Reuters-poll: az ellenzék jobban törekedne az euró gyors bevezetésére, mint a kormánypártok (korr.)

Pénzcentrum
2005. június 8. 15:47

Magyarország jobban haladna előre az euró gyors bevezetése felé, ha a 2006-os választásokat a jelenlegi ellenzéki pártok nyernék - ezt eredményezte a Reuters 14 elemző megkérdezésével végzett június eleji felmérése. Ezzel összhangban van az, hogy a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó hajlandóság, illetve a kiadások csökkentésének valószínűsége a jelenlegi nagyobbik ellenzéki párt esetében nagyobbnak tűnik.

Amint az az alábbi táblázatban is jól látható, a szakértőknek 12 kérdést kellett véleményezniük a két vezető párt, az MSZP, illetve a Fidesz tekintetében. A válaszok 1-től 5-ig terjedő skálán mozoghattak, ahol 1 jelentette a legkevésbé valószínűt, vagy a leginkább rossz jelzőt, míg 5 ezek ellentettjét.


A Fidesz 2006-os kormányra kerülése esetén a név nélkül nyilatkozó elemzők szerint nagyobb esély (3.9-es átlag) mutatkozna az euró gyors (továbbra is 2010-es) bevezetésére, mint ha a jelenleg is kormányzó erők maradnának hatalmon (2.4-es érték), azaz a csúszás valószínűsége a jelenlegi nagyobbik kormánypárt esetében valószínűbb.

A jelenlegi ellenzéki párt a semlegesnél (3) minimálisan nagyobb valószínűséggel csökkentené az államháztartási hiányt kiadáscsökkentési intézkedések segítségével (MSZP: 2.4). A választások után mindkét párt közel azonos valószínűséggel további adócsökkentéseket hajtana végre a versenyképesség növelése érdekében (3.6, illetve 3.1 pont). Ezzel szemben adóemelésekre az MSZP valószínűleg nagyobb hajlandóságot mutatna.

Szemmel látható különbség mutatkozik a két párt irányultságának megítélésében a kis- és középvállalkozásokra, a nagyvállalatokra, illetve a privatizáció folytatására vonatkozó kérdések tekintetében. A költségvetési konszolidáció megvalósításában a Fidesz nagyobb valószínűséggel nyúlna az állami jóléti kiadások csökkentésének eszközéhez is. A két párt közel azonos megítélés alá esik az egészségügyi reform végre (nem) hajtása tekintetében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm