2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Támogatnák a nagyszülőket, de mi lesz a nyugdíjasokkal?

  • MTI
  • 2019. május 28. kedd 18:00

Jövő év január 1-jétől gyedre mehetnek a munkapiacon aktív nagyszülők bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az erről szóló törvénymódosítást ma kezdte tárgyalni az Országgyűlés.

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára. Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni. Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig - ikrek esetén hároméves korig - otthon maradhasson a gyermekkel - ismertette.

Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik. A nagyszülői gyed igénybevételének feltételei között említette, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. Elmondta, a nagyszülőnek is a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie - közölte, megjegyezve: napközben persze a nagyszülő elviheti magához a gyermeket.

Novák Katalin közölte, a nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka elmondta, kutatások szerint a mai családokban rendkívül fontos a nagyszülők szerepe, akik rengeteg, máshol őt el nem érő tudást adnak át unokáinak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik két vezérszónoka kifogásolta, hogy a nagyszülő épp a nyugdíjszámítás alapját adó éveket töltené gyed-en, ami jelentősen visszanyesné későbbi juttatásaikat, akárcsak azt, hogy választani kell a nyugdíj és a nagyszülői gyed között.

Stummer János annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az özvegyi nyugdíjban vagy ápolási díjban részesülők korlátozás nélkül igénybe vehessék a nagyszülői gyedet, és indítványozta, hogy a nyugdíjasok is igénybe vehessék ezt a lehetőséget, azzal a megkötéssel, hogy a két juttatás összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Azt is indítványozta, hogy az egyedülálló szülők esetében a nagyszülői gyedet másfélszeres szorzóval számolják.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka visszautasította azokat az ellenzéki kijelentéseket, hogy túlságosan szűk kört érintenek a családtámogatások, mondván, minden gyermeket nevelő család igénybe tudja venni annak legalább egy elemét, az adókedvezménnyel például 97 százalékuk tud élni.

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyedről szóló előterjesztés feltehetően jóval szűkebb kört érint, mint amit sokan elsőre gondoltak.
Emellett életszerűtlennek is nevezte a támogatást az előírt kritériumok miatt, szerinte így az a valódi problémákra nem ad választ. Hozzátette azt is, hogy az intézkedés alapvetően a jobb helyzetű családoknak lett kitalálva. A szocialista képviselő kifogásolta továbbá, hogy a javaslat nem tartalmazza az aktív nagyszülők munkajogi védelmét. Szerinte a nagyszülői gyed szerinte csak akkor nyújthat valódi megoldást, ha a nagyszülőnek egyáltalán nem számít, hogy otthagyja a munkáját.

Arató Gergely (DK) nem vitatta azt a szándékot, hogy több gyermek szülessen, és jobb körülmények között nőjenek fel. Nem a célban van vita a kormány és az ellenzék között, hanem a módszerekben - mondta. Míg 2008-ban több mint 99 ezer gyermek született, addig 2018-ban 89 800, azaz majdnem tízezerrel kevesebb - közölte, nagyobb szerénységet kérve ezért a kormánytól.

A gyermeknevelésben részt vevő idősek támogatása helyett a Ház előtt fekvő javaslat csak azoknak ad támogatást, akik még nincsenek nyugdíjban - kommentálta a nagyszülői gyedről szóló előterjesztést. Ki képes arra Magyarországon, hogy lemondjon a nyugdíja egy részéről? - tette fel a kérdést, jelezve, hogy a nyugdíjba vonulást közvetlen megelőző munkaévek kiemelten számítanak a nyugdíj összegének meghatározásakor.

Kíváncsi vagy, milyen hatással lesz a nagyszülői gyed felvétele a nyugdíjra? Akkor ez a cikkünk is érdekelhet.

A most kezdeményezett nagyszülői gyed "nagyon jól hangzik", de csak nagyon kevesek vehetik igénybe - mondta Arató Gergely, arra szólítva fel a kormányt, hogy terjesszék ki minden nagyszülőre a javaslatot.

Demeter Márta (LMP) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed jó megoldás lehet, de ki kell bővíteni, életszerűvé kell tenni, mert sokaknak nehézkes lesz az igénybevétele. Példaként említette, hogy a nagyszülői gyed kizárólag azoknál a családoknak nyújt segítséget, ahol a nagyszülők a közelben élnek.

Arra is rámutatott: az egyre inkább kitolódó gyermekvállalási életkor felveti, hogy sok nagyszülő nem tud majd élni a gyed lehetőségével, hiszen nyugdíjasként ezt már nem tudják megtenni. Az LMP-s képviselő szorgalmazta az érintett nagyszülők védelmét, hogy mielőbb vissza tudjanak térni a munka világába. Javasolta továbbá, hogy biztosítsák a nagyszülők négyórás munkavállalási lehetőségét a gyed mellett is.

Dúró Dóra (független) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed - mint minden intézkedés, amely segíti a családokat - támogatandó, de a káros demográfiai trendek érdemi megváltoztatása ettől sem várható. Közölte: a nagyszülői gyed szempontjából is korlátot fog jelenteni, hogy az anya életkora rendkívüli mértékben kitolódott az első gyermek vállalásakor, ami sok gyermek megszületését lehetetlenítette el.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Elárulta Zacher Gábor: ők fogyasztják a legtöbb kokaint Magyarországon
A kokain a tőkeerős fogyasztók és az elit drogja, éppen úgy jelen van a menedzserek világában, ahogyan a biofű a szegényebb társadalmi rétegek körében. Van egy olyan réteg, amelyik 100 ezret is simán felszív egy buliban.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Tesco

08.15-08.18
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Kika

08.14-08.18
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos