Hatósági áremelések növelték a termelői árakat

Pénzcentrum
2005. március 2. 09:00

2005 első hónapjában - a 2 hónapja tartó csökkenés után - az ipari belföldi értékesítési árak az előző hónaphoz képest 1.3%-kal, az előző év januárjához képest 10.6%-kal nőttek - közölte a KSH. Az export értékesítések árszintje januárban 0.3%-kal nőtt, 12 havi összehasonlításban 1.3 %-kal esett. Az erős forintárolyam az egyre élesebb verseny feltételei között egyértelműen érezteti hatását. A belföldi és exportértékesítés súlyozott átlagát kifejező termelőiár-index az előző hónaphoz viszonyítva 0.7%-kal, az előző év azonos hónapjához képest 3.8 %-kal emelkedett.


A belföldi értékesítések árainak januári emelkedését - a 2004. évihez hasonlóan - döntően a hatósági ármegállapítási körbe tartozó energiaágazat (4.0%) idézte elő. Az ágazaton belül a legdinamikusabb növekedést a gázgyártás,- elosztás, illetve az önkormányzati ármegállapítási körbe tartozó víztermelés,-kezelés, -elosztás területén regisztráltuk, mindkettő 6.3% volt. Az átlagosnál magasabb áremelkedés volt tapasztalható a gőz-, melegvízellátás (2.3%), valamint a villamosenergia-termelés,-elosztás (2.3%) területeken is. Az általánosan jellemző januári áremelések következtében a feldolgozóipar területén a termelői árak 2005 januárjában átlagosan 0.4%-kal haladták meg a decemberi szintet. A gépipari ágazatokban - a 0.6%-os árcsökkenést mutató iroda- és számítógépgyártás kivételével - az árak 0.2-2.2% közötti mértékben nőttek. A súlyát tekintve jelentős élelmiszer-ipari ágazat árszintje alig növekedett, mivel a kismértékű emelkedések és csökkenések kiegyenlítették egymást.


A forintban mért exportértékesítési árak havi növekedése a feldolgozóiparban 0.3% volt. Az exportárakat nagymértékben befolyásolta a forintárfolyam alakulása, amely az euróval szemben januárban 0.3%-kal gyengült, az elmúlt 12 hónapban 6.8%-kal erősödött.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem