18 °C Budapest
couple buying renting house signing mortgage contract agreement with Real Estate Agent real estate agent. architect designer closing dealing with customer

Itt vannak a THM-plafonos kölcsönök: ezek a bankok adják most a legolcsóbban a lakáshitelt

2023. október 9. 13:30

Október 9-től elstartolt az önkéntes kamatplafon, amelyhez minden nagyobb pénzintézet csatlakozott, vagy az ígéretek szerint csatlakozni fog. Ez azt jelenti, hogy ezek a bankok nem nyújthatnak 8,5%-nál magasabb THM érték mellett lakáshitelt. A Bankmonitor elemzése szerint a kérdéses bankoknál érdemi kamatcsökkenéssel találkozhatunk: van, ahol a legkedvezőbb kamat a 7%-os szinthez közelít.

Az önkéntes kamatplafon híre október 3-án robbant be a köztudatba, ekkor jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, hogy önkénes kamatplafon alkalmazására kéri a bankokat. Ez intézkedés a bejelentés alapján két terméket érint: a lakáshitelek THM értéke nem haladhatja meg a 8,5%-ot, illetve a piaci kamatozású vállalkozói forgóeszközhitelek kamata nem haladhatja meg a 12%-ot.

A változás a bejelentés alapján október 9-én, azaz a mai napon lép érvénybe. Az aktuális banki hirdetmények alapján a pénzintézetek nagy része csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz - derül ki a Bankmonitor elemzéséből. Ez pedig érdemi kamatcsökkenést eredményezett a lakáshiteleknél.

Számos pénzintézet a nála elérhető összes lakáshitelkonstrukcióra érvényesíti a kamatplafont. Emiatt egyes kamatperiódusok forgalmazását az adott bankok felfüggesztették. Ugyanakkor találni olyan bankot is, amelyik csak egyes speciális konstrukcióira alkalmazza az önkéntes kamatplafon szabályait, ezeknél a pénzintézeteknél a korábbi magasabb kamat mellett továbbra is lehet lakáscélú jelzáloghitelt igényelni.

Jelenleg a Bankmonitor információi szerint a következő bankok csatlakoznak a kamatstop intézményéhez: CIB Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. (Az UniCredit Bank hirdetménye cikkünk írásakor azonban még nem jelent meg.)

Egy prémium ügyfél is 3,4 millió Ft-ot spórolhat a kamatplafon miatt

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be a változás hatását: az adós 30 millió Ft lakáshitelt venne fel 20 éves futamidőre, az igazolt nettó jövedelme pedig 1 millió Ft. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy ez a hiteligénylő mennyivel jár jobban az önkéntes kamatplafon indulását követően.

Október 9-től a legkedvezőbb ajánlat ebben az esetben a Gránit Banké, az induló kamatszint itt 7,14%, az ehhez tartozó törlesztőrészlet pedig 235 117 Ft. A második legjobb ajánlat 7,25%-os kamattal az OTP Banké, míg a harmadik helyre az MBH Bank futott be a maga 7,39%-os kamatával. A törlesztőrészlet a két konstrukciónál 237 113 Ft, illetve 239 664 Ft.

Az önkéntes kamatplafont követően a vizsgált bankok ajánlatainak átlagkamata 7,59%, az átlagos törlesztőrészlet pedig 243 407 Ft. A múlt heti ajánlatok kamatainak átlaga ezzel szemben még 8,35% volt, amihez 257 582 Ft-os törlesztőrészlet tartozott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kamatplafon tehát az adott esetben havi 14 ezer Ft megtakarítást eredményez, ami 5,6 százalékos csökkenés a havi költséget illetően. Ez 20 év alatt összességében 3,4 millió Ft megtakarítás.

Ki kell hangsúlyozni, hogy az egyes bankoknál a legkedvezőbb kamat elnyeréséhez nem ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni: van, ahol alacsonyabb jóváírás, vagy kisebb hitelösszeg is elég a legjobb kamat elnyeréséhez. Az is fontos, hogy a gyűjtésben szereplő kamatokat bizonyos esetekben még lehet egyedi kedvezményekkel tovább csökkenteni. Egyes bankok például jutalmazzák azt, ha alacsony energiaigényű, úgynevezett zöld lakást épít, vásárol valaki. Mindezek miatt érdemes több bank ajánlatát is megvizsgálni, de jó megoldás lehet akár egy független szakértő segítségét igénybe venni, aki ismeri a bankok bírálati gyakorlatát.

10 százalékkal csökkenhet egy átlagos ügyfél törlesztőrészlete

A magas jövedelmű, prémium ügyfelekért eddig is nagy volt a verseny, ami természetese a kamatokra is kihatott. Éppen ezért az önkéntes kamatplafonnak a hatása még nagyobb az átlagos jövedelműek esetében. Ezt a Bankmonitor szakértői egy 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelen keresztül mutatják be, amelynél az adós igazolt nettó havi jövedelme 350 ezer Ft.

Hétfőtől a banki ajánlatok átlagkamata itt 7,82%, az ehhez kapcsolódó törlesztőrészlet pedig 82 561 Ft. Ezzel szemben múlt héten még 9,19%-os kamattal lehetett egy ilyen hitelt igényelni, a törlesztőrészlet pedig 91 229 Ft volt. Vagyis havi 8 668 Ft-ot spórolhat az, aki október 9-ét követően venné fel ezt a hitelt - ami a törlesztőrészlet 9,5%-a -, két évtized alatt a teljes megtakarítás pedig 2 millió Ft-ra hízna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm