2021. január 27. szerda Angelika

Fontos levelet kapnak a devizahitelesek

  • Pénzcentrum.hu/InfoRádió
  • 2012. március 12. hétfő 10:04

Minden devizahiteles ügyfél levelet kap bankjától, hogy milyen módon könnyíthetik meg hiteltörlesztését - mondta a kormány és Bankszövetség megállapodása kapcsán a szervezet főtitkára az Inforadio műsorában. Kovács Levente hangsúlyozta: a mostani megállapodás már minden devizahiteles helyzetét rendezi, újabb lépések nem várhatók.

NEM MINDEN devizahiteles ügyfél fog levelet kapni bankjától - hanem csak a 90 napot folyamatosan meghaladó késedelembe esett - még fel nem mondott - ügyfelek. (ahogyan ez a 2012. március 8-án kiadott Bankszövetségi Sajtóközleményben is szerepel - ld csatolan)

Részletesen:
Mindazokat, akiknek 2011. szeptember 30. óta, 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelme van, a bank írásban értesíti a forintra történő átváltásról és az azt követő 25 százalék hitel-elengedési jogosultságról, valamint arról, hogy a forinthitel milyen induló adósság törlesztést jelent továbbá, hogy a közjegyzői díjat az ügyfél viseli.


A Bankszövetség főtitkára a legutóbbi, a kormány és a Bankszövetség közötti, a decemberi egyezség részleteit leíró megállapodásról elmondta: az minden devizahitelest érint. Kovács Levente ismertette: azok, akik tavaly szeptember végéig 90 napon túli késedelembe estek, és igazolni tudják, hogy az nem önhibájukból történt, de még a bank nem mondta fel a hitelszerződést, kérhetik hitelük forintra váltását úgy, hogy a bankok a tartozás negyedét elengedik. A pénzintézetek akkor ajánlják ezt fel, ha reális, hogy az ügyfél ezután fizetni tudja a törlesztőrészleteket. Elvileg ehhez még egy további kedvezményt, a forinthitelhez állami kamattámogatást is ígért a kormány, de erről egyelőre részleteket nem tudni.

Azok, akik képtelenek fizetni a könnyített törlesztést, felajánlhatják ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelőnek. Erről még azt kell tudni, hogy az eszközkezelő nem jelent végleges megoldást, hanem csak átmenetit, az eszközkezelőtől ugyanis két év után visszavásárolható a lakás.

Az eddig rendszeresen fizető adósok kérhetik a sokat emlegetett árfolyamgát alkalmazását. Itt a már korábban is említett árfolyamokon, svájci frank esetében 180, eurónál 250, japán jen esetében 2 forint 50 filléren kérhetik a törlesztőrészlet megállapítását, öt éven keresztül. Az aktuális árfolyam és a rögzített árfolyam különbözete gyűlik egy forintszámlán, de fontos újdonság a korábban meghirdetett árfolyamgáthoz képest, hogy csak a tőketartozást kell majd megfizetni, a kamatot fele-fele részben a bankok és az állam állja majd. Kovács Levente szerint ezzel a konstrukcióval minden ügyfél jól jár, mindenképpen nyeresége származik belőle, így arra számítanak, hogy a többség élni fog vele.

A Bankszövetség főtitkára elmondta: a bankok minden érintettnek küldenek értesítést arról, milyen módon könnyíthetik devizahitelének fizetését. Kovács Levente hozzátette: azt remélik, hogy idővel a fizetési morál is javulni fog.

Újabb, a devizahitelesek helyzetét segítő lépések nem várhatók, mivel a mostani megállapodás gyakorlatilag minden devizahitelesnek szól - tette hozzá.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked