2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Így szabadulhatsz meg 2,5 év alatt a hiteledtől: neki sikerült


Egy átlagos magyar 7 és fél évig fizeti vissza a diákhitelét, holott létezik egy olyan egyszerű módszer, melynek segítségével sokkal gyorsabban megszabadulhatsz a nyomasztó tehertől.

A Diákhitelt jellemzően a 18-25 éves korosztály veszi igénybe, Magyarországon jelenleg (a márciusi adatok szerint) valamivel több, mint 26 ezer szerződés van érvényben, és elmondható, hogy az érintett adósok igen fegyelmezett törlesztők, eddig már közel kétszázezren fizették vissza a diákhitelüket, átlagosan hét és fél év alatt - számolt be korábban a Magyar Hírlap.

Persze nem mindenkinek tart közel egy évtizedig a törlesztés, léteznek módszerek, melyekkel sokkal rövidebb idő alatt is letudható a tartozás. Jennifer Chan, kanadai jogász elmondása szerint két és fél év alatt visszafizette diákhitelének teljes összegét, mind az 50 ezer dollárt (ez 14 és fél millió forintnak felel meg) - számolt be az NBCNews. A fiatal lány 2015-ben diplomázott, és akkor tudatosult benne, hogy ha vissza akarja fizetni záros határidőn belül ezt a rengeteg pénzt, akkor drasztikus döntést kell hoznia. Éppen ezért úgy határozott, hogy 

életmódot vált, és onnantól kezdve a minimalizmus határozta meg a mindennapjait, azaz visszafogta a fogyasztását.

A legtöbb felhalmozott értékét, például az autóját eladta, és alacsony szinten tartotta a kiadásait. Az autója eladásával ugyan csak nagyjából ezer dollárhoz jutott (290 ezer forint), ám onnantól kezdve rengeteg pénzt takarított meg, hiszen nem költött sem benzinre, sem parkolásra. 

A bevételének nagyjából az 50-60 százalékából élt egy egyszerű 1 hálószobás lakásban a vőlegényével, akivel 50-50 százalékban osztoztak a bérleti díjon. Legtöbbször ő főzött, étterembe csak ritkán jártak, ezzel is rengeteg pénzt spóroltak meg. 

A kiadásait hat kategóriába osztotta: albérlet, költőpénz, háziállat, közlekedés, mobiltelefon, közmű és előfizetések. Ezenkívül a megtakarításait is automatizálta, három csoportra osztva őket: rövid távú, vésztartalék és nyugdíjmegtakarítások: "Így nem kellett sokat agyalnom, mit hova tegyek" - mondta el a lapnak. 

Ám ahelyett, hogy egy applikációra támaszkodott volna, minden este rászánt 5 percet, hogy átnézze az aznapi költéseit és feljegyezze azokat - elmondása szerint így könnyebb volt nyomon követni, hová ment el aznap a pénze és ez segítette abban, hogy sokkal tudatosabb legyen.

Ezek után minden hónap végén leült egy csésze kávé mellé, és tüzetesen átvizsgálta kiadásait. És ez a kis szeánsz segített neki rendezni pénzügyeit, hiszen ekkor végezte el a szükséges kiigazításokat a büdzsében. Havonta a fizetésének nagyjából a 25-40 százalékával törlesztette az adósságát.

Ha ilyen szorosan figyelemmel kíséred a saját költéseidet, egyszerűen nincs más választásod, mint szembesülni minden egyes idegesítő, felesleges kiadásoddal. Pontosan látni fogod, hol folyik el a pénzed.

Ennek a szoros megfigyelésnek hála Jennifer 2018 nyarára megszabadult a diákhitelétől, ami fantasztikusan jó érzéssel töltötte el. Azóta a saját maga által felépített szisztémával már az esküvőjére spórol, ami jövőre lesz esedékes. Számára a minimalizmus életformává vált, és nem áldozatként éli meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó