenni, hogy indokolatlanul ne nőjön a rokkantnyugdíjazás. Az OECD szorgalmazza, hogy a szakoktatást, a felsőoktatást és a kötelező oktatást is nagyobb prioritással kezelje a kormányzat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem