2019. augusztus 19. hétfő Huba

5 millió magyar rohanta meg a bankokat: megőrültek, vagy igazuk van?


Többen aggódhatnak amiatt, hogy jelentősen megugrott Magyarországon a hitelezés. Vannak, akik a vészharangot kongatják az egyre magasabb eladósodottság miatt. De igazuk van-e? Aligha, a jelenlegi statisztikákból ugyanis azt látjuk, hogy a lakossági hitelek jelenleg sokkal jobban teljesítenek, mint korábban. Persze egy romló gazdasági környezet erre is hatással lehet, egyelőre azonban biztonsággal kijelenthető, hogy nincs baj a hitelezéssel az országban. A KHR-rendszerben szereplő kb. 5 millió természetes személy döntő többsége ugyanis pozitív minősítésű - azaz a hitelek túlnyomó része jól teljesít.

Biztonságos személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Virágkorát éli a hitelezés ma Magyarországon, a lakáshitelek is rendkívüli ütemben fogynak, a személyi hitelekből pedig májusban annyit vett fel a lakosság, amennyit korábban még soha. Ez egyérszt pozitív, mert a lakosság egyre kevésbé tart a hitelektől, másrészt az egyre magasabb eladósodottságot látva aggasztó is lehet. Azt látjuk azonban, hogy a növekvő hitelfelvétel mellé stabilitás és biztonság társul: a hitelek rég dőltek be olyan alacsony arányban, mint manapság. Ha megnézzük az MNB friss statisztikáit a késedelmes hitelek állományáról, akkor is ez a kép rajzolódik ki.

2019 márciusában a késedelem nélküli személyi hitelek aránya 632 milliárd volt, a 30 napon belüli késedelem 53 milliárdnyi összeget tett ki. A 30 napot meghaladó késedelem együttes aránya is meglehetősen alacsony. Ez több dolognak is köszönhető: egyrészt a személyi hiteleket általában kis összegben igénylik, ennek törlesztése pedig kevésbé megterhelő. Az utóbbi időben lezajló kamatcsökkenés is hozzájárulhatott ehhez, akárcsak az életszínvonal növekedése Magyarországon az utóbbi időben.

Biztonságos személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A fenti táblázat azonban önmagában nem elég beszédes. A központi hitelinformációs társaság, a BISZ friss adatsorai idősorosan is megmutatják, mennyire csökkent a lakossági hitelek kockázata. A táblázaton az látható, hogy a késedelmes személyi hitelszerződések darabszáma az év folyamán jelentősen csökkent, miközben egyébként - ez a táblázaton nem látható - az állomány folyamatosan nő.

A fennálló mulasztásos szerződések száma 1 millió 322 ezer darab - ez még mindig nagyon magas. Ez nem csak a személyi hiteleket tartalmazza, hanem minden késedelmes törlesztést, a lakáshitelt is magában foglalva. A csökkenés dinamikus, szezonalitásnak nyoma sincs:

egyértelműen látszik, hogy a bedőlt hitelek a növekvő hitelfelvételi kedv mellett egyértelműen csökkennek.

Sokkal szemléletesebb mindez, ha éves összehasonlításban nézzük meg. Ott látszik igazán, hogy a nem jól teljesítő hitelek évről évre csökkennek. Így a trend nem idén kezdődött, de már évekkel ezelőtt folyamatos a csökkenés.

Biztonságos személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Érdekességképp érdemes megemlíteni, hogy a KHR-ben szereplők száma is folyamatosan nő. Azt tudni kell, hogy a KHR nem csak a késedelemmel törlesztett hiteleket tartalmazza, de a jól teljesítő ügyfeleket is, így aztán a növekvő hitelfelvételi kedvet látva nem meglepő, hogy a rendszerben egyre többen szerepelnek.

Míg 2014-ben ez a szám az ötmilliót sem érte el, addig 2018-ban már 5 millió 39 ezer magyar szerepelt a rendszerben. Ahogy ezt fent láthattuk, ezek nagy része pozitív besorolású volt, azaz hitele jól teljesített.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 6 544 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 11,73 %), de nem sokkal marad el ettől az OTP 7 781 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és a Provident konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Elárulta Zacher Gábor: ők fogyasztják a legtöbb kokaint Magyarországon
A kokain a tőkeerős fogyasztók és az elit drogja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos

Tesco

Iskolakezdés
07.31-08.21
Országos

Aldi

Iskolakezdés
07.25-09.07
Országos