OECD: a költségvetés rendbetétele a legsürgősebb feladat

Pénzcentrum
2005. július 19. 12:02

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tételét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak Magyarország tekintetében az OECD most kiadott jelentésében. A gazdaságpolitika hitelességének visszaszerzése érdekében a szervezet különösen fontosnak tartja, hogy a 2005-re kitűzött költségvetési célok teljesüljenek.

Az OECD alapvetően pozitívnak tartja, hogy a növekedés szerkezet az elmúlt időszakban kedvezően változott. A "100 lépés" programja egy új reformkezdeményezés, de két területre több hangsúlyt kell fektetni. Az egyik az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítése, a másik a munkaerőpiaci viszonyok javítása.

Az elmúlt időszakban jellemző volt, hogy a gazdaságpolitikai célok nem teljesültek, a kormányzat és a Nemzeti Bank közötti feszültségek kiéleződtek. Ezek az ikerdeficit problémával karöltve a volatilitás növekedését okozták a pénzügyi piacokon, és a reálkonvergenciát is veszélyeztethetik.

Az OECD kritikaként említi az alacsony aktivitási rátát. A szervezet szerint a hazai szociális ellátórendszer jellege olyan, hogy nem ösztönzi a piaci belépést. Az alacsony foglalkoztatás mellett a munkaerő jelentős része nem mobil. A gazdasági szerkezetváltás és a munkaerőpiac átalakítása során a magyar gazdaságnak a magasabb hozzáadott értékű termelés felé kell elmozdulni. Ennek sikeressége nagyban múlik a külföldi vállalatok beruházásain.

A kormányzat pénzügyi gazdálkodásának egészségesebbé tétele, az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítése az egyik legfontosabb feladatnak tekinthető Magyarország esetében. A 2005-ös költségvetési deficitcélok teljesítése különösen fontos a hitelesség visszaszerzése érdekében. A költségvetési tervezés során különösen fontos lenne a konzervatív becslések használata, melyek jobban tükrözik a gazdasági aktivitás reálisan várható alakulását, a kiadási és a bevételi tételeket. A terven felüli bevételeket célszerű lenne adósságcsökkentésre, nem pedig kiadásnövelésre használni. Az OECD azt ajánlja, hogy a középtávú pénzügyi tervezést erősítse a kormányzat.

A jelentés szól az egészségügyi rendszer szükséges átalakításáról. Az OECD szerint a reformoknak koncentráltan kell foglalkozni a redundáns kórházi kapacitások leépítésével, a gyógyszerkiadások sorozatos túllövésének megszüntetésével (támogatási rendszer átalakítása).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az inflációs célokat meghatározott, fix számú negyedévre kellene meghatározni. Emellett a Monetáris Tanács személyi változásainál törekedni kell a kevésbé radikális változásokra. A Pénzügyminisztérium ha átláthatóbban és jobban kommunikálná a költségvetési helyzet alakulását, akkor az MNB számára is lehetővé válna, hogy az Inflációs Jelentésben újragondolja a költségvetési prognózisait - véli az OECD.

Az adóterhek csökkentésénél jobban törekedni kellett volna arra, hogy a minimálbér feletti fizetéseknél az adókulcsok mérséklődjenek. Az OECD szerint az előnyugdíjazások rendszerének kialakítása és működése nem indokolt, emiatt azt meg kellene szüntetni. Ehelyett a rendszert a létező társadalmi-gazdasági viszonyokhoz kell igazítani. Az inaktivitás csökkentése érdekében a munkanélkülieket segítő programokat úgy kellene átalakítani, hogy azok elsősorban a viszonylag rövid távon munka nélkül levőket segítsék (ne ösztönözzék a hosszú távú munkanélküliséget). További erőfeszítéseket kell tenni, hogy indokolatlanul ne nőjön a rokkantnyugdíjazás. Az OECD szorgalmazza, hogy a szakoktatást, a felsőoktatást és a kötelező oktatást is nagyobb prioritással kezelje a kormányzat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?