6 °C Budapest

Támogatnák a nagyszülőket, de mi lesz a nyugdíjasokkal?

MTI
2019. május 28. 18:00

Jövő év január 1-jétől gyedre mehetnek a munkapiacon aktív nagyszülők bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az erről szóló törvénymódosítást ma kezdte tárgyalni az Országgyűlés.

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára. Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni. Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig - ikrek esetén hároméves korig - otthon maradhasson a gyermekkel - ismertette.

Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik. A nagyszülői gyed igénybevételének feltételei között említette, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. Elmondta, a nagyszülőnek is a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie - közölte, megjegyezve: napközben persze a nagyszülő elviheti magához a gyermeket.

Novák Katalin közölte, a nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka elmondta, kutatások szerint a mai családokban rendkívül fontos a nagyszülők szerepe, akik rengeteg, máshol őt el nem érő tudást adnak át unokáinak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik két vezérszónoka kifogásolta, hogy a nagyszülő épp a nyugdíjszámítás alapját adó éveket töltené gyed-en, ami jelentősen visszanyesné későbbi juttatásaikat, akárcsak azt, hogy választani kell a nyugdíj és a nagyszülői gyed között.

Stummer János annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az özvegyi nyugdíjban vagy ápolási díjban részesülők korlátozás nélkül igénybe vehessék a nagyszülői gyedet, és indítványozta, hogy a nyugdíjasok is igénybe vehessék ezt a lehetőséget, azzal a megkötéssel, hogy a két juttatás összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Azt is indítványozta, hogy az egyedülálló szülők esetében a nagyszülői gyedet másfélszeres szorzóval számolják.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka visszautasította azokat az ellenzéki kijelentéseket, hogy túlságosan szűk kört érintenek a családtámogatások, mondván, minden gyermeket nevelő család igénybe tudja venni annak legalább egy elemét, az adókedvezménnyel például 97 százalékuk tud élni.

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyedről szóló előterjesztés feltehetően jóval szűkebb kört érint, mint amit sokan elsőre gondoltak.
Emellett életszerűtlennek is nevezte a támogatást az előírt kritériumok miatt, szerinte így az a valódi problémákra nem ad választ. Hozzátette azt is, hogy az intézkedés alapvetően a jobb helyzetű családoknak lett kitalálva. A szocialista képviselő kifogásolta továbbá, hogy a javaslat nem tartalmazza az aktív nagyszülők munkajogi védelmét. Szerinte a nagyszülői gyed szerinte csak akkor nyújthat valódi megoldást, ha a nagyszülőnek egyáltalán nem számít, hogy otthagyja a munkáját.

Arató Gergely (DK) nem vitatta azt a szándékot, hogy több gyermek szülessen, és jobb körülmények között nőjenek fel. Nem a célban van vita a kormány és az ellenzék között, hanem a módszerekben - mondta. Míg 2008-ban több mint 99 ezer gyermek született, addig 2018-ban 89 800, azaz majdnem tízezerrel kevesebb - közölte, nagyobb szerénységet kérve ezért a kormánytól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyermeknevelésben részt vevő idősek támogatása helyett a Ház előtt fekvő javaslat csak azoknak ad támogatást, akik még nincsenek nyugdíjban - kommentálta a nagyszülői gyedről szóló előterjesztést. Ki képes arra Magyarországon, hogy lemondjon a nyugdíja egy részéről? - tette fel a kérdést, jelezve, hogy a nyugdíjba vonulást közvetlen megelőző munkaévek kiemelten számítanak a nyugdíj összegének meghatározásakor.

Kíváncsi vagy, milyen hatással lesz a nagyszülői gyed felvétele a nyugdíjra? Akkor ez a cikkünk is érdekelhet.

A most kezdeményezett nagyszülői gyed "nagyon jól hangzik", de csak nagyon kevesek vehetik igénybe - mondta Arató Gergely, arra szólítva fel a kormányt, hogy terjesszék ki minden nagyszülőre a javaslatot.

Demeter Márta (LMP) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed jó megoldás lehet, de ki kell bővíteni, életszerűvé kell tenni, mert sokaknak nehézkes lesz az igénybevétele. Példaként említette, hogy a nagyszülői gyed kizárólag azoknál a családoknak nyújt segítséget, ahol a nagyszülők a közelben élnek.

Arra is rámutatott: az egyre inkább kitolódó gyermekvállalási életkor felveti, hogy sok nagyszülő nem tud majd élni a gyed lehetőségével, hiszen nyugdíjasként ezt már nem tudják megtenni. Az LMP-s képviselő szorgalmazta az érintett nagyszülők védelmét, hogy mielőbb vissza tudjanak térni a munka világába. Javasolta továbbá, hogy biztosítsák a nagyszülők négyórás munkavállalási lehetőségét a gyed mellett is.

Dúró Dóra (független) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed - mint minden intézkedés, amely segíti a családokat - támogatandó, de a káros demográfiai trendek érdemi megváltoztatása ettől sem várható. Közölte: a nagyszülői gyed szempontjából is korlátot fog jelenteni, hogy az anya életkora rendkívüli mértékben kitolódott az első gyermek vállalásakor, ami sok gyermek megszületését lehetetlenítette el.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem