Hungarian banknotes - hungarian forint

Figyelmeztetik a magyarokat: ezzel nagyon sokan nem számolnak az állami ingyen milliók kapcsán

2024. április 22. 12:28

Az év első két hónapjában a legfrissebb adatok szerint, mintegy 2000 igénylést nyújtottak be a CSOK Plusz támogatásra, azérdeklődés tehát kiemelkedőnek mondható az új otthonteremtési támogatásirendszer egyik fő eleme iránt a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) szerint. A szakmai szervezet meglátásai szerint azonban több olyan pontja is van a szabályozásnak és az igénylési folyamatnak, amelynél azügyfelek nehézségekbe ütközhetnek. Ezeket azonosította be és foglalta össze az FPKOSZ, akik szerint növelhető lenne a sikeres igénylések száma azzal, ha ezek a pontok is válaszolnának az ügyfelek eddig felmerült igényeire, ezzel igazodnának mind az otthonteremtők, mind a piac változásaihoz is.

Az érdeklődés mértéke a tavalyiév ugyanezen időszakához mérten igen jelentős, ami azt jelzi, hogy a piacnakvan igénye az új típusú szolgáltatásokra, annak ellenére, hogy a CSOK Plusz esetébennémileg szűkült a jogosultak köre. A FPKOSZ szerint, az ügyfelek felől érkezőtapasztalatok azt mutatják: az igényléseknek egy jó része nem valósul meg, jogirendezetlenségek, szabályozási anomáliák vagy a feltételek piaci körülményekhezvaló rugalmatlan alkalmazkodása miatt. De melyek pontosan ezek és mik amegoldási lehetőségek?

Az egyik ilyen pont a szabályozásban acsaládi házak, azaz egylakásos lakóingatlanok esetén támasztott méretbelielvárás, amely különösen az első közös ingatlant vásárlók esetében lehetkérdéses.” – mondta el Sándorfi Balázs, az FPKOSZ elnöke. „Érdemeslehet az első lakásszerzőkre vonatkozó vételárkorlátot, valamint a CSOK Plusz esetén támasztott minimális alapterület- kategóriákat a piaci változásokkal is összhangbahozni. Jelenleg ugyanis a támogatás feltétele az említett házaknál egy gyermekesetén a minimum 70, két gyermek esetén a minimum 80, három gyermek esetébenpedig a minimum 90 négyzetméteres élettér. A támogatás igénybevételéhez aszóban forgó ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlássalegybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen– nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 millió forintot. Amegszabott kritériumok gátat jelenthetnek a támogatás kihasználását tekintve,hiszen nincsenek összhangban a kínálati oldal  lehetőségeivel, hiszen jelenleg – különösen afővárost tekintve – kevés a piacon a 80-90 négyzetmétert meghaladó családi ház,megfizethető kategóriában.”

Továbbá a családi házak közel harmadánálprobléma, hogy az ingatlan jogilag rendezetlen részeit egyes bankok figyelembeveszik, mások azonban nem. Az FPKOSZ szerint egyszerűbb lenne, ha a jogilagrendezett részeket – amelyek megfelelnek a CSOK Plusz elvárásoknak –elfogadnák. Jelenleg ezt a kérdést jogkörén kívül kezeli a Kormányhivatal, ígyrészükről nincs állásfoglalás.

További kérdést vet fel azértékbecslés témaköre: a szakértők tapasztalata szerint, számtalan adásvétel hiúsul meg (foglaló veszik el) azzal, hogy a bank szerint nem ér annyita piaci áron vásárolt ingatlan, mint ami az adásvételben szerepelt. Kockázat lehetaz ügyfeleknek, hogy nem lehet előzetesen olyan értékbecslést elkészíttetni,ami az éles bírálatnál elfogadható. Van olyan bank, amely elfogad korábbi adásvételit, amennyiben 1-2 éven belül vásárolt ingatlanról van szó, és van,amelyik csak friss, 90 napnál nem régebbi) értékbecsléssel dolgozik. A piaciszereplők szerint az egészet eleve el kellene törölni, hiszen az igénybe vehetőhitelösszegre nincs hatással.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyelőre nincs jogegység a korábbi (a CSOK Plusz igénylést megelőzően felvett) kamattámogatott kölcsönök visszafizetéséről sem. A nagyobb pénzintézetek álláspontja különbözik, amieleve érdekes jogértelmezési problémát vet fel. Az ügyfelek sok esetben kíváncsiak arra, hogy mennyi lesz a visszafizetendő összeg, milyen büntetőkamatokkal kell számolni, ha nem jön össze a baba. Viszont mivel az első években változik a kamat alapja, így szinte kiszámolhatatlan ez az összeg, valamintaz is, hogy mennyire emelkedik meg a törlesztőrészlet.

Az FPKOSZszerint a fent említett javaslatok bevezetése és a meglévő problémák orvoslásahozzájárulhat egy egészségesebb és hatékonyabb lakáshitel-piac kialakításához,valamint növelhető lenne a sikeres igénylések száma is - zárul a szövetség közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MEDIA1  |  2024. május 17. 17:50
A lap elemző írásainak nem titkolt célja a szemléletformálás és a közbeszéd színvonalának javítása.
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem